ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ξαναχτυπάνε οι θρομβώσεις

Ποιες είναι οι ερμηνείες για τις θρομβώσεις – Η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικώνΌλγα Μαύρου

Δύο γυναίκες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και μία πέθανε μετά από εμβολιασμό, ξανανοίγοντας το θέμα, του γιατί χορηγούνται στην Ελλάδα σκευάσματα με θρομβοεμβολικές παρενέργειες σε άτομα άνω των 30 ετών και όχι αποκλειστικά σε άτομα άνω των 60, αφού η έρευνα έχει δείξει ότι αυτά τα επεισόδια ως παρενέργεια του εμβολίου είναι συχνότερα στους νέους.

Όσον αφορά το σκεύασμα της (το όποιο άρχισε να χορηγείται στη χώρα μας σχετικά πρόσφατα), η καταγγελία για σοβαρές παρενέργειες έγινε από την αδελφή της 48χρονης παθούσας. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά το εμβόλιο αυτό είχε μπει στο μικροσκόπιο των ερευνών με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζει τις ίδιες παρενέργειες με το AstraZeneca, ως προς τα θρομβοεβολικά επεισόδια, αλλά σε μικρότερη συχνότητα και αποφασίσθηκε η χορήγησή του.

Στη Νορβηγία έχουν απορρίψει το AstraZeneca και εξακολουθούν να προβληματίζονται για το Johnson, ενώ οι άλλες χώρες έχουν αποδεχτεί το πρώτο για ορισμένες ηλικιακές ομάδες και το δεύτερο για όλες. Η Δανία αποφάσισε να τα χορηγεί και τα δύο, αλλά μόνον σε εθελοντές, αποσύροντάς τα από το εμβολιαστικό της πρόγραμμα.

Η αδελφή του ασθενούς δήλωσε ότι  «η αδερφή μου στις 10 Μαΐου έκανε το εμβόλιο της Johnson και μια εβδομάδα αργότερα, στις 17 Μαΐου, εισήχθη στο νοσοκομείο της Θήβας όπου οι γιατροί κάνουν διάγνωση για  γαστρεντερίτιδα. Τρεις ημέρες μετά, στις 20 του μήνα, αντελήφθησαν ότι υπάρχει θρόμβωση και την μεταφέρουν στον Ευαγγελισμό, όπου διαπιστώθηκει θρόμβωση στο πόδι, πνευμονική εμβολή και εξελικτικά εσωτερική αιμορραγία στο νεφρό και στο στομάχι». Επισήμανε, ότι «μετά από 17 ώρες μπήκε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μου ανακοίνωσαν ότι η ζωή της κρέμεται από μια κλωστή. Τώρα η κατάσταση της υγείας της κρίνεται δυνητικά επικίνδυνη. Είναι 48 ετών με κινητικό πρόβλημα, αλλά σε καλή υγεία, οι εξετάσεις της έβγαιναν πολύ καλές, σαν μικρού παιδιού»…..

Ο καθηγητής Εντατικολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος είπε για το θέμα αυτό στο Mega: «Ένας άνθρωπος με μειωμένη κινητικότητα, είναι βασικός υποψήφιος για να κάνει θρομβώσεις. Όλοι οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων. Αυτό θα μπορούσε να έχει συμβεί ανεξαρτήτως εμβολίου. Από την εμπειρία παγκοσμίως που είναι 110 εκ. δόσεις εμβολίου και 400 περιστατικά δεν έχουν υπάρξει συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου. Ωστόσο πρέπει να ερευνηθεί ενδελεχώς η συγκεκριμένη περίπτωση. Μετά από εμβόλια θα δούμε θρομβώσεις, δεν σημαίνει ότι θα φταίει το εμβόλιο για όλες τις περιπτώσεις. Για κάποιες θα φταίει,  με συχνότητα 1 στις 150.000 με 200.000 θα φταίει το εμβόλιο».

Θρομβώσεις

Σε θρόμβωση οφείλεται και ο θάνατος 39χρονης Βρετανίδας στην Κύπρο, η οποία  νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Η Βρετανίδα αρχικά νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Πάφου, αλλά λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής της κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Όπως ανέφερε στο ΡΙΚ η αναπληρώτρια διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας της Κύπρου, Έλενα Παναγιωτοπούλου, «η διαδικασία από εδώ και πέρα προβλέπει την αποστολή του ιστορικού της αποθανούσας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος θα απαντήσει στα σχετικά ευρήματα».

Επίσης, η κατάσταση της 44χρονης από την Κρήτη που μετά το εμβόλιο της AstraZeneca έπαθε εγκεφαλική αιμορραγία  χαρακτηρίσθηκε από τους γιατρούς πλέον μη αναστρέψιμη παρότι την χειρούργησαν. Είναι πλέον σε τεχνητό κώμα στη ΜΕΘ. Οι γιατροί είπαν στον σύζυγο της ότι «πλέον ελπίζουμε σε ένα θαύμα» ενώ ο διοικητής του νοσοκομείου είπε στην ΕΡΤ ότι «όσο ζούμε, ελπίζουμε». Η γυναίκα εμβολιάσθηκε στις 6 Μαΐου και παρουσίασε την κεφαλαλγία μια εβδομάδα μετά.

Παρουσίασε πολύ ήπια συμπτώματα μια εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό της, όμως στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο διαγνώσθηκε με δύο θρόμβους, τον ένα στους κόλπους του εγκεφάλου και τον άλλο στην έσω σφαγίτιδα φλέβα (στο λαιμό /τράχηλο). Μεταφέρθηκε για πληρέστερη παρακολούθηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου πριν από 6 μέρες, στις 19 του μήνα, με μοναδικό σύμπτωμα τον ήπιο, αλλά επίμονο πονοκέφαλο, όμως οι γιατροί ήταν ήδη ανήσυχοι γιατί είχε διαγνωσθεί και με θρομβοπενία. Την επομένη μέρα παρουσίασε επιληπτική κρίση και λιποθύμησε. Διασωληνώθηκε και η αξονική έδειξε όχι μόνο θρόμβωση αλλά και αιμάτωμα.

Πρόκειται για ένα πολύπλοκο σύνδρομο, όπου ο εμβολιασμένος παρουσιάζει ταυτόχρονα δύο αντικρουόμενα και σοβαρά προβλήματα:από την μια παθαίνει θρομβοπενία με “αραιό” αίμα και αυτό προκαλεί εσωτερική αιμορραγία, ενώ από την άλλη παρουσιάζει παραδόξως θρομβώσεις από “πυκνό” αίμα. Το ένα πρόβλημα αναιρεί τη θεραπεία του άλλου, καθώς η θρόμβωση απαιτεί αντιπηκτικά, αλλά η θρομβοπενία επιδεινώνεται με την αντιπηκτική αγωγή και αυξάνονται οι πιθανότητες εσωτερικής αιμορραγίας από τα αγγεία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx