ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στη Σίβηρη – “Λίγα κάηκαν” λέει ο Σκέρτσος!

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στη Σίβηρη – “Λίγα κάηκαν” λέει ο Σκέρτσος!

Βελτιωμένη είναι η εικόνα από την πυρκαγιά στη Σίβηρη της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με ενημέρωση από το πυροσβεστικό σώμα, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο φωτιάς ωστόσο υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες. Στην περιοχή επιχειρούν 227 πυροσβέστες, 57 οχήματα, 13 πεζοπόρα τμήματα, 6 πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα από την πυρκαγιά στη Σίβηρη της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με ενημέρωση από το πυροσβεστικό σώμα, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο φωτιάς ωστόσο υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες. Στην περιοχή επιχειρούν 227 πυροσβέστες, 57 οχήματα, 13 πεζοπόρα τμήματα, 6 πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης ανέφερε ότι παρά τις μεγάλες ριπές κυρίως το ξημέρωμα, από τις 5 και μετά, οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή κατάφεραν να την περιορίσουν ώστε να μην επεκταθεί. «Η αλήθεια είναι ότι υπήρχε ένας πολύ έντονος φόβος κατά τη διάρκεια της νύχτας μη μας φύγει η φωτιά με κατεύθυνση προς τη Φούρκα. Δεν μας ξέφυγε» είπε και πρόσθεσε: «πιστεύω ότι θα πάρει χρόνο μέχρι να σβήσουν όλα τα ‘καντηλάκια’ γιατί είναι πάρα πολλά, αλλά το κακό το ξεπεράσαμε». Ήδη με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να πετούν και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, τα αεροπλάνα Καναντέρ και τα ελικόπτερα, ενώ η περιοχή υδροδοτείται και σταδιακά αποκαθιστάται και η ηλεκτροδότηση.

«Είμαστε εδώ όλο το βράδυ. Τα μηχανήματα της περιφέρειας και του δήμου κατάφεραν να κάνουν μεγάλες αντιπυρικές ζώνες από χθες το μεσημέρι. Με αυτό τον τρόπο βοηθήθηκαν πάρα πολύ οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, δεν μας έφυγε η φωτιά», τόνισε ο κ. Κουφίδης. Παράλληλα σημείωσε ότι στην περιοχή βρίσκεται ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας ενώ οι υπηρεσιακοί παράγοντες βρίσκονται σε διαρκή συνεννόηση με την Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αηδονά και με το δήμο Κασσάνδρας για να τεθεί ενδεχομένως σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Από εκεί και πέρα έχουν ενημερωθεί ήδη οι αρμόδιοι υπουργοί.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, εφόσον ολοκληρωθεί η κατάσβεση των εστιών της φωτιάς, θα ξεκινήσουν οι καταγραφές για τις αποζημιώσεις και η αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές. «Δεν πρέπει να έχουν καεί πάνω από 7- 8 σπίτια και αυτά όχι ολοσχερώς, κάποια αυτοκίνητα ενώ σε ό,τι αφορά τη δασική έκταση που κάηκε η γενική εκτίμηση είναι 4.000 στρέμματα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διοικητής της Πυροσβεστικής της Χαλκιδικής. Ωστόσο όλα αυτά είναι ρευστά γιατί τώρα θα γίνουν οι καταγραφές όπως πρέπει. Ο δρόμος δεν έχει ανοίξει. Προτεραιότητα έχει να σβήσει εντελώς η φωτιά, να μπουν μέσα και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να δούμε για πεσμένα καλώδια να μην έχουμε διάφορα και μετά με εντολή της Πυροσβεστικής θα ανοίξει και ο δρόμος» σχολίασε. Πρόβλημα υπάρχει με τον βιολογικό καθαρισμό που έχει καεί ολοσχερώς και με κάποιες άλλες υποδομές, αλλά, όπως είπε ο κ. Κουφίδης, «το μόνο σίγουρο είναι ότι όλα αυτά θα πάρουν το δρόμο τους».

Σε ό,τι αφορά τις καιρικές συνθήκες στην Κασσάνδρα επισήμανε: «δεν προβλέπεται βροχή, καθώς όπως φαίνεται η βροχή θα φτάσει μέχρι τα Μουδανιά και την Ποτίδαια. Περιμένουμε ανέμους 5 Μποφόρ αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε 5 Μποφόρ τουλάχιστον εδώ στη διασταύρωση της Σίβηρης που είμαστε εμείς. Μακάρι να συνεχίσουν έτσι οι καιρικές συνθήκες, θα είναι ευτύχημα».

Σχετικά με την υδροδότηση της περιοχής σημείωσε: «νερό υπάρχει γιατί από χθες προβλέψαμε και ήρθαν μεγάλες ηλεκτρογεν

νήτριες με αποτέλεσμα να δουλεύουν τα αντλιοστάσια. Δεν έχουμε πρόβλημα με το νερό. Όπως ενημερωνόμαστε και από τον δήμο έχουμε πολύ καλή ροή. Όσο βέβαια περνάει η μέρα και πηγαίνει η ηλεκτροδότηση παντού θα είναι ακόμη καλύτερα τα πράγματα».

Ο Σκέρτσος εκτιμά οτι λίγα κάηκαν

Την ανάρτηση Σκέρτσου για τη μεγάλη φωτιά στην Χαλκιδική σχολιάζει δηκτικά η ΕΛΑΣ, αφού ο υπουργός Επικρατείας κάνει λόγο για «περιορισμένη έκταση της καταστροφής», πανηγυρίζοντας στην ουσία επειδή, όπως υποστηρίζει, η έκταση που κάηκε «αγγίζει περίπου το 1% της συνολικής έκτασης του πρώτου ποδιού».

«Πριν καν σβήσει η πυρκαγιά στην Χαλκιδική και γίνει η πλήρης αποτίμηση της καταστροφής, ο ‘Άρχων της στατιστικής αλχημείας’ του Μεγάρου Μαξίμου, υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, έσπευσε να πανηγυρίσει, γιατί λέει κάηκε μόλις το 1% του πρώτου ποδιού στην Χαλκιδική», σημειώνει χαρακτηριστικά η Συμπαράταξη, προσθέτοντας πως «στην προσπάθειά του να δείξει πόσο καλή είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν διστάζει να καταγγείλει την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, γιατί σε αντίστοιχη πυρκαγιά το 2006 ισχυρίζεται ότι είχε καεί το 25% του πρώτου ποδιού».

Η ΕΛΑΣ υπογραμμίζει πως το μόνο που ενδιαφέρει «τον κυνικό επικοινωνιακό μηχανισμό της κυβέρνησης, που δεν έχει κανένα σεβασμό στους ανθρώπους που είδαν τις περιουσίες και τις επιχειρήσεις τους να καταστρέφονται, δεν είναι η επόμενη μέρα των πληγέντων στην Χαλκιδική, αλλά το πώς θα ξεκαθαρίσουν τους εσωκομματικούς τους λογαριασμούς, για την δική τους επόμενη ημέρα».

Σε «μόνιμους εμπρηστές» εξελίσσονται, τονίζει το ΚΚΕ, το κράτος και ο ΔΕΔΔΗΕ, με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά στην Χαλκιδική. Όπως σημειώνει ο Περισσός, «αντί η κυβέρνηση να απολογηθεί για το γεγονός ότι άλλη μια μεγάλη πυρκαγιά, αυτή τη φορά στη Σίβηρη της Χαλκιδικής, που κατέστρεψε δασικό πλούτο, σπίτια και έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων και επισκεπτών, προκλήθηκε από το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, έχει το θράσος να πανηγυρίζει ότι φέτος, σε αντίθεση με άλλες χρονιές, κάηκε λιγότερο δάσος!».

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει, πως την ώρα που «στη λογική της ατομικής ευθύνης κυνηγάνε τους κατοίκους για τα ακαθάριστα οικόπεδα, την ώρα που κόβουν το ρεύμα στις λαϊκές οικογένειες, οι οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, το εχθρικό για τον λαό κράτος και ο ΔΕΔΔΗΕ, που υπηρετούν το κέρδος, εξελίσσονται σε μόνιμους εμπρηστές, καθώς με δική τους ευθύνη η έλλειψη ολοκληρωμένων μέτρων αντιπυρικής προστασίας συνυπάρχει με το απαρχαιωμένο και κακοσυντηρημένο δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Πρώτος πρωθυπουργός είναι ο μιζοτακης σε καμμένες εκτάσεις. Φαίνεται οι ανεμογεννήτριες πληρώνουν καλά, για αυτό και βγήκε ο νόμος που επιτρέπει τις ανεμογεννήτριες στα καμμένα και σε αντάλλαγμα εγινε η αδέκαστη δικαστής ΠτΔ

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx