Το “νεσεσέρ” για τις διακοπές επί Covid

Το "νεσεσέρ" για τις διακοπές επί Covid, Όλγα Μαύρου

Αν ετοιμάζεται κάποιος για διακοπές, το “νεσεσέρ” φέτος είναι διαφορετικό από άλλες χρονιές. Όμως πέρα από όσα αντικείμενα θα χρειαστεί ο ταξιδιώτης, πρέπει να φέρει κατά νου και τις αναγκαίες πληροφορίες για κάθε μέσο μεταφοράς από υγειονομική σκοπιά. Ο τόπος προορισμού μπορεί να μην έχει όλα όσα χρειάζεται όποιος έχει ευπαθή στην οικογένεια, ή να τα έχει μεν, αλλά όχι σε επαρκείς ποσότητες.

Αν για παράδειγμα γίνει αίφνης η μάσκα υποχρεωτική και σε ανοιχτό χώρο, όλοι οι τύποι μάσκας θα γίνουν ανάρπαστες σε ένα νησάκι. Επίσης μπορεί τα αντισηπτικά τζελ να είναι πολύ ακριβότερα εκεί. Ταξιδεύοντας δεν είναι εύκολο να πλύνει κάποιος τα χέρια του, οπότε είναι απαραίτητο το τζελ ή το οινόπνευμα, το βασικό μειονέκτημα του οποίου είναι ότι ξηραίνει το δέρμα και εξατμίζεται γρήγορα. Το τζελ, παρότι περιέχει μόνον 60% οινόπνευμα συνήθως, επειδή έχει την γέλη, συγκρατεί την αιθυλική αλκοόλη στην επιφάνεια αντικειμένων ή χεριών περισσότερη ώρα και απολυμαίνει καλύτερα. Τα γάντια είναι επίσης χρήσιμα, γιατί δεν υποχρεώνουν σε διαρκή πλυσίματα χεριών ή σε συνεχή χρήση τζελ.

Επίσης καλό είναι να έχει κάποιος μάσκες σε ειδικό σακουλάκι γιατί μπορεί να χρειασθούν πολύ περισσότερες από μια κατ΄άτομον και ίσως σε χωριά και απομονωμένα νησιά να υπάρξει έλλειψη. Για να μην ξοδεύονται πολλά χρήματα, μπορεί κανείς να ξαναχρησιμοποιεί τις μάσκες μιας χρήσης εφ’ όσον τις βάζει σε ένα γάντι μιας χρήσης. Επίσης σε ένα σακουλάκι σαν αυτών που χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία τροφίμων στο ψυγείο. Εκεί  τις αφήνει να “αυτοαπολυμανθούν” από τον ιό για μια εβδομάδα-δέκα ημέρες.

Στις διακοπές δεν είναι εύκολο να πλένονται σωστά οι πάνινες μάσκες και λογικά χρειάζονται πολλές από όλα τα μέλη της οικογένειας. Επίσης φέτος ειδικά καλό είναι να υπάρχει στο νεσεσέρ και θερμόμετρο, αλλά και πρόβλεψη για το τι θα γίνει αν νοσήσει ο ένας από όλους στη συντροφιά. Ειδικά αν ένας στην παρέα ή στην οικογένεια είναι ευπαθής ή παππούς και γιαγιά, καλό είναι να έχουν προβλεφθεί μέτρα απομόνωσης.

Αποστάσεις

Στο καράβι αν μπορεί, το άτομο καλό είναι να κρατά απόσταση άνω του 1,5 μέτρου από άλλα άτομα ακόμα και στο κατάστρωμα, γιατί ο άνεμος “φέρνει” σταγονίδια από μεγάλη απόσταση. Μια καλή λύση είναι να μην στέκεται κάποιος σε σημείο που ο άνεμος να φέρνει επάνω του σταγονίδια από συνταξιδιώτες που μιλάνε ή φωνάζουν μπροστά του χωρίς μάσκα.

Επίσης να θυμάται ότι τα παιδιά είναι πιο εύκολο να μολυνθούν και επειδή δεν φορούν μάσκα, αλλά επειδή είναι και πιο κοντά σε ύψος. Το ίδιο ισχύει και για τους ενήλικες. Ο ψηλός κινδυνεύει λιγότερο από την εκτόξευση σταγονιδίων σε σύγκριση με τον μικρόσωμο. Ακόμα κι αν ταξιδέψει κάποιος εντός Ελλάδος, λόγω του τουρισμού, καλό είναι να έχει μια γενική ενημέρωση για τις χώρες με υπολογίσιμο ιικό πρόβλημα. Έτσι θα τηρεί πιο επιμελημένα τις αποστάσεις του από όσους τουρίστες προέρχονται ειδικά από αυτές.

Άλλες Χώρες

Αν ταξιδέψει κάποιος στο εξωτερικό μπορεί να έχει ενημέρωση για το τι ισχύει σε κάθε χώρα από το υπουργείο Εξωτερικών ή από την εκεί πρεσβεία και να θυμάται ότι όλα είναι ρευστά. Για παράδειγμα αν περάσει από τη Σερβία που έχει πολλά κρούσματα, μπορεί φτάνοντας στην Ιταλία να υποχρεωθεί να μείνει σε καραντίνα 14 ημέρες. Τα ταξιδιωτικά γραφεία δεν παρέχουν πάντα έγκυρες πληροφορίες, γιατί πολλά αλλάζουν από μέρα σε μέρα.

Καλό είναι επισης ο πολίτης να θυμάται ότι ταξιδεύοντας σε μια χώρα με υπολογίσιμο ρίσκο, θα πρέπει κατά την επιστροφή του να αναλογιστεί τους συγγενείς και φίλους του που μπορεί να είναι ευπαθείς οι ίδιοι ή να έχουν συγγενείς ευπαθείς. Επιστρέφοντας καλό θα ήταν να κάνει τεστ με δική του πρωτοβουλία, είτε να αποφύγει για 14 ημέρες την επαφή με ευάλωτες ομάδες ακόμα κι αν αισθάνεται θαυμάσια. Ο συνηθέστερος τρόπος μετάδοσης δεν είναι από ασθενείς, αλλά από ασυμπτωματικούς φορείς.

Στο πλοίο

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα ασφαλείας οι επιβάτες των πλοίων υποχρεούνται να έχουν μαζί τους εκτός από το ακτοπλοϊκό τους εισιτήριο και ταυτότητα ή διαβατήριο, συμπληρωμένο ειδικό ερωτηματολόγιο δήλωσης υγείας. Αυτό παρέχεται από ταξιδιωτικά πρακτορεία, ακτοπλοϊκές εταιρείες και την επίσημη σελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας. Η μάσκα είναι  υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού στους κοινόχρηστους χώρους.

Στα λιμάνια ο έλεγχος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, θερμομέτρηση των επιβατών και έλεγχο του εντύπου δήλωσης υγείας. Σε περίπτωση που ο επιβάτης παρουσιάζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη από κορονοϊό (όπως πυρετό >37.8οC), είναι πιθανόν να μην του επιτραπεί η είσοδος στο πλοίο. Επειδή ο έλεγχος είναι χρονοβόρος, καλό είναι οι ταξιδιωτες να βρίσκονται στο λιμάνι μία ώρα πριν από τον απόπλου. Οι καμπίνες χρησιμοποιούνται από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως 4 άτομα, ή ΑΜεΑ με τον συνοδό τους.

Ταξίδι με αεροπλάνο

Εντός του αεροδρομίου εισέρχονται μόνο οι εργαζόμενοι και οι ταξιδιώτες, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων (συνοδεία ανηλίκου ή ΑμεΑ). Συνιστάται η χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους και τους επιβάτες. Εξαιρούνται τα παιδιά κάτω των έξι ετών ή άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της πτήσης οι επιβάτες δεν θα πρέπει να συνωστίζονται στους διαδρόμους. Σε περίπτωση κρούσματος κατά τη διάρκεια της πτήσης ο ΕΟΔΥ συνιστά απομόνωση του ασθενούς σε απόσταση 2 μέτρων από τους άλλους επιβάτες. Επίσης συνιστά οπωσδήποτε χρήση μάσκας από τον ασθενή και τα μέλη του πληρώματος που έρχονται σε επαφή μαζί του.

Ταξίδι με τρένο ή λεωφορείο

Για την αποφυγή συγχρωτισμού των ταξιδιωτών στους σταθμούς τρένων και στα τρένα, ενθαρρύνεται η κράτηση θέσης μέσω διαδικτύου. Σε περίπτωση που επιβάτης ή εργαζόμενος σε τρένο εμφανίσει συμπτώματα λοίμωξης, θα πρέπει να του δοθεί μάσκα και να μετακινηθεί σε ξεχωριστό βαγόνι. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, τουλάχιστον να βρίσκεται σε απόσταση δύο μέτρων από τους άλλους επιβάτες.

Επίσης, στον ασθενή παρέχεται ξεχωριστή τουαλέτα, ατομική πλαστική σακούλα για τη συλλογή των προσωπικών του απορριμμάτων. Εάν υπάρχει συνοδός που επιθυμεί να μείνει κοντά του για να τον φροντίζει πρέπει να του χορηγηθεί μάσκα και να του συστηθεί να πλένει τα χέρια του, κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με εκκρίσεις του ασθενούς.

Μέχρι στιγμής, ο μέγιστος αριθμός μεταφερόμενων επιβατών στα λεωφορεία βρίσκεται στο 65%. Αν κάποιος βήχει, θα πρέπει να απομονώνεται σε κάποιο σημείο και να φέρει οπωσδήποτε μάσκα. Μεγάλη σημασία έχει και ο τρόπος κλιματισμού του μέσου μεταφοράς, αν δηλαδή ανακυκλώνει τον εσωτερικό αέρα, τότε αυτό είναι επικίνδυνο για διασπορά.

Καλό είναι όποιος έχει συγγενή ευπαθή, να θυμάται ότι το ιικό φορτίο του ασυμπτωματικού φορέα είναι πιο μεταδοτικό δύο ημέρες προτού εμφανίσει οιοδήποτε σύμπτωμα και ότι τα σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό εκτοξεύονται σε μισό μέτρο με την απλή ομιλία, στα 80 εκατοστά με δυνατή ομιλία και αν φυσάει αέρας, πάνε παντού…

Φτηνές ψάθες για παραλίες, πισίνες

Καλό είναι να απολυμαίνονται οι ξαπλώστες, οι καρέκλες και τα τραπεζάκια που χρησιμοποιεί κάθε κολυμβητής ή πελάτης και να τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου. Μια άλλη λύση όταν η απολύμανση δεν είναι εφικτή (π.χ. ξύλινο παγκάκι) είναι να τοποθετεί κάποιος την πετσέτα του πάνω στην ξαπλώστρα. Θα πρέπει να θυμάται από ποια πλευρά την είχε χρησιμοποιήσει την προηγούμενη φορά. Το καλύτερο είναι μετά η πετσέτα να απολυμαίνεται. Μια άλλη λύση είναι να συμπεριλάβει στο καθημερινό κόστος και μια φτηνή ψάθα που θα την βάζει πάνω στην ξαπλώστρα και μετά θα την πετάει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι