ΣΧΟΛΙΟ

Το τεστ σου στον μπαρίστα για να ακούσεις την ορχήστρα!

Το τεστ σου στον μπαρίστα για να ακούσεις την ορχήστρα 

Αντιδράσεις προκαλούν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις διευκολύνσεις των εμβολιασμένων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν για άλλη μία φορά την κυβέρνηση ότι αποφεύγει τις ευθύνες και πετάει το μπαλάκι στους πολίτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα κάνει λόγο για διχαστικά μέτρα και καλεί τους πολίτες να τα αγνοήσουν και να εμβολιαστούν.

Αυτό που φαίνεται ότι ενοχλεί περισσότερο είναι ο διαχωρισμός των καταστημάτων και η μετάθεση της ευθύνης στους επιχειρηματίες της εστίασης, οι οποίοι είναι μία από τις κατηγορίες επαγγελματιών που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά από την πανδημία. Τώρα καλούνται οι ίδιοι να επιλέξουν, εάν τα καταστήματά τους θα είναι χώροι αμιγώς για εμβολιασμένους ή μεικτοί. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η είσοδος στους μεικτούς χώρους θα επιτρέπεται για τους μη εμβολιασμένους μόνον με rapid test 48 ωρών ή δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς για τους ανήλικους.

Το μέτρο αφορά τη λειτουργία των κλειστών χώρων και σε αυτούς περιλαμβάνονται οι κινηματογράφοι, τα εστιατόρια, τα μπαρ και οι καφετέριες, αλλά και ανοικτοί χώροι όπως τα γήπεδα. Η δήλωση όμως ενός χώρου ως αμιγώς για εμβολιασμένους ή ως μεικτού επηρεάζει την χωρητικότητα και για τους υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας καθημένων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα) εκτός από τα γήπεδα. Οι αποκλίσεις μάλιστα είναι ιδιαίτερα μεγάλες για τα υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης, όπως τα μουσικά κέντρα και τα κλαμπ. Τώρα το ερώτημα “ποιος μη εμβολιασμένος θα πάει να κάνει rapid test για να βγει να πιεί ένα ποτό”, μάλλον μπορεί να το απαντήσει μόνον εκείνος που σκέφτηκε το μέτρο.

Από μπαρίστα …λοιμωξιολόγος

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές ανακοινώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνει λόγο για άλλη μία κυβερνητική αποτυχία, θυμίζοντας ότι παρά τα δεκάδες εκατομμύρια που διατέθηκαν για την διαφημιστική καμπάνια, ο στόχος για εμβολιασμένο το 70% των πολιτών, στα τέλη του Ιουνίου, δεν έχει επιτευχθεί και ότι είμαστε μόλις στο 35%. Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι «διχάζουν και πάλι την κοινωνία, αυτή τη φορά σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους», παρότι, όπως υποστηρίζει, οι πολίτες δεν είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν, στο σύνολό τους.

Ιδιαίτερα ενοχλεί και η μετάθεση των ευθυνών, καθώς για άλλη μία φορά γίνεται λόγος για «ατομική ευθύνη» των επιχειρηματιών, οι οποίοι εκτός από μπαρίστες, μπάρμαν και εστιάτορες θα πρέπει να κάνουν και τους λοιμωξιολόγους, ζητώντας πιστοποιητικά εμβολιασμού και rapid test από τους θαμώνες των καταστημάτων τους. Για όλα τα παραπάνω, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί τους πολίτες «να αγνοήσουν τις παλινωδίες, τον διχασμό και την εξευτελιστική κοροϊδία της κυβέρνησης και να εμβολιαστούν».

Τον εμβολιασμό προτάσσει και το ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας παραλλήλως ότι «τα μέτρα διευκολύνσεων για τους εμβολιασμένους, πρέπει να είναι εφαρμόσιμα και να υπάρχουν σοβαροί έλεγχοι, με ευθύνη της Πολιτείας. Αλλιώς δεν θα έχουν νόημα». Σχολιάζει δηλαδή και το Κίνημα Αλλαγής την νέα «ατομική ευθύνη» που πασσάρει η κυβέρνηση στους επιχειρηματίες της εστίασης, αν και δεν χρησιμοποιεί την έντονη γλώσσα του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελληνική Λύση το πάει όμως λίγο παραπέρα, απαιτώντας «να δοθούν στη δημοσιότητα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού του συνόλου των βουλευτών». Για να μάθει, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, ο ελληνικός λαός, «ποιοι από τους βουλευτές, που υποχρεώνουν τους πολίτες να έχουν πιστοποιητικό, έχουν πιστοποιητικό και οι ίδιοι».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι