Τουρισμός με μέτρο στην Ισπανία

Τουρισμός με μέτρο στην Ισπανία, Γιάννης Πανταζίδης

H Ισπανία είναι η χώρα που χτυπήθηκε περισσότερο από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες από τον κορονοϊό. Οι κάτοικοι της, συγκεκριμένα οι κάτοικοι της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης, ήταν σε καραντίνα 2,5 μήνες. Η στρατηγική που ακολούθησε η χώρα έχει αμφισβητηθεί από πολλούς και τον τελευταίο μήνα εφαρμόζει πλάνο επαναφοράς στα εκάστοτε τμήματα της χώρας, ανάλογο με την κατάσταση και τον κίνδυνο που υπήρχε.

Οι τελευταίες περιοχές εισήλθαν στη Φάση 1 την περασμένη Δευτέρα 25 Μαΐου και η Ισπανία κοινοποίησε το πλάνο επαναφοράς έτσι ώστε να σώσει ό,τι μπορεί από τον τουρισμό του 2020. Η ισπανική κυβέρνηση πρότεινε την Τρίτη 26 Μαΐου να ανοίξει η ΕΕ διαδρομές μεταξύ περιοχών της ΕΕ που έχει ελεγχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Ο υπουργός Τουρισμού Reyes Maroto υπέβαλε την πρόταση σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και η ιδέα έχει ήδη φτάσει στην Κομισιόν.

Η πρόταση περιλαμβάνει το άνοιγμα ταξιδιωτικών διαδρόμων μεταξύ διαφόρων περιοχών και χωρών της ΕΕ. Με άλλα λόγια, τμήματα μιας χώρας θα μπορούσαν να ανοίξουν ξανά σε διεθνείς τουρίστες, προτού το πράξει ολόκληρη η χώρα. Σε αυτήν την περίπτωση, μια ταχύτερη επιστροφή του τουρισμού θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης από τις περιοχές της Ισπανίας μέσω συμφωνιών με περιφέρειες άλλων κρατών-μελών της ΕΕ με παρόμοιο επίπεδο ελέγχου της επιδημίας.

Αυτή η πρωτοβουλία θα μπορούσε να επιτρέψει στους ξένους τουρίστες να φτάσουν πριν από την 1η Ιουλίου, δηλαδή όταν η υποχρεωτική 14 ημερών καραντίνα για αφίξεις από το εξωτερικό πρόκειται να λήξει. Το μέτρο θα παρέχει ανακούφιση στις ισπανικές περιοχές που εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό, όπως οι Κανάριοι Νήσοι και οι Βαλεαρίδες Νήσοι.

Πράγματι, η περιφερειακή κυβέρνηση των Βαλεαρίδων έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με διαφορετικά κρατίδια στη Γερμανία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και περιφερειακές αρχές. Το αρχιπέλαγος περιμένει την κεντρική κυβέρνηση να δώσει το πράσινο φως ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει τις συμφωνίες και να επανενεργοποιήσει τον τουριστικό τομέα το συντομότερο δυνατό.

«Οι συνοριακοί έλεγχοι και οι περιορισμοί στα ταξίδια πρέπει να αρθούν σε περιοχές που έχουν επιδημιολογική κατάσταση που εξελίσσεται θετικά», δήλωσε ο Maroto την Τρίτη 26 Μαΐου. Η ιδέα της μείωσης των περιορισμών κλειδώματος σε φάσεις και ανά περιοχή είναι παρόμοια με το σχέδιο της Κομισιόν για την αποσυμπίεση των μέτρων περιορισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ευρωπαϊκό σχέδιο

Η ιδέα εισήχθη σε μια δήλωση, με γνώμονα την Ισπανία, η οποία ζητούσε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για την επανενεργοποίηση της τουριστικής βιομηχανίας και επίσης μίλησε για περιφέρειες και νησιωτικές περιοχές. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόταση για δημιουργία ασφαλών διαδρόμων ταξιδιού, που δεν αποτελούν κίνδυνο για τον τουρίστα ή τον προορισμό, είναι κατάλληλη.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Μαρότο είπε ότι είναι σημαντικό για τα μέλη της ΕΕ να εργαστούν σκληρά για να καθορίσουν κοινούς κανόνες για το άνοιγμα των χωρών, προκειμένου να ανακτήσουν την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ. Όπως είπε, «εργαζόμαστε για την επανενεργοποίηση του τουρισμού πριν από το καλοκαίρι με τις μέγιστες εγγυήσεις για την ασφάλεια της υγείας».

Η πρόταση για άνοιγμα ταξιδιωτικών διαδρόμων μεταξύ συγκεκριμένων περιοχών θα ενίσχυε σημαντικά τον τουρισμό σε ισπανικές περιοχές, όπως οι Βαλεαρίδες, διότι θα διευκόλυνε την άφιξη ξένων επισκεπτών. Η περιφερειακή κυβέρνηση των Βαλεαρίδων έχει εργαστεί για εβδομάδες για να το καταστήσει αυτό εφικτό και έχει διατηρήσει επαφή με μεγάλους ταξιδιωτικούς πράκτορες όπως ο Όμιλος TUI, καθώς και με τις γερμανικές αρχές.

Η περιοχή ξεκίνησε επίσης συνομιλίες με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, αλλά υπάρχουν συνομιλίες και ζητήσαμε από την κυβέρνηση άδεια να συνεργαστεί με τη Γερμανία», επιβεβαίωσε πηγή από την περιφερειακή κυβέρνηση.

Προετοιμασία αερολιμένων

Η ανακοίνωση ότι η Ισπανία θα ανοίξει ξανά σε διεθνείς τουρίστες τον Ιούλιο έγινε δεκτή από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και τις αεροπορικές εταιρείες. «Τώρα μπορούμε να προγραμματίσουμε διακοπές για να επισκεφτούμε τη Μαγιόρκα, τις ακτές της ισπανικής χερσονήσου και των Καναρίων Νήσων και να κάνουμε μια προσφορά στους πελάτες μας», δήλωσε ο Fritz Joussen, διευθύνων σύμβουλος του TUI Group.

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα αυξήσει τις πτήσεις προς ισπανικούς προορισμούς όπως η Μάλαγα και οι πόλεις Ίμπιζα και Πάλμα. Η πορτογαλική αεροπορική εταιρεία TAP είπε επίσης ότι ο αριθμός των εβδομαδιαίων πτήσεων θα αυξηθεί από 18 σε 247 τον Ιούλιο, όταν θα πετάξει ξανά προς τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Σεβίλλη και τη Μάλαγα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι