ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η εικόνα από την φωτιά στην Κερατέα – Συλλήψεις 13 ναυτικών θαλαμηγού για την πυρκαγιά στην Ύδρα

Η εικόνα από την φωτιά στην Κερατέα – Συλλήψεις 13 ναυτικών θαλαμηγού για την πυρκαγιά στην Ύδρα

Η άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων μαζί με τις υδροφόρες του Δήμου Λαυρεωτικής και τους εθελοντές έφεραν αποτέλεσμα καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε περίπου στις 22:00 το βράδυ του Σαββάτου σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή ‘Ανω Δασκαλειό της Κερατέας έχει περιοριστεί σημαντικά. Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτια στην περιοχή.

Στο σημείο επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 4 πεζοπόρα τμήματα και 38 οχήματα. Την ίδια στιγμή, συνδρομή παρέχουν εθελοντές και υδροφορες ΟΤΑ. Όμως παραμένουν σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ειδικότερα η Αστυνομία προχώρησε στην εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από τη συμβολή της λεωφόρου Λαυρίου με την επαρχιακή οδό Κερατέας-Αναβύσσου.

Προειδοποιητικό μήνυμα εστάλη προηγουμένως από το 112: «Ενεργοποίηση 112. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Άνω Δασκαλειό (Κουταλάδες) απομακρυνθείτε προς Κερατέα‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

 

Τα υπόλοιπα μέτωπα

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική, οι δυνάμεις της και η Πολιτική Προστασία καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για την αντιμετώπιση και των υπόλοιπων πυρκαγιών που ξέσπασαν προηγουμένως στο Κοντοδεσπότι Εύβοιας, στους Ασκητές Ροδόπης (όπου οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα και από το 112) αλλά και στην Άνδρο.

Στην Εύβοια επιχειρούν 55 πυροσβέστες, 17 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρου, 3 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα και μηχανήματα έργου, ενώ οι δυνάμεις συνεχώς ενισχύονται. Παρά τους δυνατούς ανέμους οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις στο Κοντοδεσπότι της Εύβοιας μπόρεσαν αν ελέγξουν τα μέτωπα της φωτιάς. Με κόντρα τους δυνατούς ανέμους και την μανία της φωτιάς που έκαιγε κυρίως πεύκα στο δάσος του Κοντοδεσποτίου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να την αντιμετωπίσουν και μάλιστα πολύ γρήγορα.

Οι επίγειες δυνάμεις που ενισχύθηκαν από εθελοντές, μηχανήματα και υδροφόρες των δήμων και της Περιφέρειας Στερεάς βοήθησαν να περιορίσουν την έκταση των ζημιών. Μαζί τους και 3 αεροσκάφη που έκαναν ρίψεις σε κρίσιμη χρονική περίοδο αλλά και 2 ελικόπτερα που βρέθηκαν εκεί από την πρώτη στιγμή.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στο δρόμο μεταξύ Ψαχνών-Κοντοδεσπότι, πολύ κοντά στο μοναστήρι της Γοργοεπήκοου και κατευθύνθηκε δυτικά προς το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης. Οι δυνατοί άνεμοι βοήθησαν να επεκταθεί και έκαψε μέρος αγροτοδασικής έκτασης, κυρίως πεύκα και ελιές. Επίσης έκαψε μία αποθήκη με ανακυκλώσιμα λάδια. Μάλιστα στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση να περιοριστεί η φωτιά μόνο στην αποθήκη που καταστράφηκε και δεν επεκτάθηκε στην ευρύτερη περιοχή. Λίγο πριν τις 8.00 το βράδυ του Σαββάτου, τα μέτωπα της φωτιάς είχαν περιοριστεί και οι δυνάμεις παρέμεναν για να αντιμετωπίζουν τις αναζωπυρώσεις.

Από τη φωτιά στην αποθήκη η περιοχή γέμισε με πυκνούς μαύρους καπνούς. «Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε» δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης και σημειώνει πως «τώρα είναι καλύτερη η κατάσταση αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.»

Λίγο νωρίτερα ο Δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς δεν έκρυβε την αγωνία του για τις εξελίξεις καθώς δήλωνε στο ΑΠΕ ΜΠΕ πως «έχουμε μεγάλη φωτιά και πηγαίνει σε δασική έκταση. Ανησυχώ γιατί πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή».

Ροδόπη-Άνδρος και τα υπόλοιπα μέτωπα

Σκληρές είναι οι μάχες με τις φλόγες και στη Ροδόπη, όπου επιχειρούν 11 οχήματα με 30 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρου, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Στις προσπάθειες κατάσβεσης στους Ασκητές συμμετέχουν και μηχανήματα. Ένα από αυτά ανετράπη. Ο χειριστής του μηχανήματος είναι ευτυχώς καλά στην υγεία του, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Νίκο Ευκαρπίδη που βρίσκεται επί τόπου.

Στην Άνδρο οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι. Επιχειρούν 39 πυροσβέστες, 10 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου, 2 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα και εθελοντές με 7 οχήματα.

Δύσκολη ημέρα και στην Αττική, όπου ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν άμεσα οι επικίνδυνες φωτιές που εκδηλώθηκαν στο Μαρκοπουλο όπου 4 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις κατάφεραν να την οριοθετήσουν μέσα σε μόλις 45 λεπτά, αλλά και στα Καλύβια όπου ελέγχθηκε μέσα σε 1 ώρα με τη συμμετοχή 2 αεροσκαφών και ενός ελικοπτέρου. Σε ύφεση η φωτιά στη Σπάρτη στην περιοχή Κλαδάς.

Από τις 18:00 της Παρασκευής μέχρι τις 18:00 του Σαββάτου εκδηλώθηκαν 66 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 52 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη δεκατέσσερις (14).

Συλλήψεις για την φωτιά στην Ύδρα

Συνελήφθησαν 13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού από όπου έριξαν πυροτεχνήματα και προκάλεσαν φωτιά στην Ύδρα ενώ παράλληλα, κατασχέθηκε το σκάφος. Αργά τη νύχτα ξέσπασε η φωτιά, σε δύσβατο και απόκρημνο μέρος με χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Άγιος Νικόλαος. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής διά θαλάσσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά στην Ύδρα προκλήθηκε από σκάφος που πετούσε πυροτεχνήματα και έκαψε το μοναδικό πευκοδάσος του νησιού, σε δύσβατο σημείο, που δεν έχει δρόμο. Μετά από αρκετές ώρες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, τα άτομα που έκαναν πάρτι στο σκάφος και προκάλεσαν τη φωτιά φέρονται να επιχείρησαν μόνα τους να τη σβήσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν και αφού κάλεσαν τις αρχές, έφυγαν από το σημείο. Η Πυροσβεστική ζήτησε από το Λιμενικό τα στίγματα των πλοίων που έπλεαν στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τουριστικό ενοικιαζόμενο σκάφος  για το οποίο υπάρχουν καταθέσεις στις λιμενικές αρχές της Ύδρας ότι από αυτό έπεσαν τα πυροτεχνήματα που προκάλεσαν τη φωτιά το βράδυ της Παρασκευής, κατέπλευσε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Βουλιαγμένη και ήταν ναυλωμένο από υπηκόους Καζακστάν. Το τουριστικό σκάφος έχει πλέον κατασχεθεί.

Αγανακτισμένος ο δήμαρχος του νησιού

«Η φωτιά μας ξενύχτησε, ήταν σε δύσβατη περιοχή, επιχείρησε από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πυρκαγιάς το εθελοντικό πυροσβεστικό κλιμάκιο. Θέλω να ευχαριστήσω όλα αυτά τα παιδιά που μες στα μεσάνυχτα, με δύσκολες συνθήκες λόγω θαλασσοταραχής, αντέδρασαν άμεσα. Με το πρώτο φως της ημέρας ήρθε και το πρώτο εναέριο μέσο», δήλωσε μιλώντας στο Action24 το πρωί του Σαββάτου.

«Θέλω να εκφράσω την αγανάκτησή μου για το πόσο απερίσκεπτα κάποιοι λειτουργούν όχι μόνο στην Ύδρα αλλά και σε άλλες περιοχές, θέτοντας σε κίνδυνο ένα ολόκληρο νησί, τον οικισμό και το περιβάλλον», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχει ξεκινήσει η ανακριτική διαδικασία», ενώ προανήγγειλε ότι ο δήμος θα κνηθεί αστικά. «Ο δήμος θα κινηθεί αστικά, δεν μπορείτε να φανταστείτε, όποτε υπάρχει τέτοιο περιστατικό στο νησί, τί άγχος περνάμε, γιατί δεν έχουμε δασικούς δρόμους, τί η καταστροφή, τα έξοδα», σημείωσε.

Και τόνισε: «Σε συνεργασία με νομικούς συμβούλους του δήμου θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστώ τα συμφέροντα της Ύδρας και του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού. Είμαι πραγματικά αγανακτισμένος μόνο με τη σκέψη ότι κάποιοι απερίσκεπτοι στην άκρη του νησιού, εκεί που δεν τους βλέπει κανείς, έδρασαν με αυτό τον ανεύθυνο τρόπο», κατέληξε.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Ηλεία

Την ίδια στιγμή, χωρίς ενεργό μέτωπο είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά που ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής από στο Μαστραντώνη Αχαΐας και πέρασε στην Ηλεία. Ωστόσο υπάρχουν διάσπαρτες εστίες στις περιοχές Λάττα και Πρόδρομος.

επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας μαζί με μηχανήματα έργου και υδροφόρες της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καθώς και εθελοντές, βρίσκονταν επί ποδός, καταβάλλοντας προσπάθειες προκειμένου να περιορίσουν τις φωτιές.

Συγκεκριμένα στην περιοχή επιχειρούν 154 πυροσβέστες με έξι πεζοπόρα τμήματα 56 οχήματα, εθελοντές καθώς και μηχανήματα έργου και υδροφόρες που έχουν διατεθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση. Από αέρος παρέχουν συνδρομή στις προσπάθειες κατάσβεσης έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Η πυρκαγιά προκάλεσε καταστροφές σε σπίτια, ποιμνιοστάσια αλλά και χιλιάδες στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων, όπως επίσης και τον θάνατο ενός 55χρονου από την περιοχή της Μυρτιάς.

Καλύτερη η εικόνα σε Αλποχώρι-Μεγαλόπολη

Καλύτερη εικόνα εμφανίζει η φωτιά που ξεκίνησε από την περιοχή του Αλποχωρίου όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ενεργές εστίες. Στην περιοχή επιχειρούν 50 πυροσβέστες με ένα πεζοπόρο τμήμα και 19 οχήματα.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παρέμειναν κατά την διάρκεια της νύχτας στο Κρανίδι, όπου η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση. Η φωτιά άφησε πίσω της καταστροφές σε κυρίως σε αυλές σπιτιών, ενώ έπληξε και δυο οικίες. Από το πύρινο μέτωπο προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε ελαιόδεντρα.

Τα υπόλοιπα μέτωπα σε Μεγαλόπολη και Αργολίδα είναι σε ύφεση με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να παραμένουν στα σημεία για να αποφύγουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων. Στη Μεγαλόπολη πάντως οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους καθώς καταστράφηκαν επιχειρήσεις αλλά και σπίτια.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Πολύ υψηλός είναι και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς, με πολλές περιοχές της χώρας να βρίσκονται στην κατηγορία κινδύνου 4. Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα Σάββατο 22 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι