Υγειονομική βόμβα στα βόρεια σύνορα – Απαγορευτικό για τους Σέρβους

Υγειονομική βόμβα στα βόρεια σύνορα – Απαγορευτικό για τους Σέρβους, slpress

Στο κλείσιμο των ελληνικών συνόρων για τους Σέρβους πολίτες προχώρησε σήμερα η Αθήνα, καθώς επιδεινώνεται συνεχώς η υγειονομικά κατάσταση στη βαλκανική χώρα. Το Βελιγράδι αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει όμως και σε άλλες περιοχές, καθώς σε συνολικά εννέα πόλεις έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με το νεότερο ανακοινωθέν της σερβικής κυβέρνησης, το οποίο εκδόθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, το τελευταίο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή προς Σάββατο) επιβεβαιώθηκαν 325 νέα κρούσματα και απεβίωσαν οχτώ ασθενείς. Παραλλήλως, άλλες τέσσερεις πόλεις τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανεβάζοντας στις εννέα τον συνολικό αριθμό των πόλεων, στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα.

Στο Βελιγράδι, όπου καταγράφεται το 80% των νέων κρουσμάτων, επιβλήθηκε, ήδη από την Παρασκευή, απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 500 ατόμων σε ανοιχτούς χώρους, καθώς και ο συγχρωτισμός άνω των 100 ατόμων σε κλειστούς. Οι καφετερίες, τα κέντρα διασκέδασης και τα κλαμπ λειτουργούν πλέον μέχρι τις 11:00 το βράδυ, ενώ έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι για τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.

Έστειλε βοήθεια ο Ερντογάν 

Ο σερβικός στρατός άρχισε ήδη την μετατροπή του κλειστού σταδίου “Arena” σε “νοσοκομείο Covid-19”, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τη νοσηλεία ήπιων περιπτώσεων. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Υγείας, Ζλάντιμπορ Λόντσαρ, το προσωρινό νοσοκομείο, που είναι χωρητικότητας 500 κλινών, θα αρχίσει να δέχεται ασθενείς από το πρωί της Δευτέρας.

Η κυβέρνηση του Βελιγραδίου προχώρησε σε αυτή τη λύση, καθώς η πληρότητα στα νοσοκομεία αναφοράς έχει φτάσει στο 90% και οι δυνατότητες του συστήματος Υγείας έχουν αρχίσει να εξαντλούνται. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης επιστρατεύτηκε και η ορθοπεδική κλινική του Βελιγραδίου, η οποία εντάχθηκε στο σύστημα των νοσοκομείων αναφοράς, ανεβάζοντας στα πέντε τον αριθμό τους για την πρωτεύουσα.

Έξαρση σημειώνει η επιδημία και στην πόλη Νόβι Πάζαρ, όπου ο στρατός έστησε σκηνές έξω από το νοσοκομείο, για να γίνονται εκεί οι εξετάσεις ύποπτων κρουσμάτων. Την ίδια ώρα, η θρησκευτική ηγεσία της Ισλαμικής Κοινότητας στη Σερβία αποφάσισε το κλείσιμο όλων των τζαμιών. Εντωμεταξύ, προσγειώθηκε το Σάββατο στο Βελιγράδι ένα αεροπλάνο από την Τουρκία, το οποίο μετέφερε εξοπλισμό, προστατευτικό υλικό και φάρμακα. Η αποστολή έγινε με εντολή του Ερντογάν και η βοήθεια προορίζεται για νοσοκομεία της επαρχίας Σάντζακ. Μια περιοχή στην οποία ο βοσνιακός-μουσουλμανικός πληθυσμός αποτελεί πλειονότητα.

Βρέθηκαν θετικοί Σέρβοι τουρίστες 

Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία παρακολουθεί στενά, σε συνεργασία με τους ειδικούς, την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην ΕΕ, προχώρησε σήμερα στην απόφαση να κλείσει τα σύνορα για τους Σέρβους πολίτες. Όπως δήλωσε, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, από τις έξι το πρωί της Δευτέρας και μέχρι τις 15 Ιουλίου, «αναστέλλεται η πρόσβαση υπηκόων της Σερβίας στην Ελλάδα, από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου». Μοναδική εξαίρεση παραμένουν οι «ουσιώδεις λόγοι διέλευσης» που ίσχυαν κατά τη διάρκεια που τα σύνορα ήταν κλειστά.

Στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, σημειώνοντας ότι για τις εξαιρετικές περιπτώσεις θα υπάρχει ειδική άδεια. Ο ίδιος κάλεσε τους Σέρβους που έχουν προγραμματίσει ταξίδια στην Ελλάδα για αυτό το διάστημα να μην επιχειρήσουν να ταξιδέψουν, για να μην ταλαιπωρηθούν. Από την πλευρά του, ο Σέρβος υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού, Ράσιμ Λιάγιτς, απέδωσε το κλείσιμο των συνόρων από την Ελλάδα στην γενική επιδημιολογική κατάσταση της χώρας του, αλλά και στο ότι «βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό πολλοί Σέρβοι τουρίστες».

Παραλλήλως, οι ελληνικές υγειονομικές αρχές αύξησαν τα τεστ στον Προμαχώνα, ο οποίος παραμένει η μοναδική ανοιχτή για τουρίστες πύλη εισόδου στη χώρα από τα βόρεια χερσαία σύνορα, καθώς οι υπόλοιπες διελεύσεις είναι ανοιχτές μόνον για τις ειδικές περιπτώσεις. Από το σημείο πέρασαν χθες στην Ελλάδα 20.000 και προχθές 24.000 άτομα. Θα πρέπει ν σημειωθεί ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να γίνονται 1.300 τεστ την ημέρα, την 1η Ιουλίου όμως έγιναν μόνον 388  (ή κατ’ άλλους 600). Χτες πάντως πραγματοποιήθηκαν στο σημείο 1650 τεστ ανίχνευσης.

Πλήγμα στη Βόρεια Ελλάδα 

Η εξέλιξη αποτελεί πλήγμα για τον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος είναι κυρίως οδικός και βασίζεται και σε χιλιάδες Σέρβους που παραθερίζουν το καλοκαίρι στις παραλίες της Μακεδονίας, κυρίως της Χαλκιδικής και της Πιερίας. Η επιδημιολογική κατάσταση στη Σερβία λειτουργούσε άλλωστε ανασταλτικά, ακόμα και πριν το κλείσιμο των συνόρων για τους Σέρβους.

Μάλιστα, επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου σημείωναν ότι παρά τον όγκο ταξιδιωτών που παρατηρείται στα σύνορα, η τουριστική κίνηση στη Βόρεια Ελλάδα παραμένει χαμηλή. Στη Χαλκιδική και την Πιερία, που είναι και οι βασικοί προορισμοί των Σέρβων, οι επαγγελματίες και ξενοδόχοι είναι προβληματισμένοι, ενώ σχεδόν το 40% των ξενοδοχείων στο νομό Χαλκιδικής φαίνεται ότι δεν θα λειτουργήσει.

Προβληματικό φαίνεται ότι είναι και το κλείσιμο, για τους τουρίστες, όλων των υπόλοιπων συνοριακών σταθμών πλην του Προμαχώνα. Στη Σαμοθράκη οι επαγγελματίες είναι απογοητευμένοι, καθώς παραμένει κλειστό το πέρασμα της Νυμφαίας. Το πέρασμα αυτό  αποτελεί σημαντική πύλη εισόδου για τους Ρουμάνους, οι οποίοι είναι η πρώτη εθνικότητα τουριστών που επισκέπτεται το νησί. Και αυτό, παρά την αρχική αισιοδοξία που έφερε το άνοιγμα των συνόρων, καθώς από τις 15 Ιουνίου η τουριστική κίνηση στη Σαμοθράκη κυμάνθηκε στο 70% σε σχέση με πέρυσι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι