ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Βυθιστείτε στη “θεωρία του μπλε μυαλού”

Βυθιστείτε στην "θεωρία του μπλε μυαλού", Μαρία Καλοπούλου
reflection on water

Φανταστείτε να κάθεστε στην παραλία, τα πόδια σας φωλιασμένα στην άμμο, ακούγοντας τη ροή των κυμάτων και τον φλοίσβο της θάλασσας. Το να είσαι κοντά στο νερό είναι μοναδικά γαλήνιο και μας κάνει να νιώθουμε άνεση, γαλήνη και ένα με τη φύση. Αποδεικνύεται ότι υπάρχει λόγος για αυτό. Αυτή η καταπραϋντική κατάσταση που νιώθετε όταν βρίσκεστε μέσα ή κοντά στο νερό, που ονομάστηκε η «θεωρία του μπλε μυαλού» είναι η πιο πρόσφατη εμμονή ευεξίας. Λοιπόν, ας «βουτήξουμε» στο τι είναι η «θεωρία του μπλε μυαλού», πώς λειτουργεί και πώς μπορείτε να την υιοθετήσετε, όπου κι αν βρίσκεστε.

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η έκθεση και η εγγύτητα σε «μπλε χώρους» (π.χ. κοντά σε νερό) συνδέονται με θετική ψυχική και σωματική υγεία.

Είναι εντελώς δωρεάν, εύκολο και διαθέτει πολλά οφέλη, καθιστώντας την πιο εύκολη συμβουλή ευεξίας του καλοκαιριού. Λοιπόν, ας «βουτήξουμε» στο τι είναι η «θεωρία του μπλε μυαλού», πώς λειτουργεί και πώς μπορείτε να αγκαλιάσετε ένα μπλε μυαλό όπου κι αν βρίσκεστε.

Τι είναι η “Θεωρία του μπλε μυαλού;”

Η θεωρία του μπλε μυαλού αναπτύχθηκε από τον θαλάσσιο βιολόγο Wallace J. Nichols, PhD, συγγραφέα του Blue Mind: The Surprising Science That Shows How Being Near, In, On ή Under Water Can Make You Happier, Healthier, More Connected, and Better at What you Do».

Σύμφωνα με τον Nichols, το μπλε μυαλό αναφέρεται στην «ήπια διαλογιστική κατάσταση στην οποία πέφτουν οι άνθρωποι όταν βρίσκονται κοντά, μέσα, πάνω ή κάτω από το νερό». Είτε κάποιος επιπλέει σε μια πισίνα, ή στη θάλασσα, είτε κοιτάζει τον ωκεανό, κάθεται σε μια βάρκα στη λίμνη ή περπατά δίπλα σε ένα ποτάμι, συνδέεται με συναισθήματα γαλήνης, δέους, χαράς και ικανοποίησης από τη ζωή.

Η θεωρία διερευνά πώς το νερό σε όλες τις μορφές επηρεάζει την ευημερία μας, κάτι που είναι λογικό δεδομένου ότι το σώμα μας είναι περίπου 60% νερό και το χρειαζόμαστε για να συντηρήσουμε τη ζωή.

Πιο συγκεκριμένα, η «θεωρία του μπλε μυαλού» εστιάζει στο πώς το να είμαστε μέσα, κοντά, πάνω ή κάτω από το νερό αποκαθιστά και ενισχύει την ψυχική και σωματική μας υγεία μέσω της μοναδικής αισθητηριακής εμπειρίας, της σειράς θετικών συναισθημάτων και της επανασύνδεσης με τη φύση που προωθεί.

Αλλά η θεωρία του μπλε μυαλού το πηγαίνει στο επόμενο επίπεδο, υποστηρίζοντας ότι το να είμαστε κοντά ή μέσα στο νερό είναι απαραίτητο για τη σωματική και συναισθηματική μας υγεία και ένα αντίδοτο στο άγχος και την υπερδιέγερση που ορίζει την κουλτούρα φασαρίας.

Δεν είναι δύσκολο να δούμε πόσο εξαρτόμαστε ήδη από το νερό για χαλάρωση. Όταν βάζουμε να ακούμε ήχους κυμάτων ή τις στάλες της βροχής σε μουσική υπόκρουση για να μας κοιμίσουν, να έχουμε υδάτινα στοιχεία στα σπίτια μας ή όταν βυθιζόμαστε σε λουτρά για να χαλαρώσουμε και να ηρεμήσουμε το πονεμένο σώμα και το μυαλό μας.

Πώς λειτουργεί η «Blue Mind Theory» και ποια είναι τα οφέλη;

Ενστικτωδώς, η θεωρία φαίνεται ακριβής. Πάντα νιώθουμε καλύτερα όταν βρισκόμαστε δίπλα σε μια λίμνη ή πηδάμε πάνω από κύματα της θάλασσας, όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζουμε. Μα γιατί; Ο Nichols αντιμετώπισε την ιδέα του μπλε μυαλού με το «κόκκινο μυαλό», που είναι ο καθημερινός τρόπος λειτουργίας μας. Είναι η νοοτροπία στην οποία βρισκόμαστε όταν τελειώνουμε τη δουλειά μας και πατάμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τις ειδήσεις.

Καθοδηγείται από την παραγωγικότητα, κυβερνάται από την ένταση και την τεχνολογία, και μας τοποθετεί σε λειτουργία «μάχης ή φυγής». Και παρόλο που είναι μια σημαντική νοοτροπία για να πετύχουμε πράγματα, όταν είναι η κυρίαρχη κατάστασή μας, οδηγεί σε εξάντληση.

Το μπλε μυαλό, από την άλλη πλευρά, είναι απαραίτητο επειδή προάγει την «ανάπαυση και την πέψη», επιτρέποντάς μας να κάνουμε ένα τόσο απαραίτητο διάλειμμα από την κατάσταση του κόκκινου νου και βοηθώντας μας να γίνουμε πιο δημιουργικοί, συμπονετικοί και συνδεδεμένοι.

Σύμφωνα με τον Nichols, ακόμη και όταν απλώς κοιτάς το νερό, το νευρικό σου σύστημα ξέρει να χαλαρώνει. Το συναίσθημα της γαλήνης εντείνεται μόνο με κάθε αίσθηση που ασκείτε: βλέποντας την αντανάκλαση του ήλιου στο κρυστάλλινο γαλάζιο νερό καθώς ξαπλώνετε δίπλα στη θάλασσα, μυρίζοντας τον αλμυρό θαλασσινό αέρα, ακούγοντας το μεθοδικό σπάσιμο των κυμάτων, νιώθοντας το δροσερό νερό σε κάθε εκατοστό του σώματός σας.

Ισχυρίζεται επίσης ότι και μόνο η παρουσία νερού, κάνει τα επίπεδα του στρες και της κορτιζόλης να πέφτουν, οδηγώντας το σώμα μας σε μια κατάσταση επούλωσης και αποκατάστασης.

Αυτές οι ιδέες αντιστοιχούν σε ευρήματα από έρευνες σχετικά με την επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος στην υγεία και την ευημερία μας, δηλαδή ότι η θέαση φυσικών τοπίων μας βοηθά να χαλαρώσουμε.

Επιπλέον, η έκθεση στη φύση μειώνει τους βιοφυσικούς δείκτες του στρες όπως η κορτιζόλη, συμβάλλοντας στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης αυξάνοντας την παραγωγή σεροτονίνης (η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την τόνωση της διάθεσης) στον εγκέφαλο.

Η Θεωρία του Μπλε Μυαλού έρχεται να συμπληρώσει άλλες έρευνες που λένε ότι όταν νιώθουμε δέος κοιτάζοντας σε ένα ήσυχο τοπίο τον νυχτερινό ουρανό, ή βλέποντας το ηλιοβασίλεμα πάνω από τον ανοιχτό θαλασσινό ορίζοντα.

Τέτοιες στιγμές νιώθουμε την αίσθηση του εαυτού μας να συρρικνώνεται, ενώ νιώθουμε την αίσθηση του να επεκτείνεται η σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο. Το αποτέλεσμα; Περισσότερη δημιουργικότητα και συμπόνια, λιγότερος υλισμός και ενισχυμένη διάθεση.

Επιπλέον, όσο περισσότερο χρόνο περνάμε στη φύση, τόσο πιο συνδεδεμένοι νιώθουμε μαζί της. Και οι άνθρωποι που αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι με τη φύση είναι πιο ευτυχισμένοι. Δεν είναι μόνο τα σώματα νερού που χαλαρώνουν το μυαλό μας και αναζωογονούν το σώμα μας, είναι το όλο της φύσης.

Πώς να υιοθετήσετε τη θεωρία

Ο Nichols είπε ότι το «μπλε μυαλό» πρέπει να εξασκηθεί και μπορείς να το κάνεις με οποιαδήποτε μορφή νερού: τη θάλασσα, ένα σιντριβάνι πάρκου, μια γεμάτη μπανιέρα, ακόμα και ένα ποίημα ή ζωγραφική με νερό.

Δεν χρειάζεται να ζείτε σε ένα σπίτι στην παραλία με θέα το Αιγαίο ή διακοπές στις Μαλδίβες ή τα Μπόρα Μπόρα για να αγκαλιάσετε ένα γαλάζιο μυαλό. Μπορείτε να αξιοποιήσετε το μπλε μυαλό σας όποτε και όπου κι αν βρίσκεστε.

Εάν δεν βρίσκεστε κοντά σε κανένα υδάτινο σώμα, απλά ακούγοντας τους ήχους του νερού μπορεί να μιμηθεί παρόμοια θετικά αποτελέσματα.

Όσο για το πόσο καιρό χρειάζεται να βρίσκεστε σε ένα «μπλε περιβάλλον» για να αποκομίσετε τα οφέλη, μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι το να περπατάτε απλά εκεί που είναι ορατό το νερό για 20 λεπτά την ημέρα αυξάνει αμέσως τη διάθεση.

Ωστόσο, ο Nichols λέει ότι μπορείτε να εφαρμόσετε το μπλε μυαλό στο σύντομο χρονικό διάστημα που πλένετε τα πιάτα χρησιμοποιώντας την ενσυνειδητότητα για να συντονιστείτε στην αισθητηριακή εμπειρία και να θυμάστε πόσο πολύτιμο είναι το νερό.

Αγγίξτε την κατάσταση του μπλε μυαλού:

  • Κλείνοντας το κινητό
  • Εστιάζοντας στην αισθητηριακή εμπειρία (τι βλέπετε, αισθάνεστε, μυρίζετε και ακούτε)
  • Έχοντας υπόψη σας από πού προέρχεται το νερό σας και πώς συνδέεται με την υπόλοιπη φύση και τον κόσμο
  • Απολαμβάνοντας την παρούσα στιγμή

Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι