Υπόθεση Φλόιντ: Ο δημοσιογράφος, η διαδηλωτής, η σύζυγος του θύτη

Υπόθεση Φλόιντ: Ο δημοσιογράφος, η διαδηλωτής, η σύζυγος του θύτη, Νεφέλη Λυγερού

Ο Ντον Λέμον είναι ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του τηλεοπτικού δικτύου CNN. Παρουσιάζει το δικό του καθημερινό ενημερωτικό μαγκαζίνο “CNN Tonight With Don Lemon” και είναι γνωστός ακτιβιστής κατά του ρατσισμού. Η δολοφονία τον βρήκε “στον αέρα” και ο τρόπος που χειρίσθηκε την υπόθεση Φλόιντ τον κατέστησε σύμβολο.

Ως ένας από τους ελάχιστους Αφροαμερικανούς παρουσιαστές, έχει και στο παρελθόν συγκρουστεί με τον πρόεδρο Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί διαρκώς για ρατσιστική συμπεριφορά και διχαστικό λόγο. Η σχέση τους είχε φτάσει στα άκρα όταν μέσω του Twitter ο Τραμπ τον είχε αποκαλέσει «τον πιο ηλίθιο άνθρωπο στην τηλεόραση».

Η δολοφονία του Φλόϊντ βρήκε τον Λέμον στον αέρα και άθελά του ο 53χρονος δημοσιογράφος έγραψε ιστορία. Πετώντας τα δημοσιογραφικά πρωτόκολλα από το παράθυρο κατακλύστηκε ενώπιον εκατομμυρίων τηλεθεατών από συναισθήματα. Μέσα σε λίγα λεπτά έγινε Viral, κερδίζοντας το προσωνύμιο «το τηλεοπτικό πρόσωπο της τραγωδίας Φλόιντ».

Βγαίνοντας από τον στυλιζαρισμένο ρόλο του δημοσιογράφου και υπερβαίνοντας την αποστασιοποίηση που καλείται να διατηρήσει κάποιος με τη δική του αίγλη, ο Λέμον δεν μπόρεσε να κρύψει την οργή του. Ξεστόμισε την περίφημη φράση: «δύο θανατηφόροι ιοί σκοτώνουν τους Αμερικανούς: ο Covid-19 και ο ρατσισμός».

Ένθερμος υποστηρικτής των διαδηλώσεων

Ζήτησε συγγνώμη από τον συνομιλητή του και παρασυρμένος από τον θυμό, έβγαλε έναν παθιασμένο λόγο επί 10 λεπτά. «Εγώ είμαι προστατευμένος λόγω της δουλειάς μου. Με αναγνωρίζουν και γι’ αυτό το πιθανότερο είναι ότι δεν κινδυνεύω να δολοφονηθώ. Τί συμβαίνει, όμως, με όλους τους υπόλοιπους Αφροαμερικανούς σε αυτή την χώρα;».

Έκτοτε, κάθε ημέρα, η εκπομπή του καταπιάνεται με τις διαδηλώσεις, ενώ ο δημοφιλής δημοσιογράφος δεν δίστασε να τα βάλει και με τα μεγαλύτερα ονόματα της ψυχαγωγίας. «ΟΚ, έχετε βγάλει εκατομμύρια με το τσουβάλι. Τί φοβάστε; Γιατί δεν μιλάτε;». Αμέσως μετά κατονόμασε κάποιους από αυτούς, παρακινώντας τους να στηρίξουν το κίνημα κατά της ρατσιστικής βίας.

«Τζέιν Φόντα πού είσαι; Έλεν Ντε Τζένερες γιατί δεν μιλάς; Όπρα τώρα πρέπει να εμφανιστείς». Ανακοίνωσε ότι η εκπομπή του θα είναι μονοθεματική όσο διαρκούν οι ταραχές, επικροτεί τους διαδηλωτές και κάθε μέρα παρελαύνουν από τον αέρα ακτιβιστές και όλων των ειδών υποστηρικτές και εμπλεκόμενοι στο κίνημα Black Live Matters.

Η διαδηλωτής που γονάτισε

Μία νεαρή γυναίκα γονατίζει. Πίσω της είναι εκατοντάδες ακόμα διαδηλωτές, ενώ μπροστά της, σε απόσταση αναπνοής στέκεται πλήθος αστυνομικών. Τα όπλα τους είναι προτεταμένα. Σε ελάχιστα λεπτά η φωτογραφία αυτή έκανε το γύρο το Διαδικτύου και η νεαρή γυναίκα μετατράπηκε στο σύμβολο της Αμερικής που φλέγεται, διαμαρτύρεται, αντιστέκεται και αψηφά την εξουσία, όταν αυτή υπερβαίνει τα όρια.

Δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά προλαβαίνει να πει σε δημοσιογράφους που ζητάνε να μάθουν περισσότερα για το πρόσωπο πίσω από την μάσκα. «Είμαι μία από τους χιλιάδες που είναι εδώ σήμερα. Είμαι μία από τους εκατομμύρια άλλους που ελπίζουν σε καλύτερες ημέρες, ανεξαρτήτως του χρώματός μας». Η νεαρή γυναίκα, που είναι δεν είναι 20 ετών, εργάζεται σε ένα μαγαζί με ρούχα. Δεν ασχολείται με την πολιτική. Την ενδιαφέρουν οι φίλοι, οι βόλτες.

Η δολοφονία αυτή, όμως, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οι γονείς της επιβραβεύουν το κουράγιο της να συμμετέχει κάθε μέρα στις διαδηλώσεις. Έχει αποφασίσει οι ημέρες της άγνοιας να μην επιστρέψουν. «Το χρωστάω στον Τζορτζ, στους προγόνους μου». Υπάρχουν οι πρωταγωνιστές μίας τραγωδίας –θύτες και θύματα– και υπάρχουν και οι δευτεραγωνιστές. Αυτοί που δεν βρίσκονται στο πρώτο πλάνο, αλλά επηρεάζονται καταλυτικά από τα τεκταινόμενα.

Η σύζυγος του δολοφόνου

Ένα τέτοιο πρόσωπο είναι η σύζυγος του δράστη, για την ακρίβεια η πρώην σύζυγος. Πριν ακόμα ο αστυνομικός παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, εκείνη εγκατέλειψε την συζυγική εστία και ζήτησε διαζύγιο, μετά από δέκα χρόνια γάμου. Εκτός από την άμεση λύση του γάμου ζητάει αλλαγή του επιθέτου της. Δεν επιθυμεί να λάβει διατροφή, καθώς έχει το δικό της εισόδημα, δουλεύοντας ως κτημοτομεσίτρια.

Η Κέλι Τάο γεννήθηκε στο Λάος και αργότερα μετακόμισε στις ΗΠΑ και στο Γουισκόνσιν, με την οικογένειά της που διέμενε σε ένα προσφυγικό καμπ. Γνώρισε τον σύζυγό της σε ένα ιατρικό κέντρο. Εκείνη εργαζόταν εκεί και ο Ντέρεκ ως αστυνομικός συνόδευσε έναν κατάδικο για ιατρικό έλεγχο. Το 2018 και παρά τις αντιρρήσεις του συζύγου της συμμετείχε στον διαγωνισμό ομορφιάς Mrs Minnesota. Σ’ αυτόν λάμβαναν μέρος παντρεμένες κυρίες άνω των 30 ετών.

Σε ερώτηση της κριτικής επιτροπής για τα ενδιαφέροντα και τα πάθη της είχε αναφερθεί στο να μαγειρεύει σε αστυνομικούς και στρατιωτικούς, να διασώζει κακοποιημένα ζώα και να υποστηρίζει τα δικαιώματα γυναικών από την Ασία. Αν και η ίδια δεν έχει μιλήσει δημοσίως, ο δικηγόρος της δήλωσε ότι συνταράχθηκε, βλέποντας το βίντεο. Έστειλε, επίσης, τα βαθιά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος.

Άτομα που γνωρίζουν το ζευγάρι κάνουν λόγο για έναν οξύθυμο άνδρα που καταπίεζε τη γυναίκα του, ενώ οι εκρήξεις θυμού του συχνά γίνονταν αντιληπτές και από τους γείτονες. Η νεαρή γυναίκα αποφάσισε να χωρίσει, όταν αντιλήφθηκε το μέγεθος του αντίκτυπου που είχε η πράξη του συζύγου της. Όταν πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από την οικεία τους, φωνάζοντας συνθήματα για τον Τζορτζ Φλόιντ, εκείνη εγκατέλειπε το σπίτι με την βοήθεια συγγενών από την πίσω πόρτα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι