ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τον Στίβεν Χόκινγκ τιμά η Google με ένα doodle

Τον Στίβεν Χόκινγκ τιμά η Google με ένα doodle, Κατερίνα Σταματελοπούλου

Τον Στίβεν Χόκινγκ, έναν από τους πιο επιδραστικούς θεωρητικούς φυσικούς τιμά η Google με ένα doodle με την ψηφιακή φωνή του. Ο Στίβεν Χόκινγκ υπήρξε και χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους πιο έξυπνους ανθρώπους στον κόσμο, ενώ κάποιοι τον συνέκριναν με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν. Βέβαια έγινε περισσότερο γνωστός από την ασθένεια του, την ALS, που τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι μέχρι το τέλος της ζωής του. Πέθανε στις 14 Μαρτίου 2018 σε ηλικία 76 ετών.

Στο βίντεο που ετοίμασε η Google για την επέτειο της γέννησης του, ακούγεται η ψηφιακή φωνή του να αφηγείται τη ζωή του. Αλλά και το έργο του που έφεραν επανάσταση στη σύγχρονη φυσική. Για τον σκοπό αυτό έδωσε την έγκριση του το ίδρυμα του και η οικογένεια του. Μέσα από τα δεκάδες βιβλία του κατάφερε να φέρει την σύγχρονη φυσική κοντά σε εκατομμύρια αναγνώστες.

Δεν επέτρεψε ποτέ η ασθένεια του να σταθεί εμπόδιο στην καθημερινότητα του και στην συνέχιση του έργου του. Ο Στίβεν Χόκινγκ έζησε με την ασθένεια του για πάνω από 50 χρόνια. Σε αυτά τα χρόνια έβρισκε συνεχώς τρόπους, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, να είναι παρών στην επιστημονική κοινότητα. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, μελέτησε τους βασικούς νόμους που διέπουν το σύμπαν.

Πρότεινε ότι, εφόσον το σύμπαν έχει μια αρχή –τη Μεγάλη Έκρηξη– πιθανότατα θα έχει ένα τέλος. Ενώ, έδειξε ότι η Θεωρία της Γενικής Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν υποδηλώνει ότι ο χώρος και ο χρόνος ξεκίνησαν από τη γέννηση του σύμπαντος και τελειώνουν στις μαύρες τρύπες. Κάτι που τον οδήγησε να ενώσει τις δύο θεωρίες.

Χρησιμοποίησε τις δύο θεωρίες μαζί, και προσδιόρισε επίσης ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι εντελώς σκοτεινές, αλλά εκπέμπουν ακτινοβολία. Εκτίμησε ότι, μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, δημιουργήθηκαν μαύρες τρύπες τόσο μικροσκοπικές όσο τα πρωτόνια. Που διέπονται τόσο από τη γενική σχετικότητα όσο και από την κβαντική μηχανική.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι