ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ξεμπρόστιασαν Facebook και Instagram για αθέμιτη τακτική σε ανηλίκους

Ξ

Το Facebook και το Instagram δηλώνουν ότι δεν συγκεντρώνουν στοιχεία ανηλίκων, όμως καταγγέλλεται ότι ελέγχουν τι κλικάρουν και τι αναζητούν τα παιδιά, τι αγοράζουν και τι παραγγέλλουν. Οι ερευνητές που κάνουν την καταγγελία μαζί με δεκάδες φορείς, διαπίστωσαν το παράνομο λογισμικό υποδυόμενοι τους ανηλίκους οι ίδιοι.

Σύμφωνα με την έρευνά τους, και τα δύο δίκτυα συγκεντρώνουν στοιχεία για χρήστες κάτω των 18 ετών, χρησιμοποιώντας λογισμικό που καταγράφει όλες τις διαδικτυακές δραστηριότητές τους. Οι δύο εταιρείες του Μαρκ Ζούκερμπεργκ είχαν ανακοινώσει προ τετραμήνου ότι θα επιτρέπουν σε διαφημιστές να στοχεύουν “νεαρούς χρήστες” μόνον  βάσει τριών κατηγοριών, δηλαδή θα “δίνουν” μόνο την ηλικία, το φύλο και την τοποθεσία των χρηστών.

Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές το λογισμικό conversion API ψάχνει και τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα μέσω όλων των κινήσεών τους στο διαδίκτυο. Η εταιρεία Meta, ιδιοκτήτρια του Facebook και του Instagram, αρνείται ότι τα στοιχεία χρησιμοποιούνται από το αλγοριθμικό σύστημά της προκειμένου να στοχεύει διαφημιστικά νέους κάτω των 18 ετών.

Δηλώνει ότι «δεν στοχεύουμε σε άτομα κάτω των 18 ετών, έχουμε πολύ λίγες διαφημίσεις για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα». Όμως, επειδή οι ανήλικοι συνιστούν την πλέον ευάλωτη και άοπλη καταναλωτική ομάδα στην διαφημιστική πλύση εγκεφάλου δια της επαναλήψεως, η περιβαλλοντική οργάνωση Global Action Plan έψαξε το θέμα. Καταγγέλλει ότι γίνεται κατάχρηση λογισμικών και ζητεί μεταρρυθμίσεις στους κανονισμούς που ισχύουν για τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.

Σε ανοιχτή επιστολή προς τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, διευθύνοντα σύμβουλο της Meta (η οποία ελέγχει το Facebook και το Instagram), 46 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώσεων καταναλωτών, προάσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού και άλλες, ζητούν να πάρει τέλος η συλλογή δεδομένων που στόχο έχει «την ενεργοποίηση της παρακολούθησης διαφημίσεων για νεαρούς χρήστες».

Παρακολούθηση παιδιών

Στην επιστολή αναφέρεται ότι δεν ευσταθούν οι διαψεύσεις του Facebook και τεράστιοι όγκοι δεδομένων χρησιμοποιούνται για να προσδιορίσουν ποια παιδιά είναι πιο πιθανόν να επηρεαστούν περισσότερο από μια συγκεκριμένη διαφήμιση και να γίνουν καταναλωτές του προϊόντος. Οι ερευνητές το διαπίστωσαν δημιουργώντας τρεις ψευδείς λογαριασμούς, για άτομα ηλικίας 13 και 16 ετών. Τα τρία “παιδιά” επισκέφθηκαν εν συνεχεία ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και σελίδες πώλησης ρουχισμού.

Διαπίστωσαν ότι στις περιηγήσεις των “παιδιών” το Facebook συνέχιζε να συλλέγει δεδομένα με το λογισμικό Pixel26 και από τους τρεις λογαριασμούς των ανηλίκων. Οι ιστοσελίδες που επισκέφθηκαν οι ανήλικοι περιείχαν λογισμικό του Facebook και παράλληλα συνδέονταν ουσιαστικά με τους χρήστες άμεσα μέσω του Cookie ‘c_user’. Οπότε με το Facebook Pixel data συγκεντρώνονται στοιχεία από άλλες μηχανές περιηγήσεις και άλλες σελίδες που ανοίγουν οι ανήλικοι.

«Το Facebook συλλέγει δεδομένα από άλλες καρτέλες και σελίδες του προγράμματος περιήγησης που χρησιμοποιούν τα παιδιά και συγκεντρώνει πληροφορίες, όπως σε ποιες ειδήσεις κάνουν κλικ, ποιους όρους αναζητούν και ποια προϊόντα αγοράζουν ή βάζουν στο καλάθι τους. Ο μοναδικός λόγος για να αποθηκεύει το λογισμικό αυτά τα δεδομένα, είναι για να τροφοδοτήσει το σύστημα προβολής διαφημίσεων», αναφέρουν οι ερευνητές.

Το Facebook επιμένει ότι «ναι μεν εμφανίζονται δεδομένα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χρησιμοποιούνται αυτόματα για διαφημίσεις. Δεν χρησιμοποιούμε δεδομένα από τους ιστότοπους και τις εφαρμογές των διαφημιζομένων και των συνεργατών μας για την εξατομίκευση διαφημίσεων σε άτομα κάτω των 18 ετών

Ο επικεφαλής της στρατηγικής του Global Action Plan Όλιβερ Χέιζ σχολίασε:«Η παρακολούθηση παιδιών συνιστά επέμβαση στη ζωή τους, τα χειραγωγεί και είναι επιπλέον δυσάρεστη και μη δημοφιλής. Έκαναν για λόγους δημοσίων σχέσεων διάφορες δηλώσεις ότι σταματούν να στοχεύουν στα παιδιά, αλλά στην πραγματικότητα συνέχισαν να τα κατασκοπεύουν με σκοπό το κέρδος. Δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε πλατφόρμες για να “αυτορρυθμίζονται”και να ελέγχουν τον εαυτό τους. Αυτό πρέπει να είναι δουλειά της πολιτείας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx