Βρετανική πρωτιά για το εμβόλιο της Pfizer – Πως αντιδρά η ΕΕ

Αυτοψία στα εμβόλια mRNA – Φόβοι και πραγματικά διλήμματα, Φωτ

Την πρώτη έγκριση έλαβε σήμερα το εμβόλιο κατά της Covid-19 που έχουν ανακαλύψει η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer και η γερμανική ταιρία βιοτεχνολογίας BioNTech. Η έγκριση δόθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο και ο εμβολιασμός αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα. Οι υπεύθυνοι των εταιριών μιλούν για ιστορική απόφαση, ο Τζόνσον για φανταστική εξέλιξη, ενώ στην ΕΕ εκφράζεται και κάποιος σκεπτικισμός για το βιαστικό του πράγματος.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε τη σύσταση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) και ενέκρινε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Στην ίδια ανακοίνωση, η βρετανική κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε όλη τη Βρετανία από την επόμενη εβδομάδα.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επικρίθηκε έντονα για ολιγωρία στην αντιμετώπιση της πανδημίας, κατά το ξέσπασμά της και στη  διάρκεια του πρώτου κύμματος, έκανε λόγο για φανταστικά νέα. «Θα μας επιτρέψει να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και να θέσουμε ξανά σε κίνηση την οικονομία» έγραψε στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος στη διάρκεια της ημέρας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Ελπίζει στην Pfizer ο Τζόνσον

Η Βρετανία είναι άλλωστε η πρώτη δυτική χώρα που εγκρίνει ένα εμβόλιο κατά της covid-19, πριν τις ΗΠΑ και την ΕΕ, και η ανακοίνωση αυτής της απόφασης συμπίπτει με την άρση του lockdown, διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων, που επιβλήθηκε σε ολόκληρη την Αγγλία. Η χώρα επιστρέφει από σήμερα (μέχρι τον Φεβρουάριο) στο σύστημα των τριών βαθμίδων περιορισμών ανά περιοχή και ο Τζόνσον ελπίζει για πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων την άνοιξη, με τη συνδρομή βεβαίως των εμβολιασμών.

Αναφερόμενοι στην απόφαση για την έγκριση του εμβολίου, οι επικεφαλής της Pfizer και της BioNTech μίλησαν για «μια ιστορική στιγμή στη μάχη κατά της covid-19», τονίζοντας ότι η χορήγησή του «θα μειώσει τον αριθμό των νοσηλειών ανθρώπων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου». Η είδηση συνέβαλε την τελευταία στιγμή στο να γυρίσει σε θετικό έδαφος το χρηματιστήριο του Τόκιο, ενώ στα ευρωπαϊκά, με το άνοιγμά τους, η μετοχή της BioNTech κατέγραφε άλμα, εν μέσω πτωτικού κλίματος.

Την ίδια ώρα, στην ηπειρωτική Ευρώπη και σε επίπεδο ΕΕ, εκφράζονται επιφυλάξεις για την επείγουσα έγκριση εκ μέρους της Βρετανίας του πειραματικού εμβολίου των Pfizer/BioNTech. Πρώτος ο ευρωβουλευτής του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Μέρκελ, Πέτερ Λίζε, μίλησε για «προβληματική» απόφαση, τονίζοντας ότι «λίγες εβδομάδες ενδελεχούς εξέτασης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) είναι καλύτερο από μια εσπευσμένη άδεια». Συνέστησε μάλιστα στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές να μην βιαστούν στη λήψη αποφάσεων.

Λίγη ώρα αργότερα, στο θέμα αναφέρθηκε και ο ίδιος ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τα φάρμακα, τονίζοντας ότι οι μεγαλύτερης διάρκειας διαδικασίες για την έγκριση εμβολίων είναι ασφαλέστερες. Επισήμανε μάλιστα, ότι «η υπό προϋποθέσεις εξουσιοδότηση για διάθεση στην αγορά είναι ο πιο κατάλληλος ρυθμιστικός μηχανισμός για να χρησιμοποιηθεί στην τρέχουσα επείγουσα ανάγκη». Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα ανακοίνωσε άλλωστε, χθες Τρίτη, ότι θα εκδώσει την απόφασή της για το αν εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer, μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου.

Αντιμέτωπος με εσωκομματική εξέγερση 

Σημειώνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις από το συγκεκριμένο εμβόλιο για το 2020 και το 2021 και μετά την έγκριση θα αρχίσουν να καταφθάνουν τμηματικά στη χώρα, την ώρα που στην Αγγλία μπορούν πλέον να ανοίξουν και πάλι όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα,  ενόψει των Χριστουγέννων. Αυτό όμως, όπως είπε ο Τζόνσον, δεν σημαίνει την επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα. Εξάλλου, σχεδόν όλη η Αγγλία (περίπου 55 εκατομμύρια κάτοικοι) τέθηκε στο επίπεδο συναγερμού 2 ή 3, με εξαίρεση το νησί Ουάιτ, την Κορνουάλη και τα νησιά Σίλι, ενώ οι περιορισμοί, κυρίως σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των παμπ και των εστιατορίων, είναι πιο αυστηροί από εκείνους που επικρατούσαν πριν το δεύτερο lockdown.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις, ακόμα και βουλευτών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία. Από την άλλη, οι Εργατικοί βρίσκουν ανεπαρκές το κυβερνητικό πρόγραμμα για την οικονομική στήριξη των περιοχών που έχουν πληγεί ιδιαίτερα και για τον λόγο αυτόν απείχαν από την ψήφιση των μέτρων την Τρίτη.

Το ανησυχητικό για τον Τζόνσον είναι ότι το πακέτο των μέτρων το καταψήφισαν και 55 Συντηρητικοί βουλευτές, ενώ άλλοι 16 απείχαν της ψηφοφορίας. Η εξέλιξη αυτή έφερε τον Βρετανό πρωθυπουργό αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη εσωκομματική ένταση από την ημέρα της εκλογής του στην προεδρία των Τόρις. Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση για την έγκριση του εμβολίου, αν και εσπευσμένη κατά τους Ευρωπαίους, έρχεται να αντισταθμίσει και τις παραπάνω ανησυχίες.

Μετά τη σημερινή απόφαση, ωστόσο, η συζήτηση στρέφεται πλέον στο πως θα χορηγηθεί το εμβόλιο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινής Επιτροπής Εμβολιασμού στη Βρετανία θα υπάρξει προτεραιότητα ανάλογα με τον κίνδυνο που διατρέχουν οι διάφορες κατηγορίες πολιτών. Ο ίδιος δεν απέκλεισε, ωστόσο, η διαδικασία να επηρεαστεί από επιχειρησιακά πρακτικά ζητήματα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι