Το χαμόγελό σας λέει πολλά για τις σχέσεις σας
31/07/2024Οι εκφράσεις του προσώπου σας και ιδιαίτερα το χαμόγελό σας είναι ένας από τους πιο προφανείς τρόπους για να μεταδώσετε το πώς αισθάνεστε για τους άλλους. Δεν είναι όμως όλα τα χαμόγελα ίδια. Σε συνδυασμό με διαφορετικούς φωνητικούς τόνους και γλώσσα του σώματος, η κατανόηση των διαφορετικών χαμόγελων μπορεί να αποκαλύψει πολλά για το πώς αισθάνεστε για τις σχέσεις σας – συμπεριλαμβανομένου του ερωτικού σας συντρόφου.
Το χαμόγελό σας, συγκεκριμένα, είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, που μεταφέρει τόσο υποκείμενα όσο και επιφανειακά συναισθήματα κατά τη διάρκεια της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology.
Με βάση μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύτηκε στο Motivation and Emotion, το χαμόγελό σας μπορεί ακόμη και να προβλέψει την πιθανότητα διαζυγίου. Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν φωτογραφίες από την παιδική και την πρώιμη ενήλικη ηλικία των συμμετεχόντων για να εξετάσουν τον βαθμό ή την ένταση των χαμόγελων που απαθανάτισαν.
Έρευνες αποκάλυψαν ότι όσοι είχαν πιο έντονο χαμόγελο είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν έναν επιτυχημένο γάμο και, επομένως, λιγότερο πιθανό να χωρίσουν τους συντρόφους τους στο μέλλον.
Όμως, όπως δεν μπορείς να κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του, έτσι και ένα χαμόγελο μπορεί να είναι άπιαστο. Μερικά άτομα μπορεί να χρησιμοποιήσουν το χαμόγελό τους για να κρύψουν τα αληθινά τους συναισθήματα.
Για παράδειγμα, μπορεί ασυναίσθητα να χαμογελάσετε σε άβολες ή ακόμα και φοβερές συνθήκες. Ωστόσο, είτε είναι αυθεντικά είτε ψεύτικα, τα χαμόγελά μας είναι ξεκάθαρα ανθρώπινες εκφράσεις που μπορούν να αποκαλύψουν στοιχεία για την υγεία των σχέσεών σας — αν ξέρετε τι να αναζητήσετε.
Το χαμόγελο Duchenne
Το χαμόγελο με τα μάτια – που συνήθως αναφέρεται ως το χαμόγελο Duchenne από τον επιστήμονα του 19ου αιώνα Guillaume Duchenne – θεωρείται ο πιο αυθεντικός τύπος χαμόγελου που σχετίζεται με την ανθρώπινη συμπεριφορά.
Αυτή η έκφραση του προσώπου μεταδίδει γνήσια ευτυχία ή απόλαυση και εμφανίζεται ακούσια ως απάντηση σε θετικά συναισθήματα.
Όταν χαμογελάτε αυθεντικά, τα μάγουλά σας και οι δύο γωνίες των χειλιών σας ανασηκώνονται ταυτόχρονα και τα δόντια σας συχνά φαίνονται. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα μάτια σας τσακίζουν, όταν αισθάνεστε ένα χαμόγελο Duchenne.
Όταν τα μάτια σας δεν τσακίζουν στις γωνίες, αυτό είναι ένα ενδεικτικό σημάδι ότι το χαμόγελο δεν είναι αληθινό Duchenne. Επιπλέον, ένα χαμόγελο Duchenne επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άλλοι ανταποκρίνονται σε εσάς. Ένα αληθινό χαμόγελο Duchenne σε κάνει να φαίνεσαι αξιόπιστος, ειλικρινής και ελκυστικός.
Σε ένα πλαίσιο σχέσης, ένα άτομο που αλληλεπιδρά με τον άλλο με ένα γνήσιο χαμόγελο απολαμβάνει τη συντροφιά του, καθώς αυτή η έκφραση είναι μια απάντηση στην πραγματική ευτυχία.
Ενώ τεχνικά είναι δυνατό να προσποιηθείς ένα χαμόγελο Duchenne, αν ένα ζευγάρι μοιράζεται συχνά ανοιχτά ή ανόητα χαμόγελα που δεν είναι αναγκαστικά ή στρατηγικά, είναι πιθανό να αισθάνονται άνετα ο ένας με τον άλλον και να διασκεδάζουν όταν περνούν χρόνο μαζί.
Το χαμόγελο Μόνα Λίζα
Η αινιγματική έκφραση της γυναίκας στον πίνακα «Μόνα Λίζα» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι θα ιντριγκάρει για πάντα τον κόσμο. Στον πίνακα, η μούσα του Ντα Βίντσι κάθεται με μια διφορούμενη έκφραση του προσώπου, που περιλαμβάνει μια λεπτή ιδιορρυθμία των χειλιών και ένα γερμένο κεφάλι. Οι άνθρωποι τείνουν να μιμούνται μια παρόμοια έκφραση ενώ φλερτάρουν για να επικοινωνήσουν εμπιστοσύνη και να σηματοδοτήσουν το ενδιαφέρον τους για το άλλο άτομο, σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sex Research.
Μελέτες δείχνουν ότι πρόκειται για μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη γυναικεία έκφραση προσώπου που οι άνδρες αναγνωρίζουν ως φλερτ, ακόμη και στο πλαίσιο του ίδιου του διάσημου πίνακα.
«Ένα από τα στοιχεία που κάνει τον πίνακα τόσο ασυνήθιστο είναι ότι ο Λεονάρντο την απεικόνισε με ένα τόσο ερωτικό χαμόγελο, κοιτώντας μονόπλευρα και λοξά το αντικείμενο που την ενδιαφέρει», αποκαλύπτει ο ψυχολόγος Paul Ekman.
Αν λοιπόν, παρατηρήσετε μια γυναίκα στο μπαρ να σας κοιτάζει με αυτή την έκφραση, ήρθε η ώρα να κάνετε την κίνησή σας. Ομοίως, όταν ο σύντροφός σας απευθύνει αυτήν την ερωτική έκφραση προς το μέρος σας, αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι έλκεται από εσάς.
Από την άλλη πλευρά, εάν ο σύντροφός σας πλησιάζει άλλα άτομα με το χαμόγελο της «Μόνα Λίζα», αυτό μπορεί να σημαίνει πρόβλημα για μια σχέση.
Σε περιπτώσεις όπου ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι αρχίζουν να βρίσκουν τους άλλους ελκυστικούς και να ενεργούν με διάθεση φλερτ, ακόμη και μετά τη συζήτηση του θέματος, μπορεί να είναι καιρός να τερματίσετε τη σχέση.
Ένα περιφρονητικό μειδίαμα
Οι επαναλαμβανόμενες διαφωνίες και η έλλειψη εμπιστοσύνης γεννούν πικρία και δυσαρέσκεια. Με την πάροδο του χρόνου, εάν ένα ζευγάρι δεν αντιμετωπίζει – ή δεν είναι σε θέση να επιλύσει – τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα περιφρόνησης.
Περιφρόνηση είναι όταν αγνοείς τα συναισθήματα του συντρόφου σου και τον αντιμετωπίζεις ως κάποιον που δεν αξίζει να ληφθεί υπόψη, λένε οι ειδικοί. Το να κοροϊδεύεις τον σύντροφό σου, να του μιλάς με συγκατάβαση ή να χρησιμοποιείς τον σαρκασμό για σκληρότητα είναι όλα παραδείγματα περιφρόνησης».
Ένα ζευγάρι σε αυτό το σενάριο μπορεί να αντικαταστήσει τα αληθινά του χαμόγελα Duchenne με περιφρονητικά μειδίαμα, που μερικές φορές αποκαλούνται «χαμόγελα κυριαρχίας».
Όταν εσείς ή ο σύντροφός σας κοιτάζετε ο ένας τον άλλον με ένα περιφρονητικό χαμόγελο, το χαμόγελό σας φαίνεται σφιχτό και η μία πλευρά του στόματός σας μπορεί να σηκωθεί ψηλότερα από την άλλη. Αυτός ο τύπος χαμόγελου συνήθως συνοδεύεται από χλευασμό ή ειρωνεία στα μάτια.
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η περιφρόνηση είναι ένας σημαντικός προγνωστικός παράγοντας μιας αποτυχημένης σχέσης.
Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η περιφρόνηση μπορεί να μετατραπεί σε αηδία, εχθρότητα και συναισθήματα ηθικής ανωτερότητας που βλάπτουν τη σχέση με την πάροδο του χρόνου.
Βεβιασμένα χαμόγελα
Όλοι έχουν εμπειρία με τεντωμένα ή αναγκαστικά χαμόγελα. Ίσως είστε ένθερμος υποστηρικτής της νοοτροπίας ένα «χαμόγελο για να αντέξω». Ένα ψεύτικο χαμόγελο για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε δύσκολες καταστάσεις.
Σύμφωνα με την «Εγκυκλοπαίδεια της Γλώσσας του Σώματος» του Alan Elengovan, πολλοί άνθρωποι φορούν ένα «τεντωμένο» χαμόγελο, όταν προσποιούνται ότι αισθάνονται άνετα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον.
Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο αισθάνεται στενοχωρημένο ή σε ταραχή, το χαμόγελο βοηθά να προβάλει ψεύτικη εμπιστοσύνη ή θετικότητα, καθιστώντας ευκολότερη την πλοήγηση στην αλληλεπίδραση.
Αυτά τα αυθεντικά βεβιασμένα χαμόγελα, που συχνά συνοδεύονται από νευρικό γέλιο, βοηθούν στη ρύθμιση των αρνητικών συναισθημάτων. Λειτουργούν επίσης ως κατευναστική συμπεριφορά για την αντιμετώπιση άβολων κοινωνικών αλληλεπιδράσεων ή για την ελαχιστοποίηση πιθανών συγκρούσεων.
Από την άλλη πλευρά, δεν κάνεις πάντα ένα ψεύτικο χαμόγελο σε στρεσογόνες καταστάσεις. Μερικές φορές, μπορεί να εξαναγκάσετε ένα χαμόγελο για αθώους λόγους, π.χ. ποζάροντας στην κάμερα, καθώς η σκηνοθεσία ενός χαμόγελου selfie μπορεί να φαίνεται κουραστική αν δεν είστε λάτρης της λήψης φωτογραφιών.
Εάν φοράτε πάντα ένα τεντωμένο χαμόγελο, αντί για ένα γνήσιο χαμόγελο όταν περνάτε χρόνο με τον σύντροφό σας, αυτό εκπέμπει σοβαρές προειδοποιητικές καμπάνες και μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι η σχέση σας δεν είναι η κατάλληλη για εσάς.
Ενώ ένα χαμόγελο βοηθά στη μείωση του άγχους σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο Psychological Science, κανείς δεν πρέπει να αναγκάζει τον εαυτό του να παραμείνει σε μια σχέση που τον κάνει να αισθάνεται στενοχώρια, φόβο ή άβολα.
Χαμόγελο ευγένειας ή χαμόγελο με μισή καρδιά
Η γνωστική ψυχολόγος Zara Ambadar εξηγεί ότι όταν φοράμε ένα χαμόγελο ευγένειας, ή μη αυθεντικό «Τα μάγουλα θα είναι ανασηκωμένα, αλλά τραβάμε τις γωνίες του στόματος προς τα κάτω ή πιέζουμε τα χείλη μεταξύ τους, όπως “δεν πρέπει να χαμογελάω”». Αυτό το είδος χαμόγελου βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από ένα βεβιασμένο χαμόγελο, αλλά δεν το χρησιμοποιούμε πάντα όταν νιώθουμε άβολα.
Αντίθετα, ένα άτομο μπορεί να χαμογελάσει ευγενικά όταν επικοινωνεί με ανοιχτό πνεύμα και συνεργασία ή τηρεί την κοινωνική εθιμοτυπία, η οποία διαφέρει ανάλογα με τα πολιτισμικά πρότυπα.
Για παράδειγμα, σε ορισμένα μέρη του κόσμου, όπως η Βόρεια Αμερική, θεωρείται αγενές να μην χαμογελάς όταν αλληλεπιδράς με αγνώστους. Αντίθετα, στη Ρωσία και τη Νορβηγία, το να χαμογελάς σε έναν άγνωστο που συναντάς στο δρόμο δεν είναι πολιτιστικός κανόνας και είναι απίθανο να ανταποκριθεί.
Ενώ το περιστασιακό χαμόγελο με μισή καρδιά δεν λέει πολλά για μια σχέση από μόνο του, το να φοράτε ένα ευγενικό χαμόγελο για να καλύψετε τα αληθινά σας συναισθήματα και να αποτρέψετε τις συγκρούσεις μπορεί να αποκαλύψει κακές δεξιότητες επικοινωνίας.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nonverbal Behavior, για παράδειγμα, όσοι έχουν κοινωνικό άγχος τείνουν να καταστέλλουν τις αρνητικές εκφράσεις μιμούμενοι ένα ευγενικό χαμόγελο.
Η ανειλικρινής ή ανέντιμη συμπεριφορά μπορεί να απογοητεύσει τον σύντροφό σας και να εμποδίσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Ως εκ τούτου, εάν ανταλλάσσετε συχνά βεβιασμένα, τεταμένα ή περιφρονητικά χαμόγελα, εναπόκειται σε εσάς να καθορίσετε εάν αξίζει να σώσετε τη δύσκολη σχέση σας.
Για τα κοινωνικά ανήσυχα άτομα ή τα άτομα που θέλουν να γίνονται αρεστά στους άλλους, η καταστολή των αρνητικών συναισθημάτων και εκφράσεων είναι ένας τρόπος αποφυγής μίας πιθανής σύγκρουσης ή απόρριψης.
Σε συνεργασία με το womanidol