Το τσουνάμι της Σάμου ήταν το μεγαλύτερο στο Αιγαίο από το 1956

Το τσουνάμι της Σάμου ήταν το μεγαλύτερο στο Αιγαίο από το 1956

Το μεγαλύτερο τσουνάμι που έχει εκδηλωθεί στο Αιγαίο τα τελευταία 64 χρόνια ήταν το παλιρροϊκό κύμα που “χτύπησε” τη Σάμο μετά τον ισχυρό σεισμό εντάσεως 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 30 Οκτωβρίου του 2020.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες, διαπιστώνεται ότι το μέγιστο ύψος του τσουνάμι στο νησί ξεπέρασε σε μία περιοχή τα τρία μέτρα ενώ σε άλλες το κύμα κατέκλυσε μια περιοχή μήκους δύο χιλιομέτρων και εισχώρησε στην ξηρά σε βάθος μεγαλύτερο των 100 μέτρων.

Εκείνο που γλίτωσε τους κατοίκους των παραλίων ήταν η ανύψωση του εδάφους κατά 15-25 εκατοστά σε πολλές περιοχές  – το ανύψωσε ο σεισμός, όπως για παράδειγμα έγινε το Νοέμβρη του 2019 με τα 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία, όπου ανυψώθηκε το γεωλογικό επίπεδο  κατά 8 εκατοστά. Αυτές οι γεωλογικές αλλαγές είναι μόνιμες. Επίσης εκτιμάται ότι τους κατοίκους τους γλίτωσε και η προειδοποίηση για τσουνάμι και το γεγονός ότι το δεύτερο κύμα που ήταν και υψηλότερο έφτασε περίπου 19 λεπτά μετά το σεισμό.

https://www.youtube.com/watch?v=9wcz1p9cKt4

Το 1956 ο μεγάλος σεισμός στην Αμοργό (7,7 Ρίχτερ) υπολογίζεται ότι είχε προκαλέσει τσουνάμι ύψους 20 μέτρων. Το επίκεντρο ήταν στα νότια της Αμοργού και είχε επηρεαστεί επίσης η Σαντορίνη. Τότε είχαν σκοτωθεί 53 άτομα. Σύμφωνα με έρευνες ειδικών σε άλλες περιοχές το τσουνάμι του 1956 (που απλώθηκε σε πάνω από 16 νησιά)  ήταν ύψους 20 μέτρων (στα νότια παράλια της Αμοργού), 10 μέτρων στην Αστυπάλαια και 2 μέτρων στην Κρήτη. Η Αμοργός τότε δεν είχε υπερυψωθεί, αλλά απεναντίας “βούλιαξε” κατά 20 εκατοστά. Άλλοι ερευνητές πάντως βρήκαν ότι και η Αμοργός ανυψώθηκε σε κάποιες περιοχές κατά 30 εκατοστά.

Το τσουνάμι της Σάμου έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας λόγω της σπανιότητας του φαινομένου στη Μεσόγειο. Στο βίντεο φαίνεται πως δύο γυναίκες γλίτωσαν την τελευταία στιγμή από το τσουνάμι (Βίντεο: Δημήτριος Αξιώτης). Το τρομερό κύμα όρμησε στα σπίτια και έβγαλε έξω ψυγείο!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι