ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Υποχρεωτικά τα self test και στα νηπιαγωγεία – Η διαδικασία

υποχρεωτικά τα self test και στα νηπιαγωγεία – η διαδικασία

Τα τεστ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών και γενικά του προσωπικού των σχολείων όλων των βαθμίδων από αύριο Δευτέρα. Έχει ξεκαθαριστεί ότι είναι υποχρεωτικό και στο νηπιαγωγείο, καθώς η απαλή περιστροφή της μπατονέτας στη μύτη του παιδιού από τον γονέα, δεν συνιστά κίνδυνο για το νήπιο. Υπενθυμίζεται ότι από τα self test στα λύκεια προέκυψαν 2.000 κρούσματα, αλλά είναι άγνωστο πόσα από αυτά επιβεβαιώθηκαν με rapid test η μοριακό έλεγχο από τον ΕΟΔΥ και πόσα ήταν ψευδώς θετικά.

Ήδη πολλοί γονείς έχουν προμηθευτεί self test για το γυμνάσιο και το δημοτικό, αλλά επειδή θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση το επόμενο τριήμερο, ο σύλλογος φαρμακοποιών ανακοίνωσε ότι θα δίνονται δωρεάν τεστ μόνον για εκπαιδευτικούς και μαθητές τις επόμενες τρεις ημέρες και ότι όλοι οι υπόλοιποι δικαιούχοι (λιανεμπόριο, δημόσιοι υπάλληλοι κ.λπ.) θα εξυπηρετηθούν μετά την Τετάρτη.

Όσοι δεν σχετίζονται τουτέστιν με τον εκπαιδευτικό τομέα και δικαιούνται διαγνωστικών ελέγχων, θα μπορούν να παραλάβουν τα δύο δωρεάν αντιδραστήρια που τους αναλογούν από την Πέμπτη 13 Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 19 Μαΐου. Τα τεστ στα σχολεία πρέπει να γίνονται πριν από την έναρξη των μαθημάτων κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Ειδικά για τα νηπιαγωγεία, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Αλέξανδρος Κόπτσης αποσαφήνισε ότι δεν εξαιρούνται.

«Όλοι όσοι εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία θα πρέπει να κάνουν self test. Αυτή τη στιγμή θωρακίζουμε την εκπαιδευτική κοινότητα. Τεστ πρέπει να κάνουν και τα νήπια. Η σχετική πλατφόρμα έχει ανοίξει και εμείς συμβουλεύουμε να διενεργηθεί άμεσα η διαδικασία», δήλωσε. Υπενθυμίζεται ότι όσοι δεν προσκομίζουν τις σχετικές βεβαιώσεις έχουν κυρώσεις, κάτι που ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς, ακόμα και αν έχουν εμβολιαστεί.

Η διαδικασία

Από αύριο λειτουργούν όλες οι βαθμίδες εκτός από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Προβλέπονται τα εξής: υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, χρήση αντισηπτικών, σχολαστικοί καθαρισμοί, τακτικοί αερισμοί των χώρων και η προαναφερόμενη διενέργεια αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου για κάθε μαθητή, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των σχολείων

Τα τεστ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στο σχολείο, και πρέπει να γίνονται πριν την έναρξη των μαθημάτων τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές (δηλαδή δεν είναι υποχρεωτικό για τα παιδιά με προβλήματα).

Οι ενήλικοι μαθητές και εκπαιδευτικοί προμηθεύονται δωρεάν τεστ από το φαρμακείο με το ΑΜΚΑ τους. Για τους ανήλικους μαθητές, τα τεστ παραλαμβάνουν γονείς και κηδεμόνες με τον ΑΜΚΑ των μαθητών. Από τη Δευτέρα 10/5 έως την Τετάρτη 12/5, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και η επιβάρυνση στα φαρμακεία, θα διατεθούν δύο self-test σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και προσωπικό των σχολείων, για να υποβληθούν στον έλεγχο της Πέμπτης 13ης Μαΐου, αλλά και της επόμενης Δευτέρας 17ης Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι η δωρεάν διάθεση self-tests από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, και όχι από τα διημερεύοντα ή διανυκτερεύοντα.

Το δωρεάν τεστ είναι ρινικό και όχι ρινοφαρυγγικό ή στοματοφαρυγγικό, και ο στυλεός (μπατονέτα) πρέπει να μπει στη μύτη απαλά και να περιστραφεί αρκετές φορές. Έχει αποσταλεί στα φαρμακεία και δοθεί στη δημοσιότητα επεξηγηματικό υλικό καθώς και σχετικό βίντεο για κατατοπιστική ενημέρωση όλων  και μπορείτε να το δείτε στη διεύθυνση https://self-testing.gov.gr.

Πότε γίνονται τα self test

Συστήνεται το τεστ να γίνεται αυθημερόν νωρίς το πρωί ή αποβραδίς. Γονείς και ενήλικοι μαθητές και εκπαιδευτικοί πρέπει να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, στην οποία εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του τεστ.

Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr. Οι μαθητές πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους αυτή την σχολική κάρτα και να την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς μπορούν να γράφουν χειρόγραφη δήλωση που περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, δηλώνεται στη σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, με την οποία μπορούν να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test. Η λίστα με τις διαθέσιμες δημόσιες δομές είναι αναρτημένη στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί/προσωπικό λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο. Οι μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή που ζουν υπό την ίδια στέγη με ευπαθή άτομα, δεν οφείλουν να πηγαίνουν στο σχολείο με φυσική παρουσία και έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από το σχολείο τους να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx