ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εξαπλώνεται η πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό – Εκκενώνεται ο Μύτικας

Φωτιές περικύκλωσαν τρένο – Πανικός στους επιβάτες (video)

Νέα πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στο Πόρτο Γερμενό, με την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής να είναι μεγάλη. Η πυρκαγιά έχει ήδη κάψει ένα σπίτι. Το πρόβλημα είναι είναι πως στο σημείο πνέουν ισχυροί. Στο σημείο επιχειρούν 46 πυροσβέστες με 11 οχήματα, 3 πεζοπόρα τμήματα, 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Ήδη το 112 έστειλε μήνυμα για εκκένωση του Μύτικα, η οποία ξεκίνησε 1:27, με αστυνομία και πυροσβεστική να είναι στο σημείο για να βοηθούν την επιχείρηση. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η φωτιά στο Πόρτο Γερμενό ξέσπασε λίγο μετά τις 12:00 σε δασική έκταση η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη λόγω των ανέμων.

Συναγερμός για φωτιά στη λεωφόρο Μαραθώνος από πυρκαγιά. Η πυρκαγιά ξέσπασε ανάμεσα σε οικοπεδικά τμήματα στο Πικέρμι πλησίον της Αττικής Οδού στην έξοδο για Ραφήνα, στη διασταύρωση των οδών Αυλακίου και Μαραθώνος και καίει ξερά χόρτα. Επί τόπου επιχειρούν 20 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα.

Υπό έλεγχο το Κρανίδι

Την ίδια στιγμή, το πύρινο μέτωπο στην υπόλοιπη χώρα δείχνει να ελέγχεται, καθώς στην μάχη έχουν μπει και τα εναέρια μέσα. Δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο πραγματοποιούν, από νωρίς σήμερα το πρωί, ρίψεις νερού στην περιοχή, Κορακιά Κρανιδίου στην Αργολίδα, όπου από χτες εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. Παράλληλα, επιχειρούν και ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 63 πυροσβέστες, με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 18 οχήματα. Το πύρινο μέτωπο φέρεται να τεθεί υπό έλεγχο, καθώς σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά δεν απειλεί κάποιον οικισμό.

Όσον αφορά το γνωστό ξενοδοχείο Amanzoe στο Κρανίδι, που χτες έγινε παρανάλωμα του πυρός, γίνεται η πρώτη αποτίμηση των ζημιών από τον πυρκαγιά. Από το Amanzoe απομακρύνθηκα έγκαιρα οι ένοικοι του. Η πυρκαγιά στο Κρανίδι ξεκίνησε στις 19:24, 100 μέτρα από το συγκρότημα του ξενοδοχείου, από έναν οικίσκο σε μια μάντρα οικοδομών, όπου διέμενε ένας αλλοδαπός.

Την ίδια στιγμή, ολονύκτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν πυροσβέστες και εθελοντές, για να θέσουν υπό έλεγχο ορισμένα από τα μέτωπα της φωτιάς στην Άμφισσα. Εκμεταλλευόμενοι την ύφεση των καιρικών συνθηκών και την άπνοια, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν την καταστροφική πορεία του μετώπου προς το Σερνικάκι, αλλά και την περιοχή του Προφήτη Ηλία.

Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο

Σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά είναι σε ύφεση. Τα μέτωπα είναι δύο, το ένα προς το Γαλαξίδι και το δεύτερο προς Δελφούς. «Μέσα στη νύχτα μάς βοήθησε η ύφεση των ανέμων» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Δελμούζος. Επίσης, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δελφών Παναγιώτη Ταγκαλή, δόθηκε μεγάλη μάχη να αδειάσει το καταφύγιο με τα αδέσποτα σκυλιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε διαφορετικούς χώρους.

«Όλα τα αδέσποτα μεταφέρθηκαν με ασφάλεια χάρη στην τεράστια κινητοποίηση του δήμου, της φιλοζωικής, αλλά και δεκάδων εθελοντών» υπογράμμισε ο κ. Ταγκαλής υπενθυμίζοντας ότι «από τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής για τη νύχτα που πέρασε από την πλευρά του συντονιστικού ήταν να διασωθούν οι οικισμοί και οι επιχειρήσεις από τα μέτωπα της φωτιάς και εκεί επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον».

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο προς την Ιτέα όλη τη νύχτα το πύρινο μέτωπο κινούνταν απειλητικά προς κατοικημένες περιοχές, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο πρόβλημα, χάρη στην κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, που περιλάμβανε πάνω από 50 οχήματα, 160 πυροσβέστες, ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και την πολύτιμη συνεισφορά εκατοντάδων εθελοντών και αγροτών της περιοχής. Παράλληλα, Δήμοι και η Περιφέρεια Στερεάς έχουν διαθέσει περισσότερες από 25 υδροφόρες και 10 χωματουργικά μηχανήματα για να συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι