ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στην Κύπρο – Τα πύρινα μέτωπα στην Ελλάδα

Σε ύφεση η πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο - Υποχωρεί η καταιγίδα Petar,

Ανεξέλεγκτη είναι η πυρκαγιά στη Λεμεσό και οι κυπριακές αρχές ζήτησαν τη συνδρομή του ευρωπαϊκού μηχανισμού RescEU για την κατάσβεσή της ενώ βρίσκονται σε επαφή με το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Αίγυπτο και την Ελλάδα για να βοηθήσουν, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο twitter του Εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Κεττή, το μέτωπο κατευθύνεται προς Σπιτάλι και Απεσιά ενώ οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις καταβάλλουν υπεράνθρωπες δυνάμεις για τον περιορισμό της πυρκαγιάς.

Σε προηγούμενη ανάρτησή του ο κ. Κεττής ανέφερε ότι εργάζονται 11 πυροσβεστικά οχήματα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, 10 οχήματα από το Τμήμα Δασών και 3 προωθητές γαιών. Σημείωσε ότι στην κατάσβεση συνδράμουν και η Υπηρεσία Θήρας, η Επαρχιακή Διοίκηση, η Αστυνομία, το SupportCy και η Πολιτική Άμυνα. Σημαντική είναι και η συμβολή της Εθνικής Φρουράς σε όλα τα επίπεδα, ενώ επιστρατεύεται και το ιορδανικό ελικόπτερο MI 26.

Για προληπτικούς λόγους εκκενώνονται τα χωριά Αψιού και Μαθικολώνη από την Πολιτική Άμυνα και την Αστυνομία. Σύμφωνα με τον κ. Κεττή, το κυρίως μέτωπο βρίσκεται μεταξύ των κοινοτήτων Μαθικολώνη, Αψιού και Γεράσα και εκεί επικεντρώνονται οι προσπάθειες όλων των δυνάμεων. Λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην επαρχία Λεμεσού, οι δρόμοι Παραμύθας – Γεράσας – Αγίας Ειρήνης και Παλώδιας – Καλού Χωριού, έκλεισαν για τα αυτοκίνητα. Η Αστυνομία προτρέπει τους οδηγούς να είναι προσεκτικοί, να έχουν τα φώτα πορείας των οχημάτων τους αναμμένα και να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα. Καλούνται επίσης να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις των αστυνομικών.

O υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος βρίσκεται σε επαφή με Ισραήλ, Λίβανο, Αίγυπτο και Ελλάδα για συνδρομή για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην επαρχία Λεμεσού, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημειώνοντας ότι στόχος είναι το συντομότερο δυνατόν να περιοριστεί η πύρινη λαίλαπα.

Όπως αναφέρει ο κ. Λετυμπιώτης, με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ζητήθηκε ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού RescEU για ενίσχυση με εναέρια μέσα. Στο σημείο της πυρκαγιάς βρίσκονται ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος, και η Υπουργός Δικαιοσύνης κα Δημοσίας Τάξεως, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου. Σύμφωνα με όσα δήλωσε πριν από λίγο η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ‘Αννα Κουκκίδη – Προκοπίου, η Ελλάδα αποστέλλει αύριο το πρωί δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, τα οποία θα συμβάλλουν στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Τα μέτωπα στην Ελλάδα

Συνεχίζεται η φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Σοφό Ασπροπύργου αν και το κύριο μέτωπο έχει ανακοπεί και η προσπάθεια εστιάζεται να περιοριστούν οι μικρές εστίες. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπάρχουν πολλές εστίες σε δύσβατα σημεία και χαράδρες που δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Ωστόσο, νέα φωτιά ξέσπασε στην περιοχή αυτή την φορά στη βιομηχανική περιοχή, σε ανοιχτό αποθηκευτικό χώρο καλωδίων και άλλων υλικών. ‘Όμως, εκτός των μετώπων του Ασπροπύργου, συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική για φωτιά που ξέσπασε στους πρόποδες του Ολύμπου.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στην πλευρά της Λάρισας πάνω από την τοποθεσία Μπεχτέσι, στην κοινότητα Καρυάς Ελασσόνας, σε δύσβατη πευκόφυτη περιοχή, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ. Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση εθελοντών, ενώ έχει ειδοποιηθεί και η Πυροσβεστική που σπεύδει με ισχυρές δυνάμεις και εναέρια μέσα.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ξέσπασε φωτιά σε δασική έκταση στην Αρδεία Ροδόπης. Στο σημείο εκτός από τα επίγεια, επιχειρούν και εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά καίει σε δάσος και δύσβατη περιοχή, μακριά από οικισμό.

Στον Ασπρόπυργο με το πρώτο φως της ημέρας έγιναν ρίψεις νερού από αέρος από 4 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα (το ένα συντονιστικό), ενώ στο έδαφος επιχειρούν 100 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 22 οχήματα, εκ των οποίων οι 30 πυροσβέστες είναι Ρουμάνοι με 4 οχήματα. Υπό έλεγχο τέθηκε μια ακόμα πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί το απόγευμα σε χώρο με υλικά ανακύκλωσης. Παραμένουν στο σημείο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεση της. Υπό έλεγχο και η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στη Τζιά.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται και σήμερα για έξι Περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr). Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
– Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας)
– Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
– Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας)
– Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων, ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου).

Καταιγίδες δυτικά και βόρεια

Έντονα καιρικά φαινόμενα με καταιγίδες και βοριάδες έπληξαν το νησί της Κέρκυρας χθες το απόγευμα. Χρειάστηκε να κινητοποιηθούν η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Λιμενικό Σώμα έπειτα από κλήση ομάδας 10 τουριστών, οι οποίοι εν μέσω καταιγίδας είχαν εγκλωβιστεί στην παραλία Πόρτο Τιμόνι. Τελικά, οι τουρίστες απεγκλωβίστηκαν με σκάφος ιδιώτη, το οποίο κατάφερε να τους προσεγγίσει, τους παρέλαβε και αυτήν την ώρα μεταφέρονται στην παραλία Άγιος Γεώργιος Πάγων. Σημειώνεται, ότι νωρίτερα είχε σταλεί μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους προειδοποιώντας τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες).

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους του Ιονίου, της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας προειδοποιώντας τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) τις επόμενες ώρες στην περιοχή τους. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) τις επόμενες ώρες έως αργά το βράδυ σε Ιόνιο , Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία . Περιορίστε τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Προβλήματα και στην Κεφαλονιά

Αρκετά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία που έπληξε την Κεφαλονιά χθες το απόγευμα. Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του Μύρτου την ώρα που αυτοκίνητα βρίσκονταν στην περιοχή, με αποτέλεσμα να προκληθεί μποτιλιάρισμα. Η κακοκαιρία μάλιστα ήταν τόσο σφοδρή που προκάλεσε τη συσώρευση λάσπης και φερτών υλικών στον δρόμο, κλείνοντας προσωρινά και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Επίσης, διακοπή της κυκλοφορίας σημειώθηκε στο δρόμο Αργοστόλιου – Φισκάρδου, λίγο μετά τον Αγκώνα, καθώς η σφοδρή βροχόπτωση προκάλεσε τη συσσώρευση λάσπης και φερτών υλικών. Από την κακοκαιρία δεν προκλήθηκαν ζημιές ή τραυματισμοί.

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ

Το καιρικό σύστημα με την ονομασία Petar, όπως ονομάστηκε από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιταλίας, κινούμενο ανατολικά, θα προκαλέσει πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού σε περιοχές της δυτικής και της βόρειας Ελλάδας, από το μεσημέρι του Σαββάτου 05-08-2023 έως και τις πρωινές ώρες της Κυριακής 06-08-2023, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις, ανακοίνωσε η ΕΜΥ. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι:

α. Άμεσα η περιοχή Κέρκυρας-Παξών.
β. Από νωρίς το απόγευμα τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου (κυρίως Κεφαλλονιά, Λευκάδα, Ιθάκη), η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Μακεδονία.
γ. Από αργά το απόγευμα η βορειοδυτική Πελοπόννησος και η δυτική και βόρεια Θεσσαλία.
δ. Από το βράδυ η κεντρική Μακεδονία.
Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή τα φαινόμενα στη δυτική χώρα θα εξασθενήσουν.
Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι