IN MEMORIAM

Το τελευταίο αντίο στον Αντώνη Φώσκολο

Αποχαιρετώντας τον Αντώνη Φώσκολο, Σωτήρης Καμενόπουλος

Ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος έφυγε σήμερα από την ζωή σε ηλικία 94 ετών. Αφήνει πίσω του ένα σημαντικό έργο, τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και στην έρευνα και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.

Θυμάμαι όταν πήγα στο αεροδρόμιο να συναντήσω τον Αντώνη Φώσκολο το 2018, ερχόμενο από τα Χανιά στην Αθήνα, και προσκεκλημένο να δώσει μια διάλεξη στην ΕΔΕΥ. Είχε έρθει στην Ελλάδα για δύο μήνες. Έμενε στον Καναδά όπου ασκούσε καθήκοντα ομότιμου επιστημονικού ερευνητή της καναδικής κυβέρνησης, μετά από μακρόχρονη τεχνική και διοικητική καριέρα στην Γεωλογική Υπηρεσία του Καναδά. Έτσι γνώρισα ένα γεωλόγο ευφυέστατο, μια μορφή δυναμική, έναν άνθρωπο ειλικρίνειας και ευθύτητας ο οποίος είχε μεγάλη επαγγελματική και ακαδημαϊκή καριέρα στον Καναδά και ιδιαίτερα στο Κάλγκαρι, αλλά και αργότερα στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Η διορατικότητά του για το δυναμικό εκμετάλλευσης φυσικού αερίου νότια και ανατολικά της Κρήτης δεν πήγαζε από τοπικιστική προκατάληψη, αλλά από εμπειρία και γνώση άλλων περιοχών ακόμα και μέχρι τα σύνορα της Αρκτικής, όταν η Νορβηγία ήταν ακόμα ψαροχώρα, μιλάμε για την δεκαετία του 1960. Η κατανόηση της πολυπλοκότητας των γεωλογικών φαινομένων, όπως της διαδικασίας γένεσης του μεθανίου, της αυξομείωσης του διοξειδίου του άνθρακα στις γεωλογικές καταγραφές των γεωτρήσεων, αλλά και της σχέσης της ανόργανης γεωχημείας με τους υδρογονάνθρακες δεν του ήταν μυστικά.

Με αυτά τα εφόδια συνέβαλε τόσο πολύ για την αναγνώριση του ελληνικού θαλάσσιου υπεδάφους ως ευκαιρίας για την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας. Ένας επίσημος φόρος τιμής στον Αντώνη Φώσκολο για το έργο του θα ήταν τιμή και για το ελληνικό κράτος που θα τον απέδιδε.

Καλό Ταξίδι Αντώνη

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

2 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Ο Κύριος Φώσκολος επίσης αναφερόταν στην απάτη της κλιματικής κρίσης και στα παραμύθια περί παραγωγής υπερβολικού διοξειδίου του άνθρακος στην ατμόσφαιρα όπως λένε οι “ειδικοί” που προωθούν καθημερινά την απάτη επαναλαμβάνω της κλιματικής “κρίσης”. Υπάρχουν πολλά βίντεο να δείτε στο youtube. Αναζητήστε τα….

Καλό παράδεισο να έχει. Μακάρι να πάρει κάποιος νέος τον ζήλο και την εμπειρία του σχετικά με τους υδρογονάνθρακες. Αλλά αν σκεφτούμε λίγο το μυαλό μας θα πάει αμέσως στον Κύριο Αβραάμ Ζελελίδη. Όμως, είναι κι αυτός αιρετικός μιας και οι απόψεις του δεν αρέσουν στους κυβερνώντες. Βλέπεις, έχει τις… Διαβάστε περισσότερα »

2
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx