Τρόμος και στην Ευρώπη για τον κορονοϊό της Κίνας – Τι αλλάζει με τα κρούσματα στη Γερμανία

Χτύπησε και την πόρτα της Ευρώπης ο κορονοϊός της Κίνας – Τι αλλάζει με τα κρούσματα στη Γερμανία, slpress

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον η εξάπλωση του νέου κορονοϊού της Κίνας, καθώς ανακοινώθηκε ήδη ο πρώτος θάνατος έξω από την εστία εκδήλωσής του, ενώ κρούσματα έχουν πιστοποιηθεί σε περισσότερες από δέκα χώρες. Την ίδια ώρα Ευρωπαίοι και Αμερικανοί απομακρύνουν τους υπηκόους τους, ο Τραμπ προσφέρεται να βοηθήσει και το Πεκίνο διαμηνύει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Οι επιστήμονες πάντως προειδοποιούν ότι η μάχη με τον νέο κορονοϊό θα κρατήσει μήνες.

Σημεία καμπής που οδήγησαν και τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας να αυξήσει το επίπεδο διεθνούς επικινδυνότητας από τον κορονοϊό 2019-nCoV ήταν η ανακοίνωση του επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, Μα Σιαογουέι, ότι ο ιός είναι μολυσματικός και κατά την επώαση (πριν δηλαδή εκδηλωθούν συμπτώματα στον φορέα του), η οποία μπορεί να κυμαίνεται από μία έως 14 ημέρες.

Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, η κατάσταση έγινε ακόμη δυσκολότερη, καθώς πιστοποιήθηκε στην Κίνα ο πρώτος θάνατος ασθενή έξω από την κύρια εστία του ιού, την πόλη Ουχάν. Πρόκειται για έναν πενηντάχρονο, ο οποίος είχε επισκεφθεί την συγκεκριμένη πόλη, από την οποία ξεκίνησε η εξάπλωση του ιού, στις 8 Ιανουαρίου και η επιβεβαίωση ότι νοσεί έγινε στις 22 του ίδιου μήνα. Και σε αυτήν την περίπτωση, όπως και με όλα τα υπόλοιπα κρούσματα, υπήρχε άμεση σχέση με την πόλη Ουχάν.

Τα νέα δεδομένα

Τα δεδομένα άλλαξαν προς το χειρότερο το πρωί της Τρίτης, όταν ο Ιάπωνας υπουργός Υγείας φέρεται να δήλωσε ότι στη χώρα του νοσεί πρόσωπο, ένας οδηγός τουριστικού λεωφορείου, που δεν είχε επισκεφθεί την περιοχή της Ουχάν. Η πληροφορία αυτή δεν έχει σχολιαστεί επισήμως, μέχρι στιγμής, από το ιαπωνικό υπουργείο υγείας, αν όμως ισχύει, σημαίνει αυτομάτως ότι ο ιός έχει αυξήσει ακόμη περισσότερο την ικανότητα μετάδοσής του.

Τον βαθμό επικινδυνότητας ανέβασαν και οι δηλώσεις του ειδικού της κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Υγείας από το νοσοκομείο Ντιτάν του Πεκίνου, Λι Σινγκουάνγκ, ότι ο κορονοϊός 2019-nCoV μπορεί να είναι μεταδοτικός από απόσταση δύο μέτρων. Ο Κινέζος επιστήμονας επισημαίνει ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με την επαφή, αν φθάσει στα μάτια ή σε βλεννώδεις μεμβράνες του ανθρώπου, και καλεί άπαντες να φορούν μάσκες και να μειώσουν τις «στενές επαφές». Διευκρινίζει μάλιστα ότι, σε αυτή τη φάση, «στενές επαφές είναι η απόσταση ενός έως δύο μέτρων».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, επισήμως, μέχρι σήμερα έχουν μολυνθεί στην Κίνα 4.547 κινέζοι υπήκοοι και από τα κρούσματα αυτά τα 106 οδήγησαν στον θάνατο των ασθενών. Παρήγορο, μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, είναι ωστόσο το γεγονός ότι μία 27χρονη γυναίκα από την Ουχάν, η οποία πιθανόν να έχει προσβληθεί από τον ιό, έφερε στον κόσμο ένα υγιές αγοράκι.

Η περίπτωση της Βαυαρίας

Την ίδια ώρα αυξάνεται η ακτίνα διασποράς των κρουσμάτων. Στην Ευρώπη, πέρα από τις τρεις περιπτώσεις της Γαλλίας, κρούσμα πιστοποιήθηκε και στην Γερμανία. Πρόκειται για έναν 33χρονο από την Βαυαρία, ο οποίος εκτιμάται ότι αποτελεί το πρώτο εκτός Ασίας κρούσμα επιμόλυνσης ανθρώπου από άνθρωπο. Ο Βαυαρός είναι εργαζόμενος της γερμανικής εταιρίας Webasto, η οποία έχει εργοστάσια στην Κίνα, και είχε έρθει σε επαφή, όπως και άλλοι συνάδελφοί του, με συνεργάτιδα της εταιρίας που διαμένει στην ασιατική χώρα και είχε επισκεφθεί την Γερμανία το διάστημα από 19 έως 23 Ιανουαρίου.

Η εταιρία, η οποία ανέφερε και δεύτερο κρούσμα σε εργαζόμενό της, αναστέλλει, όπως και άλλες ευρωπαϊκές που διαθέτουν εργοστάσια στην Κίνα, τα ταξίδια των στελεχών της, ενώ οι περισσότερες χώρες αναζητούν τρόπους για τον επαναπατρισμό των υπηκόων τους. Το Παρίσι υπολογίζει ότι περίπου 1000 Γάλλοι βρίσκονται στην Ουχάν και κίνησε από τους πρώτους τις διαδικασίες απομάκρυνσής τους από τη ζώνη υψηλού κινδύνου. Σύμφωνα, ωστόσο, με την υπουργό υγείας  δεν θέλουν όλοι να επιστρέψουν στη Γαλλία.

Ανάλογες κινήσεις γίνονται από την Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε τους Αμερικανούς να επανεξετάσουν ενδεχόμενο ταξίδι τους στην Κίνα, ιδιαίτερα στην επαρχία Χουμπέι που είναι το επίκεντρο του θανατηφόρου κοροναϊού. Ινδία, Ταϋλάνδη, Βόρεια και Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Ρωσία έχουν λάβει ήδη μέτρα κάνοντας ακόμη πιο ασφυκτικό τον αποκλεισμό της Κίνας. Έναν αποκλεισμό, ο οποίος προκαλεί τεράστια κόστη, όχι μόνο στο Πεκίνο, αλλά και στις διεθνείς χρηματαγορές και την παγκόσμια οικονομία.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει λάβει αυστηρότατα μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων και έχει παρατείνει τις διακοπές για το νέο έτος σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την ακόμη μεγαλύτερη διάδοση του ιού. Παραλλήλως διαμηνύει στον ΟΗΕ ότι μπορεί να ελέγξει την κατάσταση, την ώρα που ο Τραμπ έχει προσφερθεί για την αποστολή βοήθειας.

Το ανησυχητικό, ωστόσο, προέρχεται από τις προβλέψεις των ειδικών, οι οποίοι εκτιμούν ότι η επιδημία θα διαρκέσει μήνες και αναμένεται να προσβληθούν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι. Πολύ περισσότερο όταν, στις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις τους, οι επιδημιολόγοι κρίνουν, με βάση μαθηματικά μοντέλα, ότι «το καλύτερο σενάριο θα ήταν (η επιδημία) να συνεχιστεί την άνοιξη, το καλοκαίρι και στη συνέχεια να υποχωρήσει».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι