Τουρκικό μήνυμα το ναυάγιο στη Λέσβο – Ποιους έδειξε ο Μηταράκης

Τουρκικό μήνυμα το ναυάγιο στη Λέσβο – Ποιους έδειξε ο Μηταράκης, Βαγγέλης Σαρακινός

Την εμπλοκή της Τουρκίας και την ευθύνη τουρκικής ακταιωρού κατήγγειλε ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης με αφορμή το σημερινό ναυάγιο στη Λέσβο, όπου για άλλη μία φορά χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Ένα περιστατικό που έρχεται να θυμίσει ότι η Άγκυρα δεν έχει σταματήσει την εργαλειοποίηση των μεταναστών, παρότι υπήρξε μία σχετικά μακρά περίοδος, όπου οι ροές ήταν αισθητά μειωμένες.

«Είναι αδιανόητο να επιτρέπεται να προσπαθούν να διασχίσουν το Αιγαίο φουσκωτές βάρκες που δεν πληρούν καμία προϋπόθεση ασφαλείας και οδηγούνται από ανθρώπους χωρίς άδεια και γνώση των κανόνων της θάλασσας» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης, μιλώντας στη Βουλή, με αφορμή το ναυάγιο με πρόσφυγες και μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή Παληός Μανταμάδου στη βορειοανατολική Λέσβο.

Ο Νότης Μηταράκης καταλόγισε ευθέως ευθύνες στην Τουρκία και για αυτό το τραγικό ναυάγιο, στο οποίο μία νεαρή γυναίκα πνίγηκε και άλλη μία αγνοείται. Όπως είπε μάλιστα χαρακτηριστικά, επικαλούμενος καταθέσεις ναυαγών, η τουρκική ακταιωρός που εντόπισε τους πρόσφυγες και μετανάστες, μετά από κλήση που έκαναν στον αριθμό έκτακτης ανάγκης, «δεν τους παρείχε καμία βοήθεια ούτε τους διέσωσε». Αντιθέτως, «τους επέτρεψε να διασχίσουν παράτυπα τα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ».

Απειλές και παραπληροφόρηση

Στα επίσημα σήματα για το ναυάγιο έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με πληροφορίες, απίστευτες μεθοδεύσεις των τουρκικών αρχών, με στόχο την παραπλάνηση του Λιμενικού και την έκθεση της χώρας μας. Όπως αναφέρεται, σκάφος του Λιμενικού και σκάφος της FRONTEX που βρίσκονταν σε προγραμματισμένη περιπολία ενημερώθηκαν μέσω VHF από τουρκική ακταιωρό για την ύπαρξη λέμβου με υπηκόους τρίτων χωρών.

Τα δύο σκάφη έσπευσαν συο σημείο υπόδειξης και εντόπισαν τη φουσκωτή λέμβο αρχίζοντας αμέσως επιχείρηση διάσωσης. Η τουρκική ακταιωρός παρέμενε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και ενημέρωνε από τα μεγάφωνά της ότι κατέγραφε τα συμβάντα. Στη συνέχεια, ωστόσο και ενώ η επιχείρηση διάσωσης βρισκόταν σε εξέλιξη, η τουρκική ακταιωρός ενημέρωσε για την ύπαρξη και άλλου περιστατικού. Μάλιστα έδωσε ακόμα και στιγματα και πορείες, τα οποία, ωστόσο, αποδείχθηκαν ψευδή.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δηλώσεις διασωθέντων, αλλά και μετά από προανακριτική διερεύνηση προέκυψε ότι η λέμβος είχε ξεκινήσει από το Αϊβαλί και ότι λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, οι επιβαίνοντες κάλεσαν την τουρκική Ακτοφυλακή για να τους διασώσει. Ωστόσο, η τουρκική ακταιωρός που πήγε στο σημείο όχι μόνον δεν προέβη σε διάσωση, αλλά αντιθέτως, με την απειλή βίας υποχρέωσε την λέμβο να συνεχίσει προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Αυτός ήταν και ο λόγος που την συνόδευσε μέχρι και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Παραλλήλως, όπως ανέφεραν διασωθέντες η ακταιωρός έκανε ελιγμούς γύρω από τη λέμβο, η οποία γέμισε με τα απόνερα. Στη συνέχεια, η λέμβος παρουσίασε απώλεια αέρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρέθηκε μαχαίρι στη λέμβο, η οποία έφερε σημάδια σκισίματος.

Τουρκία και ΜΚΟ έδειξε ο Μηταράκης 

Το σημερινό περιστατικό δεν είναι βέβαια το μοναδικό. Ούτε είναι η πρώτη φορά που σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής εμπλέκονται στη διευκόλυνση παράνομων μεταναστών να περάσουν τα ελληνικά-ευρωπαϊκά θαλάσσια σύνορα. Ανάλογα περιστατικά έχουν συμβεί και στο παρελθόν, ενώ πολλές φορές η στάση των Τούρκων Λιμενοφυλάκων ήταν ιδιαίτερα προκλητική έως επιθετική.

Ο υπουργός Μετανάστευσης είπε για το σημερινό γεγονός πως αποτελεί άλλη μία απόδειξη ότι η Τουρκία «πέραν του ότι παραβιάζει την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, βάζει, δυστυχώς εν γνώσει της, σε μεγάλο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές». Παραλλήλως, έστειλε αυστηρό μήνυμα και σε εκείνες τις ΜΚΟ, οι οποίες, όπως είπε, «συμβάλλουν σε αυτές τις διαδρομές». Τόνισε μάλιστα, ότι αυτές οι ΜΚΟ «συναισθανόμενες τον πραγματικό τους ρόλο πρέπει να σταματήσουν άμεσα να συμβάλουν, άθελα τους ίσως, στην απώλεια ανθρώπων».

Την ίδια ώρα η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα, σχολιάζοντας όσα είπε ο υπουργός, σημειώνει σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ότι ο κ. Μηταράκης διέψευσε την πολυδιαφημισμένη ανάκτηση της διαχείρησης του μεταναστευτικού από τις ΜΚΟ, την οποία ο ίδιος διαφήμιζε. Αναφέρεται επίσης, χωρίς να την κατονομάζει, στη δράση συγκεκριμένης ΜΚΟ, η οποία «κατηγορεί συλλήβδην το ελληνικό κράτος», αλλά και το «ελληνικό λιμενικό, ότι επιχειρεί να πνίξει τους πρόσφυγες, ενώ οι Τούρκοι τους σώζουν»

Κατέπεσαν οι κατηγορίες για επαναπροωθήσεις  

Στο σημερινό ναυάγιο, το ελληνικό Λιμενικό Σώμα με μια καίρια παρέμβασή του διέσωσε συνολικά 32 άτομα, 15 άνδρες, 14 γυναίκες και τρία παιδιά, όλοι σομαλικής καταγωγής. Οι διασωθέντες, στο σύνολο τους, μεταφέρθηκαν στη δομή της καραντίνας στον προσωρινό καταυλισμό του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Μία εικοσάχρονη γυναίκα πνίγηκε και η σορός της μεταφέρθηκε στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης, ενώ σκάφη του Λιμενικού και της Frontex συνεχίζουν την έρευνα για την εύρεση μιας δεύτερης γυναίκας που αγνοείται.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική ακτοφυλακή κατηγορήθηκε μέσω δημοσιευμάτων για επαναπροωθήσεις αιτούντων ασύλου. Τα ίδια δημοσιεύματα ήθελαν μάλιστα σε αυτές τις ενέργειες να έχει εμπλακεί και προσωπικό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex). Ωστόσο, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, μιλώντας την Τρίτη σε ευρωβουλευτές τους διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για συμμετοχή της Frontex σε κάποιο από τα περιστατικά στα οποία αναφέρθηκαν τα ΜΜΕ.

Ο Φαμπρίς Λεζερί αναφέρθηκε στα γεγονότα του Έβρου, στις αρχές Μαρτίου, όπου έγιναν δύο ταχείες διασυνοριακές παρεμβάσεις στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, και σε μία θαλάσσια επιχείρηση που ακολούθησε, στις 12 Μαρτίου. Πρόσθεσε επίσης ότι όλες οι παρεμβάσεις που έγιναν μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου ήταν με την έγκριση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και με τη συμμετοχή και των 27 κρατών-μελών της ΕΕ. Όσον αφορά τέλος τις ημερομηνίες (28 και 29 Απριλίου), κατά τις οποίες η Frontex φέρεται από ΜΜΕ να συμμετείχε σε επαναπροωθήσεις, ήταν ημέρες που, όπως είπε, «δεν υπήρξαν καν πτήσεις της Frontex».

Υπενθύμιση από την Τουρκία 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι μεταναστευτικές ροές, από την αρχή του έτους μέχρι και τον Νοέμβριο, εμφανίζονται μειωμένες κατά 79% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Αντιστοίχως, μείωση των ροών προς τα πέντε νησιά του Αιγαίου, για την ίδια περίοδο, ανέρχεται σε 83%.

Το μεγάλο γεγονός των μεταναστευτικών πιέσεων, όλη αυτήν την περίοδο, ήταν εξάλλου τα γεγονότα του Μαρτίου, όταν υποκινούμενοι από την τουρκική ηγεσία παράνομοι μετανάστες, με την συνδρομή Τούρκων παραστρατιωτικών αλλά και συνοριοφυλάκων, επιχείρησαν να “ρίξουν” τα σύνορα του Έβρου. Έκτοτε, μετά και την δυναμική παρέμβαση των ευρωπαϊκών θεσμών, η μεταναστευτική πίεση μειώθηκε αισθητά. Είναι άλλωστε και η περίοδος κατά την οποία ο Ερντογάν προχώρησε σε μια κλιμάκωση της έντασης προς της Ελλάδα, με όλες τις γνωστές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης, την περίοδο Μαρτίου-Νοεμβρίου 2020, κατά την οποία «είναι σε ισχύ τα αυξημένα μέτρα επιτήρησης των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων», η μείωση των ροών ανέρχεται στο 88% συνολικά και προς τα πέντε νησιά του Αιγαίου στο 92%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Ακόμα πιο ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι για τον  Οκτώβριο και τον Νοέμβριο η μείωση της μεταναστευτικής πίεσης προς τα νησιά ήταν 99 και 97% αντίστοιχα.

Το σημερινό τραγικό γεγονός ήρθε, ωστόσο, για να μας θυμίσει ότι το πρόβλημα παραμένει και ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια νέα απόπειρα της Τουρκίας για την πρόκληση ενός νέου μεταναστευτικού κύματος. Βρισκόμαστε, άλλωστε μόλις μία εβδομάδα πριν τη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία αναμένονται κρίσιμες αποφάσεις για την Τουρκία και η γερμανική προεδρία θα θέσει και τη θετική ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει ενισχύσεις προς την Άγκυρα. Μετά  μάλιστα τις δηλώσεις της Μέρκελ ότι αισθάνεται «υποχρέωση» προς την Τουρκία για τη συμβολή της στο προσφυγικό, ο Ερντογάν πάει μάλλον για γερό μπαξίσι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι