Το “party zero”: Πως ξεκίνησε ο κορονοϊός να σαρώνει τη Νέα Υόρκη

Το "party zero": Πως ξεκίνησε ο κορονοϊός να σαρώνει τη Νέα Υόρκη, Νεφέλη Λυγερού

Η Νέα Υόρκη επλήγη βαριά από το πρώτο κύμα και συνεχίζει να πληρώνει βαρύ τίμημα στον βωμό της πανδημίας. Όλα άρχισαν από ένα πάρτι γενεθλίων πενήντα ατόμων σε μία από τις πιο προνομιούχες περιοχές έξω από το Μανχάταν που έγινε στις 5 Μαρτίου. Εκεί άρχισε η διασπορά. Η έντονη κοινωνική και επαγγελματική δραστηριότητα των καλεσμένων, μάλιστα, προκάλεσε ανυπολόγιστο κόστος τόσο στην περιοχή καθαυτή, όσο και στο υπόλοιπο “Μεγάλο Μήλο”, όπως ονομάζεται η αμερικανική μητρόπολη.

Κατά τη δύση του ηλίου, άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι καλεσμένοι σ’ ένα εντυπωσιακό σπίτι, σ’ ένα από τα πολυτελή προάστια της Νέας Υόρκης. Μία στρατιά σερβιτόρων είχε παραταχθεί κατά μήκος της πισίνας, με τα κοκτέιλ της υποδοχής στους δίσκους. Πριν ακόμα βραδιάσει, οι πενήντα γνωστοί και φίλοι της οικοδέσποινας απολάμβαναν μία εντυπωσιακή γαστρονομική εμπειρία δια χειρός ενός διάσημου σεφ, προς τιμήν των τεσσαρακοστών γενεθλίων της.

Όλοι ανεξαιρέτως οι παριστάμενοι αποτελούσαν εξέχοντα μέλη της νεοϋρκέζικης κοινωνίας. Χρηματιστές, πολιτικοί, επιχειρηματίες, μία αναγνωρίσιμη κοσμικογράφος και ένας 43χρονος που είχε μόλις επιστρέψει από τη Νότια Αφρική. Το πάρτι γενεθλίων είχε μεγάλη επιτυχία. Η διασκέδαση των ανυποψίαστων καλεσμένων δεν καταλάγιασε παρά μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οι μισοί από τους καλεσμένους τις επόμενες ημέρες με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα αποδεικνύονταν θετικοί στον ιό, διασπείροντάς τον μέσα στην άγνοιά τους σε έναν εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό ατόμων. Ως εκ τούτου, το πάρτι αυτό χαρακτηρίστηκε από τις αμερικανικές αρχές ως το “party zero”. Ιχνηλατήθηκε, δηλαδή, ως το μέρος από το οποίο ξεκίνησε την ξέφρενη πορεία του ο ιός, ο οποίος γρήγορα ξέφυγε από κάθε έλεγχο.

Σούπερ διασπορά στη Νέα Υόρκη

Λίγες ημέρες μετά το εντυπωσιακό πάρτι γενεθλίων, το μικρό γραφικό και αραιοκατοικημένο προάστιο που αριθμεί ελάχιστες χιλιάδες κατοίκων αριθμούσε 85 νοσούντες. Κάποια 24ωρα μετά είχε φτάσει τους 415. Δέκα, μάλιστα, έχασαν τη ζωή τους. Ένας επιδημιολόγος του Χάρβαρντ αποκάλεσε το σουαρέ αυτό ως χαρακτηριστική περίπτωση «σούπερ διασποράς».

Οι περισσότεροι που κόλλησαν κατά τη διάρκεια αυτού του πάρτι γενεθλίων, μέχρι να συνειδητοποιήσουν ότι φέρουν τον ιό είχαν ιδιαίτερη έντονη κοινωνική και επαγγελματική δραστηριότητα και μάλιστα σε διαφορετικά μέρη. Αν και σε μικρότερη κλίμακα, η εκδήλωση παρομοιάζεται με τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου.

Οι αρχές έχουν αρνηθεί να κατονομάσουν τόσο την οικοδέσποινα, όσο και τους καλεσμένους της. «Θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε από εμάς», είπαν. Στη συγκεκριμένη κοινότητα, μάλιστα, αποδείχθηκε ότι ο ιός αντιμετωπίστηκε με τεράστια ντροπή. Γονείς συνέχιζαν να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και στις προγραμματισμένες δραστηριότητές τους, φοβούμενοι ότι θα εξοστρακιστούν αν αποκάλυπταν ότι νοσούσαν. Ένας καλεσμένος στο πάρτι που επέστρεψε στη Νότια Αφρική, πάντως, υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσε ότι δεν αισθάνεται ούτε ντροπή ούτε τύψεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι