ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ξηλώθηκε ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Τρικάλων – Σοκ από την ταφή ζωντανών

Ξηλώθηκε ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Τρικάλων - Σοκ από την ταφή ζωντανών,

Σοκαριστικές διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση με τα απανωτά κρούσματα πανώλης σε αιγοπρόβατα της Θεσσαλίας, με μια νέα σοβαρότατη καταγγελία να απασχολεί τις τελευταίες ώρες, για ταφή ζωντανών ζώων.

Δικηγόρος κατήγγειλε ότι αρκετά ζώα που είχαν μολυνθεί με την ασθένεια θάφτηκαν ζωντανά και χωρίς να τηρηθεί καμία από τις προβλεπόμενες διαδικασίες που ορίζονται από το πρωτόκολλο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας. Σημειωτέον στην περιοχή έχουν σταλεί 100 επιπλέον κτηνίατροι για τον έλεγχο της κρίσης.  Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα documentonews παρουσιάζοντας και σχετικές φωτογραφίες, ενώ η είδηση προκάλεσε αναστάτωση στην περιοχή των Τρικάλων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες απομακρύνθηκε από τη θέση του ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Τρικάλων. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα πώς και υπό την εντολή τίνος έγινε η ταφή ζωντανών ζώων. Οι πληροφορίες στα τοπικά μέσα αναφέρουν ότι επρόκειτο για περίπου 350 πρόβατα.

Μηνυτήρια αναφορά Κουρέτα

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας αντέδρασε και αναμένεται να καταθέσει μήνυση για την παράνομη θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων. Σε δηλώσεις του τόνισε πως χρειάζεται διερεύνηση του περιστατικού μετά τις εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα και θα αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες. «Οποιοσδήποτε έχει εμπλακεί να αντιμετωπίσει τις ποινές που προβλέπονται» διαβεβαίωσε ο περιφερειάρχης.

Η καταγγελία της δικηγόρου Χριστίνας Μητρονάτσιου στο Documento ανέφερε ότι ανοίχτηκε ένας λάκκος μέσα στον οποίο πέταξαν τα ζώα, τα σκέπασαν με μαρμαρόσκονη και στη συνέχεια τα έθαψαν. Στην περιοχή έχει αρχίσει να αναδύεται έντονη δυσοσμία, ενώ οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία είναι αρκετή. Σύμφωνα πάντα με την κυρία Μητρονάτσιου υπάλληλοι των αρμόδιων υπηρεσιών παραδέχθηκαν πως η διαχείριση του περιστατικού έγινε με τελείως λανθασμένο τρόπο.

Έρευνα και για την εισαγωγή

Χθες είχαμε την πρώτη παρέμβαση της Δικαιοσύνης με την Εισαγγελία να ζητά προκαταρκτική έρευνα για το πώς, πότε και ποιος έβαλε τα μολυσμένα αιγοπρόβατα στη χώρα. Οι έλεγχοι, την ίδια στιγμή, συνεχίζονται όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι, με εντατικό ρυθμό και με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία τα κρούσματα φαίνεται πως έχουν περιοριστεί στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης, δηλαδή η νόσος δεν έχει ξεφύγει από την περιοχή.

Διαβεβαιώσεις για αποζημιώσεις

Εκείνο που προέχει είναι να κλείσει ο κύκλος μετάδοσης της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, να περιοριστεί και στη συνέχεια να εκριζωθεί οριστικά δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΙ». Επισήμανε ότι η επιδημιολογική έρευνα είναι σε εξέλιξη και συνέστησε προσοχή στην αναφορά οιασδήποτε χώρας, ως υπεύθυνης για την εξαγωγή της νόσου στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο αρμόδιος υπουργός υπογράμμισε ότι η πολιτεία θα στηρίξει τους κτηνοτρόφους των οποίων τα κοπάδια επλήγησαν από τη νόσο. «Δεν προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση αποζημιώσεις. Αλλά ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη ευαισθησία της ελληνικής Πολιτείας και της σημερινής Κυβέρνησης στο θέμα των αποζημιώσεων όλων των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα» είπε μεταξύ άλλων.

Δεκαοκτώ συνολικά τα κρούσματα

Στα δεκαοκτώ ανέβηκαν τα κρούσματα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τα δέκα από αυτά εντοπίζονται στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και τα υπόλοιπα οκτώ στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί 3.670 ζώα και πρέπει να θανατωθούν ακόμη 4.238 ζώα, Στην ΠΕ Τρικάλων στην ζώνη προστασίας (3χλμ) υπάρχουν 3.500 ζώα και έχουν ελεγχθεί και τα 3.500 και στη ζώνη επιτήρησης (10 χλμ) 18.000 ζώα και έχουν ελεγχθεί 16.000.

Τρεις είναι οι ζώνες προστασίας και τρεις ζώνες επιτήρησης που έχουν ορισθεί στην Π.Ε. Λάρισας. Στις ζώνες προστασίας υπάρχουν 80.700 ζώα και έχουν ελεγχθεί 70.600 ζώα ενώ στις ζώνες επιτήρησης υπάρχουν 198.500 ζώα και ελεγχθεί 92.300. Σε όλες τις ζώνες των δυο Περιφερειακών Ενοτήτων υπάρχουν 300.700 ζώα εκ των οποίων έχουν ελεγχθεί 182.400.

Στα ζώα γίνεται κλινικός έλεγχος και λαμβάνονται δείγματα για εργαστηριακή ανάλυση από ζώα που φέρουν συμπτώματα αλλά και από ασυμπτωματικά ζώα. Στα κτηνιατρικά εργαστήρια, έως και χθες έχουν αποσταλεί 1.775 δείγματα. Συνολικά, επιχειρούν σε καθημερινή βάση 38 συνεργεία τα οποία αποτελούνται από 90 κτηνιάτρους οι οποίοι κάνουν κλινική εξέταση των ζώων και 10 συνεργεία του ΕΦΕΤ αποτελούμενα από 25 επιστήμονες, οι οποίοι ενημερώνουν και πιστοποιούν την τήρηση των μέτρων στα τυροκομεία της περιοχής.

Μέχρι στιγμής, από τα συνολικά 90 τυροκομεία, έχουν ενημερωθεί 70, ενώ τα υπόλοιπα 20 θα έχουν ενημερωθεί έως αύριο. Τονίζεται τέλος ότι το προσωπικό που απασχολείται υπερβαίνει τα 140 άτομα, τα οποία είναι επιστήμονες και βοηθητικό προσωπικό στο πεδίο και στη διοικητική υποστήριξη και στα κτηνιατρικά εργαστήρια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι