Το Sputnik Light θα χορηγείται μια φορά το εξάμηνο – Τι έδειξαν μελέτες
10/09/2021Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι το Sputnik V είναι κατά πολύ αποτελεσματικότερο έναντι της Δέλτα σε σύγκριση με το Pfizer και το Moderna, αλλά το “αδελφάκι” του, το Sputnik Light, θα πρέπει να χορηγείται ανά εξάμηνο, προκειμένου ο εμβολιαζόμενος να διατηρεί επαρκές επίπεδο αντισωμάτων.
Η διαφορά του SputnikV από το Sputnik Light είναι ότι το πρώτο χρησιμοποιεί δύο αδενοϊούς που χορηγούνται με διαφορά 21 ημερών σε δύο δόσεις, ενώ το Light έχει μόνον τον έναν και χορηγείται άπαξ, όπως το Johnson. H “ελαφριά εκδοχή” παράγεται με πιο εύκολο τρόπο, γιατί ο αδενοϊός της είναι πιο σταθερός, μεταφέρεται και συντηρείται ως σκεύασμα ευκολότερα και είναι επίσης φθηνότερο προϊόν.
Είχε μάλιστα θεωρηθεί πιθανόν να χορηγείται ως αναμνηστική δόση ένα έτος μετά τις δύο δόσεις του SputnikV, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη κάτι σχετικά με αυτό. To Sputnik Light προοριζόταν επίσης, για εξαγωγές κυρίως προς φτωχές χώρες, αλλά και για τους νέους.
Τι συμβαίνει με το Sputnik Light
Στα τέλη Αυγούστου αποφασίστηκε να χορηγείται και στους άνω των 60 ετών, επειδή σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας «διαπιστώθηκε σε κλινική έρευνα στην Παραγουάη ότι είχε υψηλή αποτελεσματικότητα της τάξης του 93,5% και δεν υστερούσε σε τίποτα σε σύγκριση με τα εμβόλια δύο δόσεων». Σε κλινικές δοκιμές στην Αργεντινή η αποτελεσματικότητά του αποτιμήθηκε στο 79%, αλλά η διαφορά ενδέχεται να οφείλεται στο ότι εκεί κυριαρχούσαν διαφορετικά στελέχη από της Παραγουάης.
Και τα δύο σκευάσματα, SputnikV και Spuntik Light, έχουν την ίδια τεχνολογία με το AstraZeneca και με το Johnson, αλλά χρησιμοποιούν διαφορετικούς αδενοϊούς από το βρετανοσουηδικό και από το αμερικανικό σκεύασμα. Δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες θρομβώσεων στη Ρωσία ή τουλάχιστον δεν τις γνωρίζουμε στη Δύση. Τεκμαίρεται ότι το Sputnik Light θα χορηγείται πλέον ανά εξάμηνο, επειδή διαπιστώθηκαν πολλές λοιμώξεις σε άτομα που το είχαν λάβει, είτε λογω της Δέλτα είτε λόγω αποδυνάμωσης των επίκτητων αντισωμάτων. Το συγκεκριμένο εμβόλιο χορηγείται από το Φεβρουάριο και ευρύτερα από την άνοιξη.
Η αντιπαραβολή που έκαναν οι Ρώσοι σήμερα, όσον αφορά στο βασικό τους εμβόλιο, το SputnikV, ήταν προς τα mRNA εμβόλια. Ο υπεύθυνος της ρωσικής αρχής φαρμάκων είπε ότι «η Δέλτα μείωσε την αποτελεσματικότητα του Pfizer και του Moderna σύμφωνα με τα στοιχεία των αμερικανικών και ισραηλινών πανεπιστημίων στο 40% και 50%, κάτι που φυσικά είναι σημαντικά χειρότερο αφού το SpuntikV εξακολουθεί να παρέχει κάλυψη στο 83-94%». Η αρχική αποτελεσματικότητα του SpuntikV είχε εκτιμηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο με κλινικές έρευνες στο 95%.
Πάντως η Ρωσία έχει αργό εμβολιαστικό ρυθμό και έχει καλυφθεί με δύο δόσεις μόνον το 27% του πληθυσμού, γεγονός που οι αρχές αποδίδουν στην απροθυμία των πολιτών και όχι σε ελλείψεις εμβολίων. Τα κρούσματα στην ομοσπονδία των 144 εκατ. κατοίκων μετά την επέλαση της Δέλτα έφθασαν τα 25.000 την ημέρα και οι θάνατοι από τον Ιούλιο και μετά είναι 750-800 ημερησίως. Oι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι στην Ομοσπονδία δεν έχει πεθάνει ούτε ένας εμβολιασμένος.