ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τσακώνονται οι ιατρικοί σύλλογοι για την τιμή του PCR (upd)

Τσακώνονται οι ιατρικοί σύλλογοι για την τιμή του PCR, Όλγα Μαύρου

Μία σχεδόν “οικογενειακή κόντρα” είχε ξεσπάσει για την τιμή των τεστ μοριακού ελέγχου ή PCR μεταξύ Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας και Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου αλλά και με τον Άδωνι Γεωργιάδη. Τελικά ορίστηκε στα 47 ευρώ  το πλαφόν, δηλαδή η ανώτατη τιμή στην τιμή του μοριακού (PCR τεστ). Η τιμή ορίζεται σε 35 ευρώ για την ανάλυση του δείγματος και σε 12 ευρώ για την δειγματοληψία από τις ιδιωτικές δομές υγείας.

Ο πρώτος σύλλογος έχει εκλέξει ως πρόεδρό του τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, ορθοπεδικό, ενώ στον  Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο πρόεδρος είναι ο πλαστικός χειρουργός Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Επίσης κόντρα για το θέμα αυτό υπάρχει και μεταξύ κυβέρνησης και Πατούλη, αλλά φαινομενική κόντρα υπάρχει και μεταξύ Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και Γεωργιάδη.

Η ιστορία εξελίχθηκε ως εξής. Αρχικά ο περιφερειάρχης, που δεν έχει από καιρό καλές σχέσεις με το Μαξίμου, άρχισε να παίρνει πρωτοβουλίες –και ως πρόεδρος του ΙΣΑ– για τη δημιουργία τηλεϊατρικής και σύσταση πρωτοβάθμιας φροντίδας, ασκώντας έμμεσα κριτική στην πολιτεία για τα χαμηλά επίπεδα πρωτοβάθμιας φροντίδας στην Αττική και άλλες περιοχές. Προ τριημέρου ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής να κάνει τεστ στον κόσμο καθημερινά σε διάφορα σημεία.

Τέλος, χθες, ανακοίνωσε ότι το PCR τεστ πρέπει να συνταγογραφείται και να καλύπτεται χωρίς claw back από την κυβέρνηση. Άρχισε παράλληλα να διακινείται η πληροφορία ότι κακώς ασκεί κριτική ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αφού οι ιατρικοί σύλλογοι είχαν εκφρασθεί υπέρ της τιμής των 60 ευρώ στο συγκεκριμένο τεστ. Τότε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πέρασε στην αντεπίθεση και πάλι, ανακοινώνοντας πρώτον, ότι οι ιατρικοί σύλλογοι δεν ερωτήθησαν ποτέ για την συνταγογράφηση και ότι όσον αφορά στην τιμή του τεστ είχαν εκφέρει άποψη, «όμως τότε ήταν πολύ διαφορετικές οι συνθήκες».

Σήμερα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για το “ευαίσθητο” ζήτημα της συνταγογράφησης αναφέρει ότι πρέπει να καλύπτεται «βάσει συγκεκριμένων ενδείξεων κατά την εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου» και κατά τα άλλα υποστηρίζει ότι η τιμή είναι λογική, καθώς τα μικρά μικροβιολογικά εργαστήρια “δεν θα τα βγάζουν πέρα με φθηνότερη εξέταση”.

Αν και στις περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες-εργαστήρια το τεστ τιμάται 60 ευρώ, είναι πάντως ήδη πολλά εκείνα που το διαθέτουν προς 50 ευρώ χωρίς καν να τους το ζητήσει η πολιτεία, και μάλιστα είναι μικρά, γεγονός που σημαίνει ότι σε αντίθεση με όσα λέει ο ΠΙΣ, και με τα 50 ευρώ υπάρχει περιθώριο σημαντικού κέρδους. Αν μάλιστα γίνονται πολλά τεστ όπως τώρα, η αύξηση του αριθμού τους θα ισοσκελίσει τις “απώλειες κέρδους” αφού θα φέρει πολύ υψηλότερο τζίρο.

Η εκτίμηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, όπως και το υπουργείο Υγείας, θεωρεί ότι η χώρα μας έχει ουσιαστικά λογική τιμή “όπως σε όλη την Ευρώπη”, χωρίς όμως να λαμβάνει υπ΄όψιν του ότι στην Ελλάδα ο μέσος μισθός είναι 800 ευρώ, στη Γερμανία και στη Γαλλία 3.000, στην Ιταλία 1.480, στην Ισπανία 1.800, στις Βρυξέλλες 2.500, στην Κοπεγχάγη 3.300, στο Δουβλίνο 2.980 και στο Όσλο 3.400.

Ο Σύλλογος επιμένει να μείνει υψηλή η τιμή των τεστ γιατί κατά τη γνώμη του διακυβεύεται η αξιοπιστία των τεστ. Αναφέρει συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του ότι «η τιμή χρέωσης για την εξέταση PCR στη χώρα μας κινείται στον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. και συνεπώς καλύπτει τα έξοδα των διαγνωστικών εργαστηρίων και των ιατρείων. Γεγονός που εγγυάται και την ορθή διεξαγωγή του εργαστηριακού ελέγχου, αλλά και την ποιότητα του αποτελέσματος».

Και αναφέρει ότι «στο κόστος θα πρέπει να συνυπολογισθεί η αμοιβή του επιστημονικού ιατρικού έργου και του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού που εργάζεται σε αυτές τις υγειονομικές διαγνωστικές δομές με όλες τις προδιαγραφές βιοασφάλειας και εκτεταμένο ωράριο, ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών αυτήν την περίοδο. Ο ΠΙΣ εκτιμά ότι η περαιτέρω μείωση της τιμής μπορεί να επιφέρει μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ταυτόχρονα θα στερήσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία από περιοχές όπου υπάρχουν μόνο μικρά εργαστήρια και όχι μεγάλοι πάροχοι, καθώς δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των PCR τεστ και θα υποχρεωθούν να διακόψουν τη διεξαγωγή τους».

ΕΡΓΑΝΗ  και rapid test

Τέλος ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, συμφωνώντας με τη νέα γραμμή του υπουργείου Υγείας, τονίζει ότι «δεν είναι απαραίτητο μετά από ένα θετικό rapid test να ακολουθεί και PCR test, παρά μόνον όταν είναι απαραίτητη η έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης». Υπενθυμιζεται ότι ο πρόεδρος κ. Εξαδάκτυλος ήταν και εκείνος που είπε προ διμήνου ότι οι ανεμβολίαστοι πρέπει να μην καλύπτονται ασφαλιστικά για τη νοσηλεία τους για κορονοϊού ή πάντως να καταβάλλουν σημαντικό μέρος του κόστους της.

Εν τω μεταξύ η ΕΡΓΑΝΗ εξακολουθεί να μην δέχεται rapid test για πιστοποιητικό νόσησης, και αναγκάζονται να κάνουν PCR τεστ και οι εμβολιασμένοι που μέχρι τώρα το γλίτωναν. Όμως, το πιστοποιητικό νόσησης δεν είναι απαραίτητο μόνον για να πάρει ο εργαζόμενος αναρρωτική άδεια. Με αυτό το πιστοποιητικό ο εμβολιασμένος θα τεκμηριώσει ότι δεν του χρειάζεται στο άμεσο μέλλον ενισχυτική δόση εμβολίου και δεν μεταπίπτει στην κατηγορία του ανεμβολίαστου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι