Τι δείχνουν νέα στοιχεία για τη δολοφονία του Καραϊβάζ

Ο νεκρός πυγμάχος της ΑΕΚ και τα ξεκαθαρίσματα της νύχτας, Όλγα Μαύρου

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες για την μαφιόζικη εκτέλεση του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, και βάσει ενός βίντεο από αυτήν  προκύπτουν νέα στοιχεία, που είναι χρήσιμα για τη διαλεύκανσή της. Οι αστυνομικοί ερευνούν κάθε πτυχή της υπόθεσης, αναφορές για την οποία υπάρχουν στα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ.

Σύμφωνα με ένα βίντεο που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμος OPEN, ο οδηγός του μαύρου Beverly είναι μικροκαμωμένος, φορά λευκό κράνος με φιμέ τζάμι και σκούρα ρούχα και παπούτσια. Όμως, ο συνεπιβάτης ο οποίος εκτέλεσε το δημοσιογράφο είναι σωματώδης, φορά μπλε σκούρο στρατιωτικό παντελόνι, μαύρο σκούφο και μαύρη μάσκα ή full face.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ οι αξιωματικοί που ανέλαβαν την υπόθεση γνωρίζουν το δρομολόγιο διαφυγής τους μετά τη δολοφονία. Όλα δείχνουν ότι αυτή έγινε μέσω της οδού Γρανικού και από την οδό Παπανδρέου κατευθύνθηκαν προς το Άνω Καλαμάκι. Από εκεί πέρα είναι σε εξέλιξη οι έρευνες των αρχών για την υπόλοιπη, καθώς και εάν εγκατέλειψαν κάπου το μηχανάκι και άλλαξαν όχημα, με το οποίο μετέβησαν και στον τελικό προορισμό τους.

Οι Αστυνομικοί, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες εξετάζουν και το σενάριο οι εκτελεστές του Γιώργου Καραϊβάζ να προέρχονται από το εξωτερικό. Όπως μετέδωσε το OPEN, η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει το ενδεχόμενο αυτός που υπέγραψε το συμβόλαιο θανάτου να έφερε πληρωμένους εκτελεστές από το εξωτερικό, οι οποίοι αμέσως μετά το στυγερό έγκλημα έφυγαν από την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, βίντεο που έχει στα χέρια της η Αστυνομία έχουν καταγράψει τους δύο δράστες πάνω στη μηχανή, σε απόσταση περίπου 300 μέτρα από το σημείο της επίθεσης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις κινήσεις τους φαίνεται πως κάποιος τους ενημερώνει ότι πλησιάζει το αυτοκίνητο του δημοσιογράφου. Το βίντεο προέρχεται από κάμερα ασφαλείας σπιτιού και αυτό που απομένει πλέον είναι να να εξακριβωθεί εάν υπήρχαν και συνεργοί στο έγκλημα που ενημέρωναν τους δράστες για την πορεία του δημοσιογράφου ή αν οι εκτελεστές είχαν παγιδεύσει το όχημα με GPS.

Μέχρι στιγμής πάντως, οι αρχές δείχνουν να είναι σίγουρες μόνον για ένα πράγμα, ότι οι στυγεροί δολοφόνοι ήταν αποφασισμένοι να σκοτώσουν τον δημοσιογράφο, όπως φαίνεται από τις πολλές σφαίρες που δέχθηκε το θύμα και από τους ακόμα περισσότερους κάλυκες που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα και από τα σημεία του σώματος, στα οποία το θέμα δέχθηκε τις σφαίρες, θεωρώντας μάλιστα πιθανό να πρόκειται για “συμβόλαιο θανάτου”.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε  η πρώτη βαλλιστική έρευνα για το πιστόλι που χρησιμοποίησαν οι δολοφόνοι, η οποία έδειξε ότι το όπλο είναι “καθαρό”. Ωστόσο, για να είναι απολύτως σίγουροι οι αστυνομικοί, ότι όντως το όπλο δεν έχει  χρησιμοποιηθεί σε άλλη εγκληματική ενέργεια, θα γίνει και δεύτερη βαλλιστική έρευνα. Σημειώνεται ότι από το σημείο όπου έγινε η δολοφονική επίθεση, οι αστυνομικοί περισυνέλλεξαν 13 κάλυκες από πιστόλι των εννέα χιλιοστών, τρία θραύσματα βολίδων, καθώς και τρεις παραμορφωμένες βολίδες.

Αποφασισμένοι να τον σκοτώσουν

Η στυγερότητα του εγκλήματος επιβεβαιώνεται και από την ιατροδικαστική αυτοψία, σύμφωνα με την οποία ο δημοσιογράφος έφερε δέκα τραύματα στο σώμα και στο κεφάλι. Η ιατροδικαστής εντόπισε ότι έξι σφαίρες τον χτύπησαν στο θώρακα, μια στο λαιμό και δύο στο κεφάλι. Η σφαίρα που βρέθηκε στην παλάμη προέρχεται μάλλον από σπασμωδική κίνηση του θύματος, όταν ο δράστης άρχισε να πυροβολεί. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πάντως ότι δεν άκουσαν πυροβολισμούς και για τον λόγο αυτόν εξετάζεται η εκδοχή το όπλο να είχε σιγαστήρα.

Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, οι δράστες ήταν δύο και επέβαιναν σε δίκυκλο μικρού κυβισμού. Ο οδηγός φέρεται ότι φορούσε κράνος και σκούρα ρούχα. Ο συνεπιβάτης, ο οποίος ήταν αυτός που πυροβόλησε, φορούσε μαύρα ρούχα και χακί στρατιωτικό μπουφάν με κουκούλα, ενώ κάλυπτε το πρόσωπό του με μαύρη χειρουργική μάσκα και μαύρα γυαλιά. Ο δολοφόνος πυροβόλησε τον Γιώργο Καραϊβάζ την ώρα που είχε βγει από το  αυτοκίνητο του και κατευθυνόταν προς το σπίτι του. Μάλιστα φαίνεται ότι κατέβηκε από το δίκυκλο και του έδωσε την χαριστική βολή.

Μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχουν διευκρινιστεί τα κίνητρα της δολοφονίας, ενώ τις επόμενες ημέρες, οι αστυνομικοί θα πάρουν καταθέσεις από τους οικείους του θύματος. Στόχος τους είναι να διευκρινίσουν αν ο δημοσιογράφος δεχόταν απειλές ή αν είχε εκμυστηρευτεί την ανησυχία του για κάποια υπόθεση. Μέχρι χθες πάντως, σε αστυνομικό τουλάχιστον επίπεδο, δεν υπήρχε κάποια σχετική πληροφορία ότι το θύμα δέχεται απειλές και αυτός ήταν ο λόγος, όπως διέρρευσε, που δεν τύγχανε αστυνομικής προστασίας.

Ψάχνουν τα άρθρα του Καραϊβάζ

Οι αστυνομικοί ερευνούν παραλλήλως και τα άρθρα που είχε γράψει το τελευταίο διάστημα ο δημοσιογράφος, στην ιστοσελίδα bloko.gr, της οποίας ήταν ιδιοκτήτης και διαχειριστής. Το ενδιαφέρον των αστυνομικών φαίνεται ότι στρέφεται κυρίως σε κείμενα που αφορούν το οργανωμένο έγκλημα και την διαφθορά και στόχος τους είναι να βρουν τυχόν ενδείξεις που θα μπορούσαν να συνδεθούν με την εκτέλεση του θύματος.

Σοκ προκαλεί μάλιστα, το ρεπορτάζ του για τα συμβόλαια θανάτου, το 2018, στο οποίο αποκάλυπτε τον τρόπο δράσης της ελληνικής μαφίας με αναφορές σε μία σειρά εκτελέσεων. Είχε μιλήσει τότε για εκτελέσεις και “συμβόλαια θανάτου”. Κάτι που αστυνομία θεωρεί πολύ πιθανό να βρίσκεται πίσω και από την δολοφονία του.  Οι αστυνομικοί, όπως αναφέρουν πληροφορίες, φαίνεται ότι επικεντρώνουν και σε ένα δημοσίευμά του, στις αρχές Δεκεμβρίου στο bloko.gr, στο οποίο αναφέρεται στην διαπλοκή.

«Η ζωή είναι ένας απροσδιόριστης μορφής και τροχιάς κύκλος. Μέσω δύο ατόμων (σ.σ. από τον ποινικό χώρο) γνώρισα πολύ καλά την παιδιάστικα αφελή μέχρι τότε προσέγγιση μου, στο πως λειτουργεί το σύστημα. Μεγαλοεπιχειρηματίες, πολιτικοί, δημοσιογραφικά μεγαλοστελέχη, εκκλησία, αστυνομία, δικαιοσύνη, κακοποιοί. Περιπεπλεγμένοι σ’ ένα κύκλο δυναστείας και καταδυνάστευσης των αφελών ρομαντικών οδοιπόρων -κατά παράφραση του Ρουσσώ- που εν πολλοίς συγκροτούν το μεγάλο κοινωνικό στρώμα. Ένας κύκλος που όλοι γνωρίζουν όλους και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η κυκλοφορία και το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος», έγραφε τότε.

Οι αστυνομικοί εστιάζουν σε αυτή την ανάρτηση, επειδή ο δημοσιογράφος αναφέρεται σε πράγματα που φαίνεται να γνωρίζει για διαπλοκή αξιωματούχων με ιδιώτες, κυρίως όμως για το γεγονός ότι οι δύο «συνομιλητές» στους οποίους αναφέρεται δολοφονήθηκαν επίσης σε ενέδρες θανάτου. Τον Οκτώβριο του 2019 στο Χαϊδάρι ο ένας και τον Δεκέμβριο του 2020 στα Βριλήσσια ο άλλος. Σε άλλη ανάρτησή του μάλιστα, στις 16 Δεκεμβρίου του 2020, το θύμα αναφέρει ότι οι συγκεκριμένοι (σσ. οι προαναφερόμενοι δολοφονηθέντες ποινικοί) ήταν «μία από τις βασικότερες πηγές ενημέρωσης μας για τις κρίσεις και τις τοποθετήσεις πριν από κάθε ετήσια διαδικασία».

Στο μικροσκόπιο της αστυνομικής έρευνας έχει μπει και το κινητό τηλέφωνο του δημοσιογράφου, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν υπάρχουν κάποιες συνομιλίες με “ύποπτο” περιεχόμενο, που θα μπορούσε να τους οδηγήσει στα ίχνη των δραστών. Παραλλήλως έχει ζητηθεί άρση απορρήτου για να διαπιστωθεί αν υπήρξαν, πριν και μετά το έγκλημα, τηλεφωνικές επαφές στην περιοχή που να σχετίζονται με την υπόθεση.

Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν άλλωστε το ενδεχόμενο να υπήρχε και τρίτο άτομο με ρόλο παρακολούθησης του θύματος και ενημέρωσης των δολοφόνων. Εκτιμούν άλλωστε, ότι οι δράστες παρακολουθούσαν τον Γιώργο Καραϊβάζ, καθώς η δολοφονική επίθεση έγινε την ώρα που επέστρεφε από το κανάλι Star, όπου εργαζόταν. Για τον λόγο αυτόν αναζητούν και υλικό από κάμερες, το οποίο μπορεί να έχει καταγράψει τους δολοφόνους ή τυχόν συνεργούς τους.

Παρέμβαση Μητσοτάκη

Η στυγερή δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, η δεύτερη Έλληνα δημοσιογράφου μετά τον Σωκράτη Γκιόλια που δολοφονήθηκε τον Ιούλιο του 2010 (οι ένοχοι παραμένουν ασύλληπτοι), συγκλόνισε την δημοσιογραφική κοινότητα και προκάλεσε την αντίδραση όλων των κομμάτων, τα οποία ζήτησαν την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης. Αυτήν την «ρητή εντολή» έδωσε και ο πρωθυπουργός  στον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον οποίο κάλεσε το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αμέσως μετά, με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι ζήτησε και έλαβε από τον κ. Χρυσοχοΐδη την διαβεβαίωση ότι οι έρευνες θα κινηθούν γρήγορα και επιμελώς, προκειμένου «να βρεθούν οι ένοχοι». Το ίδιο επανέλαβε και ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος εξερχόμενος από το Μαξίμου δήλωσε ότι «η Ελληνική Αστυνομία θα εργαστεί με τη μέγιστη επιμέλεια, όπως κάνει πάντα, για να βρει τους ενόχους και να τους παραδώσει στην δικαιοσύνη».

Την  ίδια ώρα, την «βαθύτατη ανησυχία του για τις δολοφονικές επιθέσεις των τελευταίων μηνών» εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας. Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιρρίπτει ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τονίζοντας ότι «αυτοί που είχαν κάνει σημαία τους την τάξη και την ασφάλεια, έχουν αφήσει τη χώρα να μετατραπεί σε αποικία οργανωμένου εγκλήματος και ανεξέλεγκτης δράσης μαφιόζικων συμμοριών». Σημειώνει επίσης ότι «όταν ένας δημοσιογράφος δολοφονείται τότε η δημοκρατία τραυματίζεται. Και το κλίμα ανασφάλειας αγκαλιάζει τον κόσμο της ενημέρωσης, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι