ΘΕΜΑ

Τρία κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα

Τρία κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα

Εντοπίστηκαν και στην χώρα μας τρία κρούσματα της ανεξήγητης μέχρι στιγμής οξείας ηπατίτιδας που πλήττει παιδιά, αλλά ήταν και τα τρία ήπια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), «μετά από ενεργή αναζήτηση των κρουσμάτων, εντοπίστηκαν τρία περιστατικά παιδιών με οξεία ηπατίτιδα που πληρούν τα κριτήρια του πιθανού κρούσματος».

Πρόκειται για παιδάκια ηλικίας 14 μηνών έως 10 ετών. Τα δύο από αυτά, το ηλικίας 14 μηνών και το 10χρονο, είχαν πονόκοιλο, εμετούς, αλλά και πυρετό. Το τρίτο, ηλικίας 18 μηνών, δεν είχε συμπτώματα, αλλά βρέθηκαν αυξημένα ηπατικά ένζυμα σε έλεγχο που έγινε τυχαία, σε ετήσιο τσεκ απ του παιδιού. Και τα τρία παιδιά είχαν αυξημένες τρανσαμινάσες άνω των 500 IU ανά ml.

Ο έλεγχος για τις σχετικά συνήθεις και γνωστές ιογενείς ηπατίτιδες Α, B,C,D και Ε ήταν αρνητικός σε όλα τα παιδιά, και κατά συνέπεια όλα δείχνουν ότι μάλλον πρόκειται για τη νέα μορφή ηπατίτιδας που προβληματίζει διεθνώς τους παιδίατρους και η οποία έμμεσα συνδέεται με τον κορονοϊό. Εντούτοις σε κανένα από τα τρία Ελληνόπουλα δεν ανιχνεύθηκε παλαιότερη λοίμωξη από κορονοϊό. Το παράδοξο είναι ότι δεν ανιχνεύθηκε ούτε αδενοϊός, ενώ στο περίπου 60% των περιστατικών στο εξωτερικό ανιχνεύεται είτε κορονοϊός είτε αδενοϊός.

Σε εγρήγορση οι παιδίατροι

Και τα τρία παιδιά είναι καλά στην υγεία του. Το ένα δεν χρειάσθηκε διόλου να νοσηλευθεί, ενώ τα άλλα δύο νοσηλεύθηκαν για τρεις ημέρες και ήταν απλώς υπό παρακολούθηση, χωρίς να χρειασθεί κάποια ειδική θεραπευτική αγωγή. Κανένα δεν παρουσίασε επιπλοκή, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, μια που ο μεγάλος κίνδυνος με αυτή τη νέα λοίμωξη είναι κάποια οξεία ανεπάρκεια του ήπατος που θα απαιτήσει μόσχευμα.

Ο ΕΟΔΥ πάντως τονίζει και πάλι προς τους παιδιάτρους, ότι πρέπει να είναι σε εγρήγορση για αυτό το αναδυόμενο πρόβλημα και ζητεί να επαγρυπνούν για όλους τους ασθενείς ηλικίας έως και 16 ετών που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας. Υπενθυμίζεται ότι τα συμπτώματα συνήθως είναι πυρετός, εμετοί, διάρροια, πονόκοιλος, κιτρινίλα στα μάτια και στο δέρμα, σκούρα ούρα, ανοιχτόχρωμα κόπρανα, πονοκέφαλος, φαγούρα, πόνοι στις αρθρώσεις, καταβολή δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή η ανησυχητική μορφή ηπατίτιδας στα παιδιά, στην ουσία δεν είναι νέα, καθώς πάντα παρουσιάζονταν ηπατίτιδες που δεν ενέπιπταν στις πέντε γνωστές Α, Β, C, D και Ε. Το καινούργιο στοιχείο που ανησυχεί είναι ότι αυξήθηκαν έως και στο δεκαπλάσιο τα περιστατικά αυτών των τρόπον τινά sui generis φλεγμονών του ήπατος στους ανηλίκους. Έχουν καταγραφεί παγκοσμίως πάνω από 220 περιστατικά και έχουν πεθάνει τουλάχιστον δύο παιδιά, άγνωστο σε ποια χώρα και υπό ποίες συνθήκες. Ένα μικρό ποσοστό χρειάσθηκε μεταμόσχευση.

Δεν έχει διαπιστωθεί με τι τρόπο μεταδίδεται αυτή η ηπατίτιδα, αλλά οι γιατροί προληπτικά συνιστούν σε όλους συχνό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών και ιδιαίτερα μετά τη χρήση τουαλέτας και πριν το φαγητό, να μην φέρνουν το χέρι στο στόμα, στη μύτη και στα μάτια (κάτι δύσκολο ειδικά για τα παιδιά), να μην υπάρχουν κοινά ποτήρια ή μαχαιροπίρουνα στο τραπέζι, να αποφεύγεται η επαφή με άτομα που φαίνεται να έχουν λοίμωξη του γαστρεντερικού, αλλά και του αναπνευστικού (αν βήχουν). Οι χώροι πρέπει να αερίζονται και οι επιφάνειες να απολυμαίνονται.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι