ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Βιασμοί και εκβιασμοί σε δομές “για το καλό του παιδιού”;

Μέλος της "Κιβωτού" εκ των μαστροπών της 14χρονης στη Νέα Σμύρνη

Πολύ δυσάρεστη η εικόνα που σχηματίζεται για την “Κιβωτό του Κόσμου”, αλλά και το Νοσοκομείο Παίδων και εν γένει την πολιτεία εν προκειμένω, μετά από καταγγελίες για βιασμό παιδιών από παιδί στο Παίδων (κάτι που δεν φαίνεται να αμφισβητείται) και για σεξουαλική κακοποίηση και ξυλοδαρμούς από παιδαγωγό στην “Κιβωτό”, περιστατικό που διερευνάται. Πρωταγωνιστεί πάντως και πάλι η γύμνια της πολιτείας, καθώς η αρμόδια υφυπουργός παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν κρατικές δομές για να αναλάβουν όλα αυτά τα παιδιά προβληματικών οικογενειών.

Τα παιδιά αυτά – τα οποία συχνά είναι προβληματικά ως προς την συμπεριφορά τους και τα ίδια – μένουν επί μήνες στο “Παίδων”. Όμως, παράλληλα προκύπτουν ζητήματα και με την “λύση” της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπως είναι οι ΜΚΟ σαν την “Κιβωτό του Κόσμου”. Όσον αφορά στην τελευταία, καταγγέλθηκαν παιδαγωγοί ή πάντως εργαζόμενοι σε αυτήν, για ασέλγεια εις βάρος φιλοξενουμένων παιδιών και για εκβιασμούς. Ο δημιουργός της, πατήρ Αντώνιος, δήλωσε ότι δεν έχει ενημέρωση από τις αρχές για τα καταγγελλόμενα περί κακοποίησης και ασέλγειας ή περί σκληρών τιμωριών στους τροφίμους.

«Αφιερώσαμε την ζωή μας 25 χρόνια στα παιδιά που έχουν ανάγκη, αλλά να πούμε και ότι φιλοξενούμε παιδιά με μεγάλα προβλήματα, παραβατικά, συχνά μεγάλης ηλικίας, Από δημοσίευμα μάθαμε για την καταγγελία 19χρονου στην υποδιεύθυνση Ανηλίκων για κακοποίηση, αλλά δεν με κάλεσε κανείς, δεν γνωρίζω κάτι παραπάνω», είπε σήμερα ο πάτερ Αντώνιος σε τηλεοπτική του συνέντευξη, Είπε επίσης ότι το μόνο περιστατικό που γνωρίζει είναι για έναν παιδαγωγό που είχε συνδεθεί με κλοπή παλαιότερα και ήταν εριστικός, οπότε απομακρύνθηκε. Όμως, για τις συγκεκριμένες καταγγελίες του 19χρονου, είπε ότι δεν ήξερε τίποτα.

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για συκοφαντική δυσφήμιση, λέγοντας ότι «είναι αδύνατον να έχουν συμβεί όλα αυτά και να μην τα έχουμε πάρει είδηση», προσθέτοντας ότι «ίσως κάποια παιδιά θέλουν να εκδικηθούν την Κιβωτό, επειδή αυτή υποκαθιστά τους γονείς τους». Και κατέληξε ότι «αν πράγματι έχουν συμβεί όσα καταγγέλλονται, τότε πρέπει να αλλάξουν πολλά στην Κιβωτό».

Εν τω μεταξύ, λόγω των υπαινιγμών ότι όλα όσα συνέβαιναν σε διάφορα παραρτήματα της Κιβωτού ήταν γνωστά και σε ανώτερους λειτουργούς της, η Εκκλησία διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη ΜΚΟ δεν εποπτεύεται από την αρχιεπισκοπή Αθηνών. Σε ό,τι αφορά τις πολύ συγκεκριμένες καταγγελίες στο Βόλο, η εισαγγελία κινήθηκε μόλις χθες, με καθυστέρηση τριών μηνών, μετά τον ντόρο με τις νέες καταγγελίες. Οι καταγγελίες του Αυγούστου αφορούσαν σε σκληρές τιμωρίες των φιλοξενουμένων παιδιών και ειχαν γίνει από τον γυμναστή Χρόνη Χλίτσιο, που μετά την αναφορά του απολύθηκε.

Τότε η Κιβωτός είχε ανακοινώσει ότι ενώ το περιστατικό των ξυλοδαρμών διερευνάτο και ο υπάλληλος που κατηγορείτο είχε απομονωθεί, ο κ. Χλίτσιος προχώρησε σε δημόσια καταγγελία, κάτι που η Κιβωτός απέδωσε σε προσπάθεια αυτοπροβολής. Ανέφερε δε στην ανακοινωσή της η ΜΚΟ ότι ο εργαζόμενος δεν απολύθηκε για το συγκεκριμένο λόγο, καθώς από διμήνου είχε τεθεί ζήτημα λύσης της συνεργασίας. Ομως καμία νεότερη ενημέρωση δεν υπήρξε για τις τότε καταγγελίες, ούτε και η εισαγγελία είχε ερευνήσει τότε το θέμα.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι το υπουργείο σταματά τις επιδοτήσεις προς την ΜΚΟ μέχρις ότου διαλευκανθούν τα ζητήματα που ανέκυψαν. «Μέχρι να τελεσιδικήσει το θέμα σταματάμε, γιατί προφανώς θέλουμε να ενισχύσουμε τα παιδιά, αλλά θέλουμε να ξέρουμε πού πάνε αυτοί οι πόροι» διευκρίνισε ο υπουργός. Και διάφορα άτομα που έχουν κατά καιρούς στηρίξει ιδιαίτερα την Κιβωτό, όπως η Ρούλα Κορομηλά εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους.

Τί ερευνά η ΕΛΑΣ

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΑΣ ερευνά τρεις υποθέσεις ασέλγειας, σε βάρος δύο ενήλικων και ενός ανήλικου αγοριού που φιλοξενούνται από την “Κιβωτό του Κόσμου”. Η αρχή έγινε με την καταγγελία ενός 19χρονου, που κατέθεσε ότι άνδρας που εργάζεται στην ΜΚΟ ασελγούσε εις βάρος του από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, δηλαδή από τότε που ο ίδιος ήταν 17 ετών.

Κατήγγειλε ότι του συμπεριφερόταν με υποτιμητικό και εξευτελιστικό τρόπο, τον υποχρέωσε να σταματήσει το σχολείο και τον ανάγκασε να εργάζεται. Τον εκβίαζε – όπως υποστηρίζει ο 19χρονος – ότι αν μιλούσε για όσα υφίστατο, θα φρόντιζε να κοπεί το επίδομα της ανήμπορης μητέρας του και θα έχανε τη δουλειά του ο μεγαλύτερος αδερφός του.

Ο ίδιος αποκάλυψε στην κατάθεσή του πως και άλλα παιδιά της δομής κλειδώνονται στα δωμάτια τους και τιμωρούνται με άγριους ξυλοδαρμούς. Κατέθεσε ότι ένας φίλος του, του εκμυστηρεύθηκε ότι δύο άτομα που κατονόμασε τον χτυπούσαν με ένα σίδερο στα καλάμια των ποδιών του, μέχρι που μάτωσε. Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, το άτομο που έδινε τις εντολές για τους ξυλοδαρμούς είναι ο ίδιος άνδρας που ασελγούσε εις βάρος του επί διετία. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταθέσουν πολλά παιδιά που φιλοξενούνται στην “Κιβωτό του Κόσμου”.

Η σχετική αναφορά έγινε αρχικά στον Συνήγορό του Πολίτη, που απάντησε σχετικά ότι «είμαστε ανεξάρτητη αρχή και δεν τοποθετούμαστε δημόσια για υποθέσεις για τις οποίες έχουν ήδη επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές. Η υπόθεση αυτή είναι πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης». Σύμφωνα με πληροφορίες, στα γραφεία του Συνήγορου του Πολίτη έχουν γίνει αναφορές για αυστηρές τιμωρίες, ξυλοδαρμούς και σεξουαλικές κακοποιήσεις. Πάντως ο 19χρονος καταθέτει ότι ο “παιδαγωγός” του αγόραζε iphone και ακριβά παπούτσια.

Τί συνέβη στο “Παίδων”

Όσον αφορά στις σοβαρές καταγγελίες για όσα συνέβησαν στο νοσοκομείο Παίδων, ένας 14χρονος που φιλοξενείτο εκεί από τριμήνου, φέρεται να ασέλγησε με την απειλή μαχαιριού εις βάρος 7χρονου αγοριού και 13χρονου κοριτσιού που επίσης φιλοξενούνταν εκεί. Ο υπουργός Παιδείας είπε ότι «ζητήσαμε να γίνει ένορκη διοικητική εξέταση» και ότι «δεν είναι δουλειά του Παίδων να φιλοξενεί επί μακρόν προβληματικά περιστατικά». Όμως τίνος δουλειά είναι;

Η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου σε συνεντεύξεις της επί των δύο αυτών θεμάτων που ανέκυψαν (στην “Κιβωτό του Κόσμου” και στο “Παίδων”) ουσιαστικά πετάει το μπαλάκι στην ιδιωτική πρωτοβουλία και λέει ότι «καμία ιδιωτική δομή δεν δεχόταν τον 14χρονο και για αυτό το λόγο παρέμενε επί μήνες στο Παίδων, που δεν έχει τις υποδομές για τέτοια περιστατικά».

Υποστηρίζει ότι ουσιαστικά το κράτος δεν πρέπει να αναλαμβάνει τέτοια περιστατικά επί μακρόν και ότι η λύση είναι η αποϊδρυματοποίηση, δηλαδή η φιλοξενία των παιδιών από οικογένειες και η ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό. Όμως αυτό στην πράξη αποδεικνύεται αδύνατον και τα παιδιά μένουν σε ακατάλληλους χώρους όπως τα νοσοκομεία, χωρίς να είναι άρρωστα, ή σέρνονται από το ένα ίδρυμα στο άλλο, ώσπου ενηλικιώνονται και βγαίνουν στην κοινωνία, με αρκετά προβλήματα και όχι προσαρμοσμένα στις συνθήκες της.

«Αυτό που μπορώ να πω για την “Κιβωτό”, εάν αληθεύει αυτή η περίπτωση, είναι ότι αποτελεί άλλη μία τρανή απόδειξη της ανάγκης που υπάρχει για αποϊδρυματοποίηση» είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου. «Τα παιδιά δεν πρέπει να μεγαλώνουν σε δομές, αλλά σε ανάδοχες οικογένειες. Ένα ίδρυμα όσο καλές και να είναι οι συνθήκες διαβίωσης μέσα σε αυτό είναι κακοποιητικό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η δομή δεν είναι η λύση» είπε κλείνοντας η κ. Μιχαηλίδου.

Η θέση του “Χαμόγελου του Παιδιού”

Υπενθυμίζεται ότι τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά είναι ή ορφανά ή προέρχονται από κακοποιητικές οικογένειες ή από οικογένειες που είναι άπορες και δεν μπορούν να τα στηρίξουν. Ανακύπτουν περίπου 300-400 τέτοια περιστατικά το χρόνο. Ακολουθεί μια έρευνα, συνήθως από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, για να διερευνηθεί το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού, ώστε να αποτραπεί η ένταξη σε ίδρυμα. Όμως και στις δομές όπου συχνά καταλήγουν, είναι μεγάλες οι ελλείψεις κατάλληλου προσωπικού. Η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι οι κρατικές προνοιακές δομές είχαν να στελεχωθούν πάνω από 20 χρόνια.

«Οι φορείς πρέπει να ελέγχονται, σε εμάς για παράδειγμα γίνονται έλεγχοι, όπως και σε άλλα ιδρύματα και μάλιστα πολύ τακτικοί. Δεν ξέρω αν η “Κιβωτός του Κόσμου” έχει πιστοποίηση, αλλά πρέπει οι φορείς να έχουν πιστοποίηση. Εμένα το ερώτημα μου είναι αν ελέγχονται τα κρατικά ιδρύματα» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Νίκος Γιαννόπουλος. «Υπάρχει πρόβλημα στην παιδική προστασία, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οικογένειες για αναδοχή», κατέληξε ο ίδιος, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το γεγονός ότι η αποϊδρυματοποίηση είναι ευσεβής πόθος και ότι ρεαλιστικά η μόνη λύση είναι να υπάρχουν κατάλληλες δομές φιλοξενίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι