ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ξεπεράσαμε σε κρούσματα και το τρίτο κύμα – Lockdown και στην Μεσσηνία

Ξεπεράσαμε σε κρούσματα και το τρίτο κύμα – Lockdown και στην Μεσσηνία

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 4.608 νέα κρούσματα, ενώ στο τρίτο κύμα το ανώτερο “ρεκόρ” ήταν 4.302. Τότε (30 Μαρτίου) είχαμε 72 θανάτους την ημέρα και σήμερα 32. Όμως οι θάνατοι αυξάνουν σταθερά από τις 20 Ιουλίου. Εξάλλου, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνουν επίσης σταθερά. Ήταν 293 το τελευταίο 24ωρο, ενώ διασωληνώθηκαν σε μια μέρα πάνω από 20 ασθενείς. Στα τέλη Μαρτίου διασωληνώθηκαν περίπου 75 ασθενείς ημερησίως.

Στην Αττική εντοπίζεται το 1/4 των κρουσμάτων, την στιγμή που η μαζική επιστροφή των αδειούχων δεν έχει αρχίσει, όπου εικάζεται ότι και πάλι θα “μετακομίσουν” στην πρωτεύουσα τα μισά κρούσματα της χώρας. Παράλληλα η ανάλυση των λυμάτων δείχνει μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου σε Λάρισα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Άγιο Νικόλαο, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Ιωάννινα. Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη θεωρείται σταθεροποιημένο σε υψηλά επίπεδα. Μόνο στα Χανιά και στην Πάτρα είναι καλή η εικόνα από τα λύματα.

Η αύξηση στα κρούσματα δεν είναι ποτέ ανάλογη με το ιικό φορτίο στα λύματα, καθώς αυτό δείχνει υψηλά επίπεδα και λόγω των ασυμπτωματικών, ή όσων βρίσκονται σε ανάρρωση. Σε δέκα μέρες περίπου βγαίνει στην επιφάνεια η κατάσταση που αποτυπώνεται στα λύματα της τελευταίας εβδομάδας:

ιικό φορτίο

Παράταση των τοπικών lockdown

Την ίδια στιγμή η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας αποφάσισε την παράταση του μίνι lockdown στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων, Ηρακλείου και Ρεθύμνου, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων. Παράλληλα στο ίδιο καθεστώς ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων εντάσσεται και η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν είναι τα κάτωθι:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τα μέτρα ισχύουν μέχρι την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:00. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.

Μαίνεται και η πολιτική αντιπαράθεση

Εν τω μεταξύ η πολιτική αντιπαράθεση επικεντρώνεται στο αν τα εμβόλια της Johnson και της AstraZeneca είναι λιγότερο αποτελεσματικά από της Pfizer έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, όπως λέει ο κ. Παύλος Πολάκης, ή αν όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα, κατηγορώντας τον κ Πολάκη ότι διασπείρει ψευδείς ειδήσεις.

Ανεξαρτήτως πάντως της όντως μειωμένης αποτελεσματικότητας έναντι της Δέλτα ως προς την πλήρη ανοσία, αλλά και της διακυμαινόμενης προστασίας από σοβαρή νόσο, ο κ. Πολάκης αμφισβήτησε όλο το “πακέτο” του εμβολιασμού συλλήβδην, προτείνοντας την εισαγωγή μονοκλωνικών αντισωμάτων και την ενίσχυση του ΕΣΥ:

«Όταν η παραλλαγή Δέλτα πρακτικά από τα εμβόλια Άστρα και Τζόνσον δεν καλύπτεται καθόλου και από τα εμβόλια Πφάιζερ και Μοντέρνα καλύπτεται γύρω στο 35-40% ,τότε προς τι οι ποινές στους ανεμβολίαστους; Όταν συνεχίζουν να πεθαίνουν 25-35 άνθρωποι τη μέρα γιατί δεν φέρνετε τα μονοκλωνικά αντισώματα; Το σύστημα υγείας δεν έχει ενισχυθεί έτσι όπως λέγαμε από το Μάρτη του 2020!!», γράφει μεταξύ άλλων και εν συνεχεία παραθέτει συναφές επιστημονικό άρθρο από το επιστημονικό περιοδικό Nature.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το Γραφείο Τύπου της ΝΔ αναφέρει: «Την ώρα που όλη η κοινωνία και ο επιστημονικός κόσμος δίνουν συντονισμένα τη μάχη υπέρ του εμβολιασμού… ο γιατρός και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας συνεχίζει το επικίνδυνο και ανεύθυνο υγειονομικό σαμποτάζ, διαδίδοντας fake news. Η εν λόγω ανάρτηση του κ. Πολάκη είναι ο ορισμός της διασποράς ψευδών ειδήσεων… Ποιες έρευνες αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του; Με βάση αυτά που λέει, αν ο κ. Πολάκης βρισκόταν σε υπουργική θέση, προφανώς δεν θα οργάνωνε εμβολιασμούς και θα καλούσε τους πολίτες να μην εμβολιαστούν».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι