Όλα τα ‘χαμε η κολομβιανή μετάλλαξη μας έλειπε!
02/07/2021Η φυσική εξέλιξη των ιών είναι να γίνονται λιγότερο παθογόνοι, ώστε να μην εξοντώνουν τους οργανισμούς που τους “φιλοξενούν” λένε οι ειδικοί. Πέραν των εμβολίων, αυτή είναι και η μεγαλύτερη ελπίδα της ανθρωπότητας απέναντι στον κορονοϊό, έναν ιό που προξενούσε επί αιώνες άκακο κρυολόγημα και μέσα σε μια στιγμή μεταμορφώθηκε σε μαζικό δολοφόνο. Τώρα όμως πανευρωπαϊκά αυξάνονται τα κρούσματα και έχουμε αμέτρητες μεταλλάξεις –Aλφα, Γάμα, Δέλτα, Κάπα, ή βρετανικές, βραζιλιάνικες, ινδικές, νοτιοαφρικανικές. Εκφράζονται φόβοι ότι το τέταρτο κύμα έχει έρθει ήδη.
Η κολομβιανή μετάλλαξη που αναφέρεται τις τελευταίες μέρες ουσιαστικά είναι “ξαδελφάκι” της βρετανικής μετάλλαξης ή ” Άλφα”, που ούτως ή άλλως σάρωσε την χώρα μας το χειμώνα που πέρασε. Δεν ανήκει στην κατηγορία της ινδικής μετάλλαξης ή “Δέλτα”, γιατί δεν μεταδίδεται με τόση ευκολία. Στην ουσία οι μεταλλάξεις είναι κυριολεκτικά εκατοντάδες και εκείνες που θεωρούνται επίφοβες είναι μόνον όσες απαλλάχθηκαν “έξυπνα” από κάποιες πρωτεΐνες, που στοχοποιούσαν το στέλεχος. Καθώς ξεφορτώθηκαν τις πρωτεΐνες, τα αντισώματα του ανοσοποιοητικού μας, δεν αναγνωρίζουν πλέον αυτομάτως στο νέο στέλεχος τον “παλιό” εχθρό και και αργούν να παράγουν αντισώματα.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, είπε σχετικά ότι οι μεταλλάξεις είναι μοιραίο να διαδέχονται η μία την άλλη. Όπως τόνισε «οι μεταλλάξεις είναι μια αέναη διαδικασία. Ο ιός μπορεί να εξασθενήσει. Οι κλώνοι που επικρατούν συνήθως είναι μεν πιο μεταδοτικοί, αλλά λιγότερο παθογόνοι. Το ρεαλιστικό σενάριο είναι να μείνει ο ιός για πάντα, αλλά όπως η γρίπη». Μέχρις ότου ο ιός γίνει αρκετά έξυπνος ώστε να μην εξοντώνει τον άνθρωπο, η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός και οι μάσκες, ώστε να μην αφήνει η κοινωνία στον ιό επαρκή χώρο για να αναπτύξει τα δικά του όπλα, δηλαδή τις μεταλλάξεις.
Φόβοι για έκρηξη κρουσμάτων
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης θεωρεί ότι βρισκόμαστε σε μια φάση αύξησης των κρουσμάτων και στην αρχή τέταρτου κύματος. Αναμένει σύντομα πάνω από 1.000 ημερήσια κρούσματα και πολύ περισσότερα τον Σεπτέμβριο. Εκτιμά ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν επικουρικό χαρακτήρα και το μόνο που μπορεί να μας προστατεύσει αποτελεσματικά είναι ο εμβολιασμός.
Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα που χρησιμοποιεί, θα πρέπει μέσα στον Αύγουστο το ποσοστό των εμβολιασμένων στον ενήλικο πληθυσμό, να φτάσει στο 83% για να αποτραπεί το τέταρτο κύμα. Πόσο ρεαλιστικό είναι, όμως, αυτό να επιτευχθεί μέσα σε ένα μήνα, όταν μέσα σε έξι ολόκληρους μήνες έχει εμβολιασθεί πλήρως μόνον το 38%;
Καμπανάκι κινδύνου λόγω της μετάλλαξης Δέλτα κρούει και ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, που θεωρεί απαραίτητο τον εμβολιασμό εκπαιδευτικών και μαθητών γυμνασίου και λυκείου, «καθώς τα σχολεία θα γίνουν εκκολαπτήρια του ιού». Όπως είπε «ο ιός δεν βρίσκει εύκολα δίοδο στους ηλικιωμένους επειδή έχουν εμβολιασθεί, οπότε με γενετικές μεταλλάξεις παλεύει να μολύνει όποιον είναι απόλυτα ακάλυπτος, δηλαδή ανεμβολίαστους νεότερους που έχουν επιπλέον και περισσότερη κινητικότητα και συγχρωτισμό».
Ο ίδιος τονίζει ότι ένα άτομο που θα μολυνθεί από το στέλεχος Δέλτα μολύνει εννέα άτομα και αυτοί οι εννέα μολύνουν αυτομάτως 81. Είναι εκθετική η μετάδοση. «Αναλογιστείτε τι έχει να γίνει τον Σεπτέμβριο που θα ανοίξουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Αν υπάρχει ένας μαθητής ή φοιτητής μέσα στις τάξεις με κορονοϊό, η λοίμωξη θα περάσει ταχύτατα στους υπόλοιπους. Τα σχολεία μπορεί να είναι εστία επώασης του ιού. Στην Κρήτη τα περισσότερα κρούσματα είναι νέοι άνθρωποι και μάλιστα μικρά παιδιά», επισήμανε. Τόνισε επίσης ότι «η απόφαση να βγάλουμε τη μάσκα ήταν πρόωρη και πρέπει να την επαναφέρουμε πιο πυκνά στις δραστηριότητες μας».
“Ύστατο μέτρο” το κλείσιμο των σχολείων
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εν τω μεταξύ ζητεί να πυκνώσουν τα rapid test η οι μοριακοί έλεγχοι στα σχολεία, επειδή διαβλέπει τι θα γίνει το Σεπτέμβρη. Εκφράζει την άποψη ότι τα σχολεία δεν πρέπει επ’ ουδενί να ξανακλείσουν και τα παιδιά να μείνουν χωρίς φυσικό σχολικό περιβάλλον, για ουσιαστικά τρίτη χρονιά. Ο ΠΟΥ συνιστά αυτά τα τεστ να γίνονται προληπτικά σε σταθερή βάση μέσα στα σχολεία και όχι μόνον όταν σημειώνονται κρούσματα.
Για τους θεσμούς του ΟΗΕ, το κλείσιμο των σχολείων δεν πρέπει να εξετάζεται παρά ως ύστατο μέτρο, μόνον αν υπάρχει «έκρηξη κρουσμάτων ή η μετάδοση στην κοινότητα δεν μπορεί να ελεγχθεί με κανένα άλλο μέσο». Ο ευρωπαϊκός κλάδος του ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει χθες, Πέμπτη, πως τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται και πάλι στην Ευρώπη έπειτα από δέκα διαδοχικές εβδομάδες υποχώρησης και ότι ευθύνεται η μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα. «Θα υπάρξει ένα νέο κύμα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, εκτός αν παραμείνουμε πειθαρχημένοι», ανέφερε ο ΠΟΥ.
Στην Ελλάδα από 206 κρούσματα στις 22 Ιουνίου, χτες 1η Ιουλίου είχαμε 761. Πέρσι την 1η Ιουλίου είχαμε μόλις 23 κρούσματα και όλο τον Αύγουστο από 150-200, τον Σεπτέμβριο 200-400 και τον Οκτώβριο άρχισε η εκτίναξη με αποτέλεσμα το Νοέμβριο να πεθαίνουν στη Βόρειο Ελλάδα 50-100 άνθρωποι την ημέρα. Να σημειωθεί ότι τότε δεν υπήρχαν βεβαίως εμβόλια, αλλά δεν είχε έρθει ακόμα και η πολύ μεταδοτική βρετανική μετάλλαξη, αυτή ήρθε το Δεκέμβρη ή το Γενάρη και κατίσχυσε το Φεβρουάριο, “γονατίζοντας” την Αττική.
Τώρα έχουμε απέναντί μας την ινδική μετάλλαξη ή Δέλτα που είναι εξαιρετικά πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη που τσάκισε την βόρειο Ελλάδα τον περσινό Νοέμβρη, αλλά και από την βρετανική που σάρωσε εν συνεχεία την Αττική. Ο βαθμός προστασίας που παρέχουν τα υπάρχοντα εμβόλια είναι χαμηλότερος από εκείνον που παρείχαν στις προηγούμενες μεταλλάξεις και η μετάδοση της Δέλτα είναι εκθετική.