Το σώμα μας προδίδει τι γράφουμε στον υπολογιστή

Το σώμα μας προδίδει τι γράφουμε στον υπολογιστή

Η χρήση εφαρμογών τηλεδιάσκεψης είναι σημείο των καιρών και, ευτυχώς, υπάρχουν δεκάδες τέτοιες που είναι και δωρεάν, για βασική τουλάχιστον χρήση. Οι περισσότερες εγγυώνται την ασφάλεια και ιδιωτικότητα των χρηστών κατά τη διάρκεια των βιντεοκλήσεων που πραγματοποιούνται μέσω αυτών, είτε από υπολογιστή είτε από κινητό.

Κι όμως, όταν ένα μέλος της τηλεδιάσκεψης πληκτρολογεί κάτι, ίσως να αποκαλύπτει περισσότερα από όσα νομίζει. Ένα νέο υπολογιστικό μοντέλο είναι σε θέση να “μαντέψει” τι πληκτρολογούμε ανιχνεύοντας τις κινήσεις των ώμων και των χεριών μας από την οθόνη της βιντεοκλήσης. Το μοντέλο αυτό ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Σαν Αντόνιο.

Όπως εξήγησαν, υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις που κάνουμε όταν πληκτρολογούμε, συνεπώς είναι δυνατόν ένα μαθηματικό μοντέλο να μαντέψει τα πλήκτρα που πατάμε, παρακολουθώντας μας μέσα από το βίντεο μιας τηλεδιάσκεψης. Οι ερευνητές του Σαν Αντόνιο χαρτογράφησαν τις κινήσεις που κάνει ένας χρήστης όταν πληκτρολογεί και τις αντιστοίχισαν σε ένα “λεξικό” με τις πιο συνήθεις λέξεις που γράφονται.

Το αποτέλεσμα είναι το μοντέλο να μπορεί να αναγνωρίσει τις λέξεις που πληκτρολογεί κάποιος με 75% ακρίβεια. Ήδη δοκιμάστηκε τόσο σε συνθήκες εργαστηρίου όσο και με τη δοκιμή πραγματικών τηλεδιασκέψεων. Τα βήματα που ακολουθεί έχουν ως εξής:

  • Πρώτον, αφαιρεί το υπόβαθρο, δηλαδή τις περιττές “πληροφορίες” της εικόνας μιας τηλδιάσκεψης.
  • Δεύτερον, εστιάζει στις άκρες των ώμων του ατόμου που αναλύεται και καταγράφει τη θέση τους σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας μια τεχνικής επεξεργασίας εικόνας που ονομάζεται “οπτική ροή”. Στόχος της είναι να ανιχνεύσει πώς μεταβάλλονται τα εικονοστοιχεία (pixels) στην εικόνα του βίντεο και να “χαρτογραφήσει” τις κινήσεις των ώμων σε ένα πληκτρολόγιο.

Επίσης, το πρόγραμμα λαμβάνει υπόψη και άλλες παραμέτρους, όπως η θέση των χεριών σε σχέση με το πρόσωπο, η συνολική κίνηση του σώματος,

Προφανώς το σύστημα έχει ορισμένους περιορισμούς. Για παράδειγμα, είναι πιο δύσκολο να μαντέψει τι γράφουν άτομα που πληκτρολογούν “απαλά”, σε σχέση με τα άτομα που πατούν κανονικά τα πλήκτρα. Στους τελευταίους το μοντέλο μαντεύει τις λέξεις σε ποσοστό επιτυχίας 83%! Ένας άλλος περιορισμός για το πρόγραμμα μπορεί να είναι το ρούχο που φορά το άτομο που εξετάζει, αν για παράδειγμα έχει χοντρά μανίκια κ.λπ.

Φυσικά, η ανακάλυψη των ερευνητών του Σαν Αντόνιο προκαλεί ανησυχία για την ιδιωτικότητα των βιντεοκλήσεων. Όπως σχολίασε ο καθηγητής Άλαν Γούντγουορντ του Πανεπιστημίου του Surrey, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι μπορεί να εξαχθεί μια τέτοια πληροφορία από μια τηλεδιάσκεψη. Μια λύση, προτείνουν οι ερευνητές του Τέξας, είναι να “θαμπώνονται” οι ώμοι των ατόμων που εμφανίζονται στην εικόνα, κάτι που τείνει να εξαλείψει το σκοπό της βιντεοκλήσης.

Πάντως, στην ερευνητική εργασία που παρουσίασαν οι τρεις επιστήμονες, επισημαίνουν ότι είναι σκόπιμο κάποιος να προσέχει κατά τη διάρκεια μιας βιντεοκλήσης, ώστε να μην αποκαλύψει, άθελά του, προσωπικά δεδομένα και πληροφορίες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι