“Βόμβα” το Αφγανιστάν – Φόβοι για τσουνάμι προσφύγων στα ελληνικά σύνορα
05/09/2021Ο τρόμος ενός νέου μεταναστευτικού κύματος από το Αφγανιστάν επιστρέφει για ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ την ίδια ώρα στην ελληνική κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός, καθώς το Μαξίμου έλαβε μία έκθεση-βόμβα, που προβλέπει έκρηξη του μεταναστευτικού γύρω στα Χριστούγεννα. Εκφράζονται μάλιστα φόβοι για νέο θερμό επεισόδιο στον Έβρο, καθώς η μυστική εισήγηση υπηρεσιακών παραγόντων που έλαβε ο πρωθυπουργός κάνει λόγο μέχρι και για δύο εκατομμύρια εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνικά σύνορα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο” στην εισήγηση που έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η οποία καταχωρήθηκε ως top secret, γίνεται ανάλυση των δεδομένων που θα προκύψουν τις επόμενες εβδομάδες και αφού οι Ταλιμπάν εδραιωθούν στην εξουσία. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το καλό σενάριο προβλέπει ότι θα κινηθούν προς την Ελλάδα, με την ελπίδα α περάσουν στην Ευρώπη, περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες.
Πρόκειται κυρίως για οικογένειες ατόμων που συνεργάστηκαν με το προηγούμενο καθεστώς, αλλά και για άτομα που φοβούνται να μείνουν στη χώρα, καθώς διαβλέπουν έναν νέο εμφύλιο. Υπάρχει όμως και το κακό σενάριο, το οποίο διπλασιάζει στα δύο εκατομμύρια τον αριθμό των προσφύγω που αναμένεται να κινηθούν δυτικά με στόχο να φτάσουν αρχικά στα ελληνικά σύνορα.
Φόβοι για τον Έβρο
Στην εισήγηση-σοκ, όπως αναφέρεται, γίνεται μάλιστα λόγος και για το ενδεχόμενο εισβολής σε ελληνικά εδάφη, επομένως και στην Ευρώπη, επικίνδυνων τζιχαντιστών, ουσιαστικά εν δυνάμει τρομοκρατών, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τη νέα ανθρωπιστική κρίση , προκειμένου να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Η εισήγηση που έλαβε το Μαξίμου τοποθετεί χρονικά την πιθανή «έκρηξη» του μεταναστευτικού στα τέλη της χρονιάς, γύρω στα Χριστούγεννα, και τοπικά στον Έβρο, για τον οποίο εκτιμάται ότι θα δεχθεί πιέσεις, ανάλογες με το 2015.η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έχει ενημερωθεί και για το ενδεχόμενο ενός νέου θερμού επεισοδίου με την Τουρκία στον Έβρο, κατά την περίοδο από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η εισήγηση έχει προκαλέσει συναγερμό στην κυβέρνηση, η οποία παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή κάποιες περίεργες κινήσεις που σημειώνονται ήδη στην περιοχή του Έβρου. Συγκεκριμένα έχουν εντοπιστεί προσπάθειες, με τη χρήση SMS ή με ψεύτικες ειδήσεις στο Facebook, να συγκεντρωθεί στα σύνορα μεγάλος αριθμός μεταναστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άγνωστων αριθμών ειδοποιούνται μετανάστες να μετακινηθούν στον Έβρο, επειδή δήθεν η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορα.
Οι ελληνικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι ανάλογες ενέργειες θα μπορούσαν να πυκνώσουν τους επόμενους μήνες, ειδικά στην περίπτωση μιας μεταναστευτικής έκρηξης, την οποία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η Τουρκία για να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Υπάρχει άλλωστε το προηγούμενο στο Έβρο, όπου υπήρξε ανάσχεση, τα μεγέθη όμως που αναμένονται πλέον τρομάζουν ακόμη και ως υποθέσεις.
Ακόμη ψάχνεται η ΕΕ για το Αφγανιστάν
Την ίδια ώρα, η Ευρώπη, η οποία επίσης δεν θέλει ένα νέο μεταναστευτικό ρεύμα, όπως εκείνο του 2015, προωθεί την ιδέα της ενίσχυσης των γειτονικών με το Αφγανιστάν χωρών, προκειμένου να συγκρατηθούν ενδεχόμενες νέες προσφυγικές ροές. Αυτό το σχέδιο έχει όμως τις δυσκολίες του, καθώς πολλές όμορες με το Αφγανιστάν χώρες, ιδιαίτερα οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στα βόρεια σύνορα παίρνουν αποτρεπτικά μέτρα και ενισχύονται στρατιωτικά από τον Πούτιν.
Σημειώνεται επίσης, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ανοίξει καν η συζήτηση στην ΕΕ για το πώς θα κατανεμηθούν στα κράτη μέλη οι Αφγανοί που έχουν μεταφερθεί σε ευρωπαϊκά εδάφη με τις επιχειρήσεις εκκένωσης, ενώ δεν υπάρχει συμφωνία ούτε για την ενιαία πολιτική ασύλου. Ο αρμόδιος Επίτροπος δήλωσε πάντως, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung, ότι «τα γεγονότα στο Αφγανιστάν μπορεί να αποτελέσουν καταλύτη για να σφυρηλατήσει η ΕΕ μια κοινή μεταναστευτική πολιτική».
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς είπε επίσης ότι η ΕΕ είναι καλύτερα προετοιμασμένη τώρα, έχει ισχυρότερη προστασία στα εξωτερικά σύνορά της, αλλά και οικονομικούς πόρους για να βοηθήσει τους γείτονες του Αφγανιστάν. Εξέφρασε τέλος την άποψη, ότι οι πολιτικές των χωρών της ΕΕ συγκλίνουν όλο και περισσότερο, αν και όπως είπε οι διαφορές παραμένουν, σημειώνοντας όμως ότι βλέπει ένα “παράθυρο” για μια συμφωνία, μετά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές τον Μάιο του 2022, των οποίων θα προηγηθεί η εκλογή νέας κυβέρνησης στη Γερμανία.