ΘΕΜΑ

Τζίμι Φάλον: Αποκαθηλώνεται ο βασιλιάς του “Tonight Show”;

Τζίμι Φάλον: Αποκαθηλώνεται ο βασιλιάς του “Tonight Show”;

Μετά την εκκωφαντική αποκαθήλωση της Έλεν Ντι Τζένερες, που οδήγησε στην εσπευσμένη ολοκλήρωση του καθημερινού της σόου, ο Τζίμι Φάλον, είναι το τελευταίο “τηλεοπτικό μεγαθήριο” και υπερόπλο της κωμωδίας που βρίσκεται αντιμέτωπο με κατηγορίες για ανάρμοστη και τοξική συμπεριφορά.

Ένα εκτενές ρεπορτάζ του περιοδικού Rolling Stone που κυκλοφόρησε αποδομεί την εδώ και χρόνια άψογη δημόσια εικόνα του καλού και προσιτού παιδιού που έχει υιοθετήσει ο Φάλον και αποκαλύπτει τί πραγματικά συμβαίνει στα άδυτα του δημοφιλέστερου βραδινού τηλεοπτικού τοκ σόου, του οποίου ηγείται. Ζαλίζει ο αριθμός των συνολικά ογδόντα πρώην και νυν εργαζόμενων που επικοινώνησαν με τους συντάκτες του περιοδικού. Κανείς δεν δέχτηκε να μοιραστεί έστω και μία καλή κουβέντα.

Αντιθέτως, 14 άτομα που συνεργάστηκαν περιγράφουν ένα εργασιακό περιβάλλον βγαλμένο από την κόλαση και έναν ασταθή παρουσιαστή που έχει εθιστεί στο αλκοόλ και ξεσπάει στους συνεργάτες του καθημερινά. Αν και όλοι παραδέχονται το ταλέντο του, κάνουν λόγο για έναν παρουσιαστή με ιστορικό “εκρήξεων” και επιθέσεων εναντίον του προσωπικού του, σχεδόν κάθε φορά που βρίσκεται υπό πίεση. «Αν ο Τζίμι δεν είχε… τις καλές του, η μέρα όλων ήταν χάλια», σύμφωνα με πρώην εργαζόμενο στο σόου. «Οι άνθρωποι δεν αστειεύονταν στο γραφείο και δεν μιλούσαν μεταξύ τους», συμπλήρωσε.

Την ίδια απαράδεκτη συμπεριφορά ακολούθησαν και τα ανώτερα στελέχη της εκπομπής που άλλαζαν σχεδόν κάθε χρόνο, μαρτυρώντας έτσι ότι κάτι σάπιο υπήρχε στην κατά τ’ άλλα εξαιρετικά πετυχημένη εκπομπή. Ως αποτέλεσμα, τόσο ο παρουσιαστής, όσο και οι αρχισυντάκτες, εκφόβιζαν και υποτιμούσαν τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι παρουσίασαν στους δημοσιογράφους του περιοδικού προσβλητικά mail, αλλά και σημειώσεις του ίδιου του Φάλον με σχόλια του τύπου: «καλά πας καλά;» και «δεν περίμενα ότι οι ιδέες σου μπορεί να χειροτερεύσουν και όμως ξεπέρασες τον εαυτό σου. Συγχαρητήρια είσαι απαίσιος».

“Δωμάτια κλάματος” τα καμαρίνια

Τα καμαρίνια των επισκεπτών είχαν ατύπως μετονομαστεί σε “δωμάτια κλάματος”, αφού οι υπάλληλοι του σόου κατέφευγαν εκεί σε καθημερινή βάση για να ξεσπούν από την ένταση. Το προσωπικό φέρεται να είπε ότι η εκπομπή ήταν ένας «τοξικός εργασιακός χώρος για χρόνια – πολύ πέρα από τα όρια αυτού που θεωρείται φυσιολογικό στον κόσμο της έντονης πίεσης της μεταμεσονύχτιας τηλεόρασης». Οι περισσότεροι εμφάνισαν σημάδια αγχώδους διαταραχής. Συγκεκριμένα, πρώην εργαζόμενος δήλωσε ότι στα χρόνια που δούλεψε εκεί ήταν που έπαθε την πρώτη κρίση άγχους και πήρε ψυχοφάρμακα για πρώτη φορά.

Άλλοι κάνουν ψυχοθεραπεία εξαιτίας του Φάλον, ενώ τρεις αποκάλυψαν ότι το εργασιακό τους περιβάλλον ήταν η αιτία πίσω από τις αυτοκτονικές τους τάσεις. «Ψυχικά, είχα πιάσει πάτο. Δεν ήθελα να ζήσω άλλο. Έπαιζα διαρκώς με το ενδεχόμενο να δώσω ένα τέλος. Ξέρω βαθιά μέσα μου ότι δεν θα το έκανα, αλλά στο κεφάλι μου υπήρχε διαρκώς το εξής: Γιατί να το σκέφτομαι αυτό όλη την ώρα;» είπε κάποιος. Ένας άλλος έχασε μέσα σε μόλις δύο μήνες περίπου 10 κιλά επειδή ήταν διαρκώς αγχωμένος και θλιμμένος. «Ξέρω ότι κι άλλοι ήταν δυστυχισμένοι εξαιτίας αυτής της κακομεταχείρισης, αλλά ποτέ κανείς μας δεν ένιωσε αρκετά δυνατός για να πει κάτι», εξήγησε.

«Πάντα νιώθαμε πως έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες που είχαμε δουλειά, ευγνώμονες που είχαμε αυτήν τη θέση σ’ εκείνο το σόου, σ’ εκείνο το κανάλι. Όλοι ήθελαν τις δουλειές μας. Είχαμε δουλέψει σκληρά για να φτάσουμε εκεί – δεν θα έπρεπε να είμαστε αχάριστοι». Οι περισσότεροι είτε απολύθηκαν για ασήμαντα λάθη, είτε παραιτήθηκαν για να προστατέψουν την ψυχική τους υγεία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολλά μέλη του προσωπικού είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους στο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού, αλλά τα προβλήματα συνεχίστηκαν. «Είναι τρομερό γιατί ήταν η δουλειά των ονείρων μου» ανέφερε πρώην υπάλληλος. «Να είσαι σεναριογράφος σε βραδινό σόου είναι η εργασία που ονειρεύονται πολλοί άνθρωποι, και μπαίνουν σε αυτό και γίνεται εφιάλτης πολύ γρήγορα. Είναι λυπηρό που είναι έτσι», τόνισε.

Κοινό μυστικό η συμπεριφορά του

Παρά το σοκ και την απογοήτευση εκατομμυρίων θαυμαστών που ανακάλυψαν ότι μία ακόμα οικεία τηλεοπτική προσωπικότητα δεν ήταν αυτό που φαινόταν, η προβληματική συμπεριφορά του Φάλον αποτελούσε κοινό μυστικό στη βιομηχανία του θεάματος. «Όλοι γνώριζαν τι έκανε ο Φάλον όταν έκλεινε η κάμερα. Πολλοί τον είχαν δει να ξεσπά σε μέλη του συνεργείου, να ξεφεύγει για το παραμικρό, να μειώνει κόσμο επειδή είχε νεύρα του ή να κυκλοφορεί μεθυσμένος στη Νέα Υόρκη και στο Λος Άντζελες», δήλωσε ένας γνωστός σκηνοθέτης.

Το 2015 είχαν εμφανιστεί ξανά στον Τύπο δημοσιεύματα για τα πρόβλημα αλκοολισμού που αντιμετώπιζε ο παρουσιαστής. Τότε αυτά δεν είχαν καταφέρει να πλήξουν την εικόνα του. Τα νούμερα της εκπομπής του βρίσκονταν σταθερά ψηλά και η δημοφιλία του το ίδιο. Εκτός από το επιτυχημένο μεταμεσονύκτιο τοκ σόου στο NBC, ήταν ένας από τους ελάχιστους κωμικούς που αρνήθηκε την πρόταση των υπευθύνων της Ακαδημίας των Όσκαρ για την παρουσίαση της μεγάλης βραδιάς των βραβείων. Σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε επιβεβαιώσει το ότι δέχθηκε σχετική πρόταση αλλά ότι την απέρριψε. «Όχι, δεν θα παρουσιάσω τα Όσκαρ» δήλωσε. «Είναι μεγάλη τιμή για μένα που μου το πρότεινε η Ακαδημία, αλλά δεν είναι η… χρονιά μου» πρόσθεσε.

Μετά τις αποκαλύψεις, παραμένει άγνωστη η μοίρα τόσο του ίδιου, όσο και της εκπομπής του που σταμάτησε να γυρίζεται τον Μάιο, λόγω της απεργίας των σεναριογράφων. Ο Φάλον και το NBC πλήρωσαν τους εργαζομένους για τρεις εβδομάδες κι έπειτα έδωσαν σε όλους άδεια άνευ αποδοχών. Αυτό επίσης σχολιάστηκε μιας και άλλοι παρουσιαστές με παχυλούς μισθούς εκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα επέλεξαν να στηρίξουν οικονομικά τους συναδέλφους τους που βρίσκονταν σε λιγότερο προνομιούχα θέση.

Η πλευρά Φάλον για τις κατηγορίες

Προς το παρόν, οι εκπρόσωποι του Τζίμι Φάλον έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν τα όσα αναφέρονται στο Rolling Stone, σχετικά με την συμπεριφορά του. Εκπρόσωπος του NBC αρκέστηκε να δηλώσει: «Όπως σε κάθε χώρο εργασίας, είχαμε εργαζόμενους που έθεταν ζητήματα, έχουν διερευνηθεί και έχουν ληφθεί μέτρα. Όπως συμβαίνει πάντα, ενθαρρύνουμε τους εργαζόμενους που αισθάνονται ότι έχουν βιώσει ή έχουν παρατηρήσει συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τις πολιτικές μας, να αναφέρουν τις ανησυχίες τους, ώστε να τις αντιμετωπίσουμε ανάλογα».

Παρόλα αυτά, ο παρουσιαστής απολογήθηκε στους συνεργάτες του. Κατά τη διάρκεια ενός video call φέρεται να είπε: «Είναι ντροπιαστικό και νιώθω τόσο άσχημα. Συγγνώμη αν έφερα σε δύσκολη θέση εσάς, την οικογένεια και τους φίλους σας», συμπληρώνοντας ότι «θέλω αυτό το σόου να είναι διασκεδαστικό, πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς για όλους, πρέπει να είναι αστείο, πρέπει να είναι το καλύτερο σόου, πρέπει να είναι οι καλύτεροι άνθρωποι».

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναγκάζεται να απολογηθεί. Το 2000 είχε προβληθεί ένα κωμικό σκετς στο “Saturday Night Live”, στο οποίο ο Αμερικανός κωμικός είχε εμφανιστεί με το πρόσωπό του καλυμμένο με σκούρο make up, την πρακτική γνωστή ως “blackface”, η οποία θεωρείται ευρέως κατακριτέα και ρατσιστική. Το σκετς αυτό επανεμφανίστηκε προσφάτως στα social media με τους χρήστες του Διαδικτύου να ζητούν την απομάκρυνση του από το σόου του.

Στα ψιλά είχε επίσης περάσει και μια γυναίκα που έκανε μήνυση στον πρώην πρωταγωνιστή του “Saturday Night Live” Horatio Sanz για σεξουαλική επίθεση, ζητώντας την άδεια του δικαστηρίου να προσθέσει και τον Τζίμι Φάλον ως εμπλεκόμενο, υποστηρίζοντας ότι δεν εμπόδισαν την παραβατική συμπεριφορά του φίλου τους, αλλά αντιθέτως την ενθάρρυναν.

Σύμφωνα με κάποιους, ο ασκός του Αιόλου έχει μόλις ανοίξει και μαζί με αυτόν θα ακολουθήσουν τόσο συνεργάτες, όσο και διασημότητες, που θα εκθέσουν το μέχρι σήμερα γλυκό παιδί της μεταμεσονύκτιας τηλεοπτικής ζώνης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι