Τουρισμός και χαλάρωση εκτόξευσαν από 10% σε 90% τις πιθανότητες διασποράς

Έρευνα του Duke μέτρησε τις διάφορες μάσκες απέναντι στον ιό

Το ψευδοδίλημμα τουρίστες ή υγεία έχει διαποτίσει τοξικά την πολιτική ηγεσία και την κοινωνία, παρότι η μεγάλη επιτυχία της χώρας ήταν εξαρχής το μεγαλύτερο διαφημιστικό όπλο της. Αντί να τρέμουμε τον τουρισμό και να μετράμε κρούσματα με αγωνία, θα μπορούσαμε να εφαρμόζαμε τα μέτρα που ξεχάσαμε και να έχουμε και τουριστικό συνάλλαγμα και -στο πλαίσιο του εφικτού- την υγεία μας.

Ενώ με την καραντίνα μειώσαμε κατά 90% τον κίνδυνο  μετάδοσης, τώρα δυστυχώς με τον εφησυχασμό μας τουμπάραμε τα ποσοστά και μας απόμεινε το 10%.  “Σκορπίζουμε σαν άμμο όσα κερδίσαμε με το lockdown” και τώρα έχουμε 90% πιθανότητες να μεταδοθεί ο ιός. Αυτό λέει και το τεκμηριώνει σε συνομιλία του με το slpress.gr ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρήγιαννης:

Οι “κακοί” δεν είναι οι τουρίστες

Το μοναδικό εμβόλιο που υπάρχει για τον κορονοϊό είναι μια λίγο δυσάρεστη  μορφή σύνεσης” συμπληρώνει ο ίδιος, υπονοώντας τις μάσκες, τις αποστάσεις και τα μέτρα ατομικής υγιεινής. “Ἁυτό δεν ισχύει μόνον προς τους τουρίστες, αλλά κυρίως μεταξύ μας, γιατί δεν είναι λογικό η χώρα να μένει σε διαρκές lockdown“.

Ο κ. Σαρήγιανης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, με ένα μαθηματικό μοντέλο, “βλέπει” ότι έτσι όπως πάμε, θα έχουμε εκθετική αύξηση κρουσμάτων στις αρχές Αυγούστου. Αν αντιθέτως ξαναθυμηθούμε τα μέτρα (μάσκες, αποστάσεις, γλέντι με μέτρο) θα κερδίσουμε χρόνο. Θα φτάσουμε με μια ήπια εικονα έως τα τέλη του Νοεμβρίου, που είναι εξαιρετικά σημαντική πίστωση χρόνου για πολλούς λόγους -και πολλούς ανθρώπους.

Στο εργαστήριό του έχουν εκπονήσει ένα λογισμικό με πάνω από 50 παραμέτρους (μάσκες, κλιματολογικές συνθήκες, φάσεις ασθένειας, μετεωρολογικές συνθήκες, τήρηση αποστάσεων, κλιματισμό, χώρο κ.λπ.). Με αυτό εκτιμά αυτομάτως τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού στο επόμενο διάστημα και για αρκετούς μήνες στο μέλλον.

Ἁν παίρναμε μέτρα αντί να τα χαλαρώνουμε, θα δίναμε και το παράδειγμα στους τουρίστες“, λέει ο ίδιος. Θεωρεί ότι μοναδικό όπλο ατομικό είναι η μάσκα, οι αποστάσεις και τα μέτρα υγιεινής Από την πλευρά της πολιτείας, θα πρέπει να γίνουν ευρύτερα τεστ ανίχνευσης στο γενικό πληθυσμό, αλλά και πιο συστηματικά στα αεροδρόμια.Γιατί η λογική υπαγορεύει το εξής: δεν μπορεί να έχουμε 7% κρούσματα στη Σκιάθο, 10% κρούσματα στον Προμαχώνα και 0,02% στα αεροδρόμια. Κάτι, κάπου δεν γίνεται σωστά.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο προσυμπτωματικός

Ο λόγος που η υγιεινή και οι μάσκες παίζουν δραματικά σημαντικό ρόλο, είναι ότι ο πιο επικίνδυνος φορέας είναι ο προσυμπτωματικός. Δηλαδή όχι ο ασυμπτωματικός γενικώς και αορίστως, αλλά εκείνος που θα νοσήσει -που είναι προς το παρόν προσυμπτωματικός.  Όπως μας είπε ο ίδιος καθηγητής, στις παραμέτρους για τη διασπορά του ιού έχουν βάλει στο μοντέλο, μεταξύ άλλων, επτά διαφορετικές κατηγορίες φορέων και νοσούντων. Κάθε μία έχει διαφορετικό ειδικό βάρος από άποψη κινδύνου μετάδοσης.

Ξέρουμε πλέον ότι ένα 20% του πληθυσμού θα μείνει για πάντα ασυμπτωματικός φορέας, δεν θα νοσήσει. Όμως ένα μεγάλο ποσοστό φορέων, στην ουσία δεν είναι ασυμπτωματικό, μα προσυμπτωματικό. Δηλαδή σύντομα θα παρουσιάσει συμπτώματα. Και έχουμε μετά και ανάλυση των ασθενών, με ήπια συμπτώματα, με βαρύτερα, με κάπως πιο βαριά, με βαρύτατα. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι πιο μεταδοτικός δεν είναι ο ήδη ασθενής με βήχα ή πυρετό, αλλά ο προσυμπτωματικός. Συγκεκριμένα η κορύφωση της υψηλής μεταδοτικότητας συμβαίνει δύο ημέρες πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων”.

“Και μεταδίδει τον ιό με τα σταγονίδια καθώς μιλάει ή τραγουδάει. Το ιικό του φορτίο στο ανώτερο αναπνευστικό είναι πολύ υψηλότερο και άρα είναι πιο μεταδοτικός. Γι΄αυτό το λόγο είναι απαραίτητες οι μάσκες”, λέει. “Γιατί δεν ξέρεις ποιος θα νοσήσει σε 48 ώρες, ποιος είναι δηλαδή ο προσυμπτωματικός. Όχι βεβαίως ότι δεν μεταδίδει και ο ασυμπτωματικός ή ο ήδη ασθενής με συμπτώματα. Όμως το peak είναι δυο μέρες πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων”.

Οι μάσκες

Όσον αφορά στις μάσκες αναφέρει όσα “βροντοφωνάζουν”οι έρευνες μήνες τώρα: “Έχει πλέον τεκμηριωθεί ότι στην απόσταση του 1,5 μ.  αν συναντηθεί ένας φορέας με μη φορέα και φορούν αμφότεροι μάσκες, η πιθανότητα μετάδοσης είναι 5%. Αν φοράει μόνον ο ένας από τους δύο, οι πιθανότητες αυξάνονται στο 50% και αν δεν φοράει κανένας, δυστυχώς φτάνουμε στο 90% και 100%.  Και παίζει μεγάλο ρόλο η απόσταση του 1,5 μέτρου, γι΄αυτό και πρέπει να τηρούνται αυστηρά με ανάλογα πρόστιμα οι συγχρωτισμοί ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους”.

Και ενώ του λέγαμε ότι στη Μαγιόρκα (που ζει μόνον από τον τουρισμό)  επιβλήθηκε χθες η χρήση μάσκας ακόμα και στα μπαρ, είπε “μα είδα και τη Γαλλίδα υπουργό, έπαθε κρίση πανικού επειδή είχε ξεχάσει τη μάσκα της πηγαίνοντας σε συμβούλιο. Αυτός ο πανικός της δείχνει πόση σημασία έχει το μέτρο, πόσο σοβαρά το παίρνει ένας πολιτικός”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι