Χωρίς κανόνες και διαιτητές…
16/09/2017του Δημήτρη Χρήστου –
Ειλικρινά, έχω τρομάξει με την τυφλότητα της αντιπολίτευσης, ειδικά σε ότι αφορά την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Της βιώσιμης ανάπτυξης. Όπου βιώσιμη ανάπτυξη ορίζεται η οικονομική αύξηση, η κοινωνική προστασία και η αντίστοιχη περιβαλλοντική. Ζητήματα άκρως επίκαιρα και εξαιρετικά σημαντικά, καθώς στο σύνολό του ο πλανήτης μας υποφέρει από τις δράσεις των ανθρώπων.
Η καναδική εταιρεία εξορύξεων Eldorado, που το όνομά της παραπέμπει στην άγρια αμερικανική Δύση, ήρθε στη Χαλκιδική το 2004. Δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου και λίγες ώρες(!) μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η εταιρεία ανακοίνωσε την αναστολή εργασιών ως διαμαρτυρία προς την κυβέρνηση για τη μη παροχή των αδειοδοτήσεων που ζητάει.
Οι δύο κανόνες
Αν υπήρχε μια συμφωνία που δεν τη σέβεται η κυβέρνηση θα μπορούσες να πεις ότι πράγματι υπάρχει θέμα. Όμως, καμία συμφωνία που έχει δυσβάσταχτο κόστος για τη φύση και τους ανθρώπους δεν μπορεί να μένει εκτός κριτικής. Όπως εξήγησε με απλά λόγια ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης:
«Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι αυτή η επένδυση πρέπει να τηρεί, με βάση τη σύμβαση που έχει με το ελληνικό δημόσιο, δύο απαράβατους κανόνες:
Πρώτον, να είναι περιβαλλοντικά ασφαλής και αυτό έχει τεράστια σημασία, διότι η παραγωγή ενός μεταλλεύματος, το οποίο περιέχει αρσενικό δεκάδες φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια, σημαίνει ότι χρειάζεται ύψιστη περιβαλλοντική ασφάλεια, προκειμένου να μην βιώσουμε οικολογικές καταστροφές. Χρειάζεται να διασφαλίζονται οι ύψιστοι περιβαλλοντικοί όροι όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.
Δεύτερον, η εταιρεία πρέπει να καθετοποιήσει όλες της τις δραστηριότητες, δηλαδή να κάνει τη μεταλλουργεία στην Ελλάδα. Αυτό αποτελεί βασικό διακύβευμα και αντικείμενο διαμάχης, γιατί δεν έχει αδειοδοτηθεί ακόμα η μέθοδος που προτείνουν, ούτως ώστε να έχει όφελος η ελληνική οικονομία… Άρα η θέση μας είναι απλή, αυτοί οι δύο είναι οι όροι».
Για την υλοποίηση του πρώτου όρου, η εταιρεία είχε προτείνει μια μέθοδο πυρομεταλλουργείας, την ακαριαία τήξη ή flash melting όπως είναι γνωστή διεθνώς. Αυτή η μέθοδος, όμως, δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά παγκοσμίως για τον χρυσό, αλλά μόνο για άλλα μέταλλα, όπως είναι ο χαλκός. Επιπλέον, υπάρχει ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή της Ολυμπιάδας, η υψηλή περιεκτικότητα των πετρωμάτων σε αρσενικό. Το πρόβλημα αυτό καθιστά ουσιαστικά μη εφαρμόσιμη τη μέθοδο του flash melting, αφού όπου έχει εφαρμοστεί η περιεκτικότητα των πετρωμάτων σε αρσενικό είναι κάτω του 0,5%.
Οι απειλές…
Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Κυριάκος Παναγιωτόπουλος, σημειώνει ακόμη, ότι σε κάθε περίπτωση η βλάβη για το περιβάλλον είναι δεδομένη. «Η καταστροφή συνεχίζεται. Είτε με αυτή τη μέθοδο είτε με τη χρήση κυανίου, είτε ακόμη και αν δεν αποσπάται επί τόπου ο χρυσός αλλά κάπου αλλού, η περιοχή θα χάσει το νερό. Κι αυτό μιλάμε για μια επιφανειακή εξόρυξη από την οποία η εταιρεία θα βγάζει 24.000 τόνους πετρωμάτων την ημέρα κυρίως με την χρήση εκρηκτικών. Και ξέρετε ποια είναι η ποσότητα αυτών των εκρηκτικών; Τέσσερις έως έξι χιλιάδες τόνοι εκρηκτικών την ημέρα. Πρόκειται για μια τεράστια ποσότητα, η οποία απαιτεί επιπλέον την αποστράγγιση της περιοχής μέχρι βάθους 800 μέτρων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα ξεραθεί ο τόπος, θα εξαφανιστούν οι πηγές, θα αχρηστευτούν όλες οι γεωτρήσεις από τις οποίες υδρεύονται και αρδεύονται όλα τα χωριά της περιοχής».
Ποιοί Έλληνες πολίτες μπορούν να είναι αδιάφοροι για τους κινδύνους που συνεπάγεται η συγκεκριμένη επένδυση στις περιπτώσεις παραβιάσεων των κανόνων και άρνησης στη διαιτησία με τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας; Δυστυχώς με πρώτο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ακολούθους όλους τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι κίνδυνοι διαγράφηκαν και έμειναν μόνον οι διαμαρτυρίες για να μην χαθούν οι περίπου 2.000 θέσεις εργασίας. Και μάλιστα για να γίνει πιο επιθετική η αντιπολίτευση ο Σταύρος Θεοδωράκης, στη δήλωση διαμαρτυρίας που έκανε, διπλασίασε τους εργαζόμενους. Έκανε λόγο για 4000 οικογένειες που τρώνε ψωμί από την Eldorado.
Οι άλλες χιλιάδες οικογένειες που ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και τον τουρισμό, αυτές που θα ρισκάρουν την υγεία τους και το μέλλον των παιδιών τους, δεν υπολογίζονται από τον μεταμοντέρνο ολίγον οικολόγο και ολίγον από όλα κ. Θεοδωράκη; Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους, με ποιό τρόπο έχουν γίνει απρόσβλητοι; Μέχρι και η ανακοίνωση του ΚΚΕ ήταν ουδέτερη και σκόπιμα ασαφής για να τα έχει καλά με το προλεταριάτο των ανθρακωρύχων που ζητάνε –χωρίς όρους– προστασία των μισθών τους. Νέα ήθη και κουλτούρες για την πρωτοπορία της εργατικής τάξης!
Μικρή χώρα, μεγάλη ομορφιά;
Αγαπητοί φίλοι, βλέποντας όλα αυτά θέλω να εκφράσω τους φόβους μου. Φοβάμαι το μέλλον, αν τα κριτήρια των πολιτικών κομμάτων για την προστασία του φυσικού κληροδοτήματος είναι αυτά που εκφράζονται σήμερα για την περίπτωση της Eldorado. Φοβάμαι ότι το ερώτημα στο σλόγκαν του ΕΟΤ «Πώς γίνεται μια τόσο μικρή χώρα να χωράει τόση ομορφιά», αν συνεχίσουμε έτσι, χωρίς κανόνες και διαιτητές, θα γίνει: Πώς γίνεται μια χώρα με τόση ομορφιά να καταστρέφεται; Διότι τουρισμός σε φύση πέντε αστέρων με μολυσμένα ορυχεία και πετρελαιοπηγές (αν βρεθεί και μαύρος χρυσός) δεν γίνεται.
Η υποκρισία των φανατικών “μένουμε Ευρώπη” δεν υπολογίζει τίποτα πέρα από την εξουσία και τις απολαύσεις που αυτή θα τους προσφέρει. Και δεν υπολογίζει ούτε μετράει το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έχει κανένα ορυχείο στον Καναδά, λόγω των απειλητικών για το περιβάλλον τεχνικών που χρησιμοποιεί. Τεχνικές που έχουν επιλεγεί, επειδή είναι οι πλέον συμφέρουσες για την κερδοφορία της. Δεν υπολογίζει ότι αυτά που ζητούν οι επενδυτές δεν γίνονται σε καμία χώρα της ΕΕ και πως ακόμα και στην Ρουμανία εισέπραξαν στοπ για τις επικίνδυνες μεθόδους εξόρυξης.
Σε μια δημοκρατία υπάρχουν συνταγματικοί κανόνες, οι οποίοι δεν πρέπει να παραβιάζονται. Σε μια δημοκρατία οι κυβερνήσεις προτάσσουν το δημόσιο και εθνικό συμφέρον. Ο λαός τους έχει εκλέξει και τους έχει αναθέσει τις ευθύνες να τηρούν τους κανόνες και την ισονομία. Καπιταλισμός χωρίς κανόνες και διαιτητή είναι ζούγκλα!