Ξεπέρασε τον SARS σε νεκρούς ο κορωνοϊός στην Κίνα – Αυξάνει τα μέτρα το Πεκίνο
09/02/2020Ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κορωνοϊό στην Κίνα ξεπέρασε εκείνον που είχε καταγραφεί παγκοσμίως από τον SARS, την περίοδο 2002-2003, καθώς μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου πέθαναν στην ηπειρωτική κινέζικη επικράτεια 811 άτομα. Την ίδια ώρα οι κινεζικές αρχές λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα, κλιμάκιο του ΠΟΥ μεταβαίνει στο Πεκίνο, ενώ εντείνεται παγκοσμίως η ανησυχία και ο φόβος.
Το Σάββατο, στην επαρχία Χουμπέι, που είναι το επίκεντρο της επιδημίας, υπέκυψαν 89 ασθενείς και καταγράφηκαν 2.147 νέα κρούσματα. Σε όλη την ηπειρωτική Κίνα, καταγράφηκαν χθες 2.656 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αυξάνοντας σε 37.198 το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα.
Η κυβέρνηση του Πεκίνου προχώρησε σε νέες παρεμβάσεις, ανακοινώνοντας μέτρα που αποσκοπούν από τη μια στον περιορισμό νέας εξάπλωσης της επιδημίας και από την άλλη στην ομαλή τροφοδοσία του πληθυσμού με είδη προστασίας και είδη πρώτης ανάγκης.
Μάχη για μάσκες και τρόφιμα
Σύμφωνα με τον αντικυβερνήτη της επαρχίας Χουμπέι, ο ανεφοδιασμός σε ιατρικό εξοπλισμό έχει βελτιωθεί, αν και υπάρχουν ακόμη ελλείψεις, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης, ενώ δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και πάλι προβλήματα, σε μια πιθανή νέα επιδείνωση της επιδημίας. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί προστατευτικών ειδών (μάσκες, στολές) επαναλειτουργούν τις μονάδες τους, από τις 7 Φεβρουαρίου. Σήμερα, τα εργοστάσια της Χουμπέι μπορούν να παράγουν περισσότερες από 30.000 προστατευτικές στολές την ημέρα και ο στόχος είναι να φτάσουν στις 50.000.
Υποχρεωτικές για τον πληθυσμό είναι οι μάσκες και σε άλλες περιοχές της Κίνας, ένα μέτρο που υιοθέτησε το Σάββατο και η Σαγκάη. Μπροστά στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες, το Πεκίνο διαβεβαίωσε τους παραγωγούς ιατρικών υλικών ότι η κυβέρνηση θα είναι ο πρώτος αγοραστής των προϊόντων τους. Ελπίζει έτσι, όπως και με μια σειρά ενισχύσεων και φορολογικών κινήτρων, να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την παραγωγή. Παραλλήλως έχει καταρτίσει λίστα με ιατρικό εξοπλισμό αιχμής, ο οποίος αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες και τις εξελίξεις.
Για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την σταθεροποίηση των τιμών, η Επιτροπή για την Εθνική Ανάπτυξη διέθεσε άλλους 10.000 τόνους κατεψυγμένου χοιρινού από τα αποθέματά της, πέραν των 150.000 τόνων που είχαν διατεθεί για την κινέζικη Πρωτοχρονιά. Είχε προηγηθεί η εντολή προς τους δήμους να διαθέσουν λαχανικά από τα αποθέματά τους, καθώς και η έκκληση προς τα αγροκτήματα να στραφούν και να εντείνουν την παραγωγή λαχανικών βραχύβιας ανάπτυξης.
Την ίδια ώρα, η Τράπεζα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κίνα (ADBC) χορήγησε εκτάκτως δάνεια ύψους 10,07 δισεκατομμυρίων γουάν (περίπου 1,44 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την χρηματοδότηση αγροτικών επιχειρήσεων, καθώς και για την αγορά ιατρικών υλικών, δημητριακών, βαμβακιού και πετρελαίου. Παραλλήλως, η κυβέρνηση του Πεκίνου ενισχύει τις προσπάθειες για την ομαλή κίνηση των οχημάτων στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, προκειμένου να διασφαλιστεί, στο πλαίσιο των απαγορευτικών μέτρων, η ασφαλής μετακίνηση.
Εξάπλωση και αποχωρήσεις
Εκτός Κίνας, η Ιαπωνία είναι από τις χώρες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, κυρίως εξαιτίας του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, το οποίο έχει τεθεί σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου. Την Παρασκευή, άλλοι 100 από τους 3.700 επιβαίνοντες ανέβασαν πυρετό ή αισθάνθηκαν αδιαθεσία και επανεξετάζονται κατεπειγόντως. Από το κρουαζιερόπλοιο, έχουν μεταφερθεί ήδη σε νοσοκομεία 64 επιβαίνοντες που βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό.
Στη Νότιο Κορέα ανιχνεύτηκαν δύο νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων ασθενών σε 27, τρεις από τους οποίους έχουν αναρρώσει και πήραν εξιτήρια από το νοσοκομείο. Στην Ευρώπη, δεύτερο κρούσμα ανακοίνωσε σήμερα η Ισπανία, μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων στις οποίες είχαν υποβληθεί τέσσερα στη Μαγιόρκα. Τα άλλα τρία άτομα βρέθηκαν αρνητικά στον ιό.
Την ίδια ώρα, στο Λονδίνο ανακοινώθηκε η διάγνωση τέταρτου κρούσματος. Ο ασθενής αυτός προσβλήθηκε από έναν άλλο Βρετανό ασθενή στην Γαλλία. Σημειώνεται ότι συνολικά έντεκα Βρετανοί εξετάστηκαν στην Σαβοΐα της ανατολικής Γαλλίας, από τους οποίους οι πέντε βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Στην περιοχή έχουν κλείσει δύο σχολεία, ενώ η γαλλική κυβέρνηση επικαιροποίησε τις ταξιδιωτικές οδηγίες της και πλέον δεν προτείνει τα ταξίδια στην Κίνα, παρά μόνο για «απολύτως απαραίτητες» περιπτώσεις.
Από την πλευρά της, η Βρετανία ολοκλήρωσε σήμερα τις διαδικασίες επαναπατρισμού υπηκόων της από την Ουχάν, καθώς προσγειώθηκε στη βάση του Μπράιζ Νόρτον, περίπου 120 χιλιόμετρα δυτικά του Λονδίνου, το δεύτερο και “τελευταίο” αεροπλάνο που μετέφερε 200 Βρετανούς και υπηκόους άλλων χωρών. Σε αυτό, σύμφωνα με την Γαλλίδα υπουργό Υγείας, επέβαιναν και 38 Γάλλοι.
Το Λονδίνο, που έχει επαναπατρίσει ήδη 94 Βρετανούς από την Ουχάν, προκάλεσε την αντίδραση του Πεκίνου, όταν, πριν από ημέρες, κάλεσε τους σχεδόν 30.000 Βρετανούς που βρίσκονταν στην Κίνα να εγκαταλείψουν τη χώρα όσο υπάρχουν διαθέσιμα μέσα. Κρούσματα στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί και στη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, την Ιταλία και το Βέλγιο, τα περισσότερα από τα οποία αφορούσαν ταξιδιώτες που επέστρεφαν από την Κίνα. Εξαίρεση αποτελούν μόνον κάποια περιστατικά στη Γερμανία και τη Γαλλία. Σημειώνεται τέλος, ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων θεωρεί μέτριο έως υψηλό τον κίνδυνο νέων εισαγόμενων κρουσμάτων στην Ευρώπη, αλλά θωρεί χαμηλή την πιθανότητα μετάδοσης του ιού εντός των ευρωπαϊκών κρατών.