Βλέπει φως ο Πολιτισμός – Τι εισηγήθηκε η Επιτροπή για Θέατρα και Κινηματογράφους
07/05/2021Μετά από έναν βαρύ και άγονο, σχεδόν νεκρό χειμώνα, ήρθε η ώρα να ανοίξει και ο Πολιτισμός, αφού η Επιτροπή των ειδικών άναψε το φως για την επανέναρξη των πολιτιστικών δράσεων. Έτσι σταδιακά και μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ανοίξουν και πάλι τα Μουσεία, τα θερινά σινεμά, τα θέατρα και οι χώροι συναυλιών.
Η εκκίνηση θα γίνει με τα Μουσεία, τα οποία θα ανοίξουν μαζί με την τουριστική δραστηριότητα στις 14 Μαΐου. Τα Μουσεία αποτελούν άλλωστε αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής διαδικασίας και για χώρες όπως η Ελλάδα και ένα σημαντικό κίνητρο για τον τουρίστα. Μία εβδομάδα αργότερα, στις 21 Μαΐου θα ανοίξουν και τα θερινά σινεμά, τα οποία λειτουργούν εξάλλου σε ανοιχτούς χώρους, ενώ θα ακολουθήσουν, στις 28 Μαΐου τα θέατρα και οι χώροι συναυλιών.
Με την απόφαση αυτή, η οποία αναμένεται να γίνει αποδεκτή με ενθουσιασμό από τους επαγγελματίες του χώρου, αλλά και από τους πολίτες, ο Πολιτισμός βλέπει επιτέλους μια χαραμάδα φωτός, καθώς είναι από τους τομείς που επλήγησαν σχεδόν ολοκληρωτικά από τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας.
Ανοίγει ο Πολιτισμός και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός
Με κάθε ευκαιρία μάλιστα, τα Σωματεία και οι Οργανώσεις των επαγγελματιών του χώρου εξέφραζαν όλο αυτό το διάστημα δικαιολογημένα παράπονα για την πλήρη απουσία του Πολιτισμού και της Ψυχαγωγίας από τα κυβερνητικά σχέδια για το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας.
Η Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως και για το άνοιγμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού, προτείνοντας να ανοίξουν, στις 17 Μαΐου και για τρεις εβδομάδες, οι αθλητικές ακαδημίες. Το άνοιγμα των αθλητικών δραστηριοτήτων θα αφορά ανοιχτούς χώρους, με μικρά και σταθερής σύνθεσης γκρουπ που δεν θα υπερβαίνουν τα δέκα άτομα. Σημειώνεται ότι η πρόταση της κυβέρνησης ήταν, να ξεκινήσουν από τις 10 Μαΐου οι προπονήσεις για πρωταθλήματα εφήβων, νεανίδων, παίδων και κορασίδων, τα οποία είναι κρίσιμα για τη μοριοδότηση στις Πανελλήνιες εξετάσεις.
Τι θα γίνει με τα SMS
Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής συζητήθηκε και το θέμα της επανεκκίνησης των δημόσιων και ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών, για το οποίο υπήρξαν αντιφατικές πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες. Τελικά, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ανοίξουν στις 17 Μαΐου, μια εβδομάδα μετά το άνοιγμα των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων.
Όπως είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων δεν επιθυμούσε να συμπέσει το άνοιγμα των βρεφονηπιακών με τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα γυμνάσια, τα οποία ανοίγουν στις 10 Μαΐου, γι’ αυτό και αποφασίστηκε η επαναλειτουργία τους μια εβδομάδα μετά. Η ίδια υπενθύμισε ότι τα βρέφη και τα παιδιά κάτω των 4 ετών δεν χρειάζεται να φοράνε μάσκα.
Ανέφερε επίσης ότι στη συνεδρίαση συζητήθηκε η συμμετοχή σε περισσότερες δραστηριότητες όσων επιλέξουν να εμβολιαστούν, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες, ενώ τόνισε ότι η διατήρηση του ραντεβού στο λιανεμπόριο προς το παρόν «είναι σημαντική γιατί θεωρούμε ότι αυτό το μέτρο μειώνει σημαντικά τον συγχρωτισμό».
Στο τραπέζι βρίσκεται και το θέμα της υποχρεωτικής αποστολής SMS, όπως και εκείνα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και της απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση. Η κυβέρνηση φέρεται άλλωστε αποφασισμένη να τρέξει το σχέδιό της για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων του lockdown μέσα στον Μάιο. Έτσι, με το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου και την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων, αναμένεται και η κατάργηση των SMS, καθώς και αλλαγές στην απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία έχει μετατεθεί ήδη κατά μία ώρα, στις ένδεκα το βράδυ, μετά το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου.
Όλα βέβαια τελούν υπό αίρεση, καθώς το βασικό κριτήριο παραμένει η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, αν και η επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος δημιουργεί συνθήκες αισιοδοξίας. Η Επιτροπή χτύπησε πάντως καμπανάκι κινδύνου για τη διασπορά του κοροναϊού το Πάσχα, με την κα. Παπαευαγγέλου να σημειώνει ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες λόγω των μειωμένων τεστ, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα, ενώ το ποσοστό θετικότητας έμεινε σταθερό στο 4,3%.
Αν και ακόμα δεν έχουμε δει τις επιπτώσεις από το Πάσχα, ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη ενδείξεις για τοπικές επιδημίες, εξαιτίας των μετακινήσεων και των φιλικών καιν οικογενειακών συναντήσεων. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία πάντως, τα ενεργά κρούσματα καταγράφουν πτωτική πορεία και για πρώτη φορά, μετά από δύο μήνες, τα ενεργά κρούσματα είναι κάτω από 20.000, με τα περισσότερα από αυτά να εντοπίζονται στην Αττική, τη Θεσσαλία και την Δυτική και Κεντρική Μακεδονία.