ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Υγιέστατο ήταν το νήπιο που χαροπαλεύει με κορονοϊό

Υγιέστατο ήταν το νήπιο που χαροπαλεύει με κορονοϊό, Όλγα Μαύρου

Συγκλονίζει ο πατέρας του ηλικίας 2,5 ετών κοριτσιού, που νοσηλεύεται διασωληνωμένο στην Εντατική του νοσοκομείου Παίδων της Αθήνας και το οποίο διακομίσθηκε εκεί από την Κόρινθο. Όπως του είπαν οι γιατροί, παρότι το νήπιο του ήταν υγιέστατο και δεν έπασχε από κανένα νόσημα μέχρι τώρα, δυστυχώς έχει μόνον 1% πιθανότητες να ζήσει. Η βαρύτητα της κατάστασης του νηπίου οφείλεται στις επιπλοκές που προκάλεσε στον οργανισμό του ο κορονοϊός.

Δεν γνωρίζουμε από ποιο στέλεχος του κορονοϊού μολύνθηκε το παιδί και αν πρόκειται για την “ήπια” Όμικρον ή άλλο στέλεχος του ιού. Ούτε είναι γνωστό αν το παιδί έχει ίσως προσβληθεί ταυτόχρονα και από άλλο παθογόνο. Υπενθυμίζεται ότι αρχές Νοεμβρίου υπέκυψε μετά από αναπνευστική λοίμωξη από άγνωστο ιό  6χρονο κοριτσάκι, το οποίο δύο μήνες πριν είχε νοσήσει από κορονοϊό με σχετικά ήπια συμπτώματα.

Επίσης στα τέλη Οκτωβρίου πέθανε στο Βόλο ένα νήπιο 1,5 έτους από βακτηριακή λοίμωξη και, συγκεκριμένα, από ένα σπάνιο στέλεχος του πνευμονιόκοκκου το οποίο δεν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια. Και αυτό το παιδί όπως και το 6χρονο στην Θεσσαλονίκη ήταν υγιέστατο προτού νοσήσει από το, εντέλει, μοιραίο παθογόνο. Το δίδυμο αδελφάκι του νηπίου στον Βόλο νοσηλεύθηκε με το ίδιο πρόβλημα, αλλά επιβίωσε, ίσως γιατί νόσησε με δυο ημέρες διαφορά από το αδελφάκι του και όταν το άτυχο παιδί πλέον ψυχορραγούσε, στο “τυχερό” παιδί δόθηκε εγκαίρως ισχυρή αντιβίωση.

Η επίθεση του ιού

Όσον αφορά το κοριτσάκι από τον Κόρινθο, κόλλησε κορονοϊό από την μητέρα του και νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο πατέρας του είπε ότι οι γιατροί του ανακοίνωσαν πως το παιδί έχει μόλις 1% πιθανότητες να καταφέρει να κρατηθεί στην ζωή, διότι διαλύεται ώρα με την ώρα το νευρικό σύστημα, καθώς και άλλα συστήματα του οργανισμού του.

«Το παιδί από τον κορονοϊό, έχει μαζέψει υγρό στο κρανίο. Η φλεγμονή δεν είναι στο δεξί ή στο αριστερό ημισφαίριο, αλλά είναι στον κεντρικό άξονα του κρανίου και δεν μπορούν οι γιατροί να κάνουν κάτι για αυτό. Παραλύει το νευρικό σύστημα του παιδιού σιγά – σιγά. Το παιδί είναι δυνατό, αντέχει η καρδούλα του. Όλοι προσευχόμαστε να ζήσει» είπε δακρυσμένος ο άτυχος πατέρας, που μέσα στον πόνο του ευχαρίστησε τους γιατρούς στο Νοσοκομείο Κορίνθου και όλους όσοι προσεύχονται μαζί με την οικογένεια για να καταφέρει το κοριτσάκι να ζήσει.

Οι γονείς είχαν πάει αρχικά το κοριτσάκι στο Νοσοκομείο Κορίνθου, ενώ αυτό ήταν ήδη σε σοβαρή κατάσταση. Οι γιατροί πάλεψαν επί τρεις ώρες να το σταθεροποιήσουν ώστε να το διασωληνώσουν και να διακομισθεί σε ΜΕΘ του Παίδων στην Αθήνα. Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι το παιδί δεν είχε κανένα υποκείμενο νόσημα.

Στην Κόρινθο τις τελευταίες 15 ημέρες καταγράφονται περίπου 100 κρούσματα κορονοϊού την ημέρα και άγνωστος αριθμός περιστατικών γριπώδους συνδρομής –δηλαδή αναπνευστικών ιώσεων που μοιάζουν με γρίπη, χωρίς απαραιτήτως αυτές να οφείλονται στον ιό της γρίπης, Πανελλαδικά καταγράφονται πάνω από  20.000 κρούσματα τέτοιων συνδρομών την ημέρα σε μικρούς και μεγάλους. Οι γονιδιωματικές αναλύσεις που γίνονται δειγματοληπτικά σε όλη την Ελλάδα, δείχνουν στην Κόρινθο την ίδια αναλογία των υποπαραλλαγών της Όμικρον με όλης της χώρας, δηλαδή να κυριαρχεί και εκει η Όμικρον 5 (ΒΑ.5) και να καταγράφεται η νέα υποπαραλλαγή που εξαπλώνεται σε όλη την χώρα BQ.1.1 σε ποσοστό περίπου 27% επί του συνόλου των κρουσμάτων. Ίδιο είναι το ποσοστό και στην Αττική.

Ανησυχούν οι ειδικοί

Να υπενθυμίσουμε ότι τα παιδιατρικά νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικές κλινικές, έχουν πλημμυρίσει από περιστατικά γρίπης και κορονοϊού αλλά και συγκυτιακού ιού. Ειδικά στα παιδιά, το 50% νοσεί από γρίπη, ενώ στους ενηλίκους η γρίπη δεν έχει εξαπλωθεί σε τέτοιο βαθμό. «Εκτιμώ ότι από τις 50.000 γριπώδεις συνδρομές που εκδηλώνονται, η συντριπτική πλειοψηφία, το 40% είναι γρίπη, το 20% -30% είναι συγκυτιακός ιός, με τον κορονοϊό να είναι το μικρότερο ποσοστό», είπε σχετικά ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Οι ειδικοί ανησυχούν με το κύμα της τριδημίας, καθώς δεν αναμένεται να υποχωρήσει άμεσα, αλλά απεναντίας θα κορυφωθεί μετά τα Χριστούγεννα. «Αυτοί που θα πάσχουν κάθε μήνα θα ξεπεράσουν τα δύο εκατομμύρια, που σημαίνει ότι προς το τέλος του Φεβρουαρίου οι μισοί Έλληνες ίσως και τα 2/3 του πληθυσμού θα έχουν νοσήσει από κάποια ίωση» τόνισε ο κος Τζανάκης.

Εν τω μεταξύ, όμως, τα ποσοστά αντιγριπικού εμβολιασμού είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια με τους ειδικούς να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν. Η χαλάρωση πιθανόν να οφείλεται στο ότι επί δύο χρόνια είχαμε ελάχιστους θανάτους από γρίπη λόγω της μάσκας και της καραντίνας, όμως η γρίπη έχει φτάσει να στερεί και 280 ζωές το χρόνο στη χώρα μας, αλλά και να απαιτεί μέχρι και 800 διασωληνώσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι