ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Υπόθεση Τζόκοβιτς: Δύο μέτρα και δύο σταθμά από την Αυστραλία

Υπόθεση Τζόκοβιτς: Δύο μέτρα και δύο σταθμά από την Αυστραλία, Όλγα Μαύρου

Ούτε ιατρικά απόρρητα έγιναν σεβαστά από τους Αυστραλούς, ούτε τυπικές διπλωματικές σχέσεις στην περίπτωση του σπουδαίου Σέρβου τενίστα, όπου μάλλον κυριάρχησαν οι εκλεκτικές συγγένειες (παρότι η Αυστραλία παρουσιάζει την στάση της ότι “όλοι είμαστε ίσοι έναντι του νόμου”). Στην πραγματικότητα, με εξαίρεση θέλησαν να συμμετάσχουν ανεμβολίαστοι  στον αγώνα 26 παίκτες ή μετέχοντες στην οργάνωση και σύμφωνα με τους Αυστραλούς «έγιναν δεκτά μόνο πέντε-έξι αιτήματα».

Γνωστοποιήθηκε ότι ο Τζόκοβιτς δεν έχει εμβολιασθεί επειδή νόσησε προ εξαμήνου και οι Αυστραλοί είπαν ότι αυτό μπορεί να γίνεται δεκτό σε κάποιες χώρες, «αλλά όχι στη δική μας». Ενώ, όμως, έγιναν δεκτές οι ιατρικές βεβαιώσεις άλλων αθλητών για εξαίρεση από το εμβόλιο, “ξεσκόνισαν” την περίπτωση του Τζόκοβιτς. Με ποιο ακριβώς κριτήριο οι Αυστραλοί στοχοποίησαν τον Σέρβο τενίστα και δέχτηκαν ασυζητητί τις βεβαιώσεις των άλλων;

Άραγε οι άλλοι “πέντε-έξι” που δεν απειλήθηκαν με απέλαση, όπως ο Τζόκοβιτς (τον οποίο αρχικά έβαλαν σε κέντρο παράτυπων μεταναστών) έπασχαν από σπάνια αυτοάνοσα ή είχαν νοσήσει τον τελευταίο μήνα; Αυστραλοί τενίστες θεώρησαν την εξαίρεση του Τζόκοβιτς “φτύσιμο” όλων των Αυστραλών, παρότι είχε PCR τεστ για νόσηση τον περασμένο Μάιο και ίσως και αργότερα (το βέβαιο είναι για τον Μάιο). Σήμερα έξω από το ξενοδοχείο στο οποίο έχουν τον τενίστα έχουν συγκεντρωθεί Σέρβοι φίλαθλοι και υπάρχει ισχυρή αστυνομική παρουσία.

Υπερβολική αυστηρότητα

Εν γένει οι αρχές αντιμετώπισαν τον Τζόκοβιτς με μεγάλη οξύτητα που οι αθλητικογράφοι της Αυστραλίας δεν φαίνεται να την συμμερίζονται, θεωρώντας ότι κάποιοι τράβηξαν το σκοινί, σε βαθμό που δεν ωφελεί ούτε το τένις ούτε τη χώρα. Οι αθλητικογράφοι θεωρούν ακραίες τις αντιδράσεις της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση του τενίστα, αφού το θέμα της βίζας στην ουσία είναι τυπικό και θα μπορούσε να αιτηθεί άλλης “κατ’ εξαίρεση βίζας” και όχι με βάση τη νόσηση προ εξαμήνου.

Θα εισερχόταν ως “ειδικός επαγγελματίας”, θα γινόταν ένα νέο PCR τεστ, θα έμενε σε καραντίνα λίγες ώρες μέχρι να βγει το αποτέλεσμά του, και τέλος καλό, όλα καλά. Όμως δεν επέλεξε αυτή τη λύση η Αυστραλιανή κυβέρνηση. Του προτείνει αντ’ αυτού να γυρίσει στη Σερβία και από εκεί να αιτηθεί εκ νέου την άλλη βίζα.

Σήμερα επρόκειτο να εκδικαστεί η έφεσή του για την άρνηση της βίζας, αλλά ο δικαστής ανέβαλε την εκδίκαση για την Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου. Οι αγώνες θα αρχίσουν κανονικά στις 17 Ιανουαρίου και δεν έχουν οριστεί τα ζευγάρια ακόμη. Οι περισσότεροι τενίστες έφθασαν νωρίτερα, προκειμένου να εξοικειωθούν με τους χώρους και να κάνουν τις προπονήσεις τους. Εις βάρος του Τζόκοβιτς χρησιμοποιούν και ότι διαφήμισε συμπληρώματα κατά της κατάθλιψης, κάτι που όμως δεν υπάρχει ούτε ένας αθλητής που να μην έχει κάνει.

Όμως το “κατηγορώ” στην ουσία είναι στηριγμένο εμμέσως στο ότι ο Τζόκοβιτς σε συνέντευξή του μετά την διαφήμιση, ανέφερε ότι βοηθά και η προσευχή και θεωρήθηκε ότι είναι… πολύ αντισυμβατικός στα ιατρικά θέματα. Συνέβαλε αρνητικά και το ότι σε συνέντευξή του προς τους New York Times δεν καταφέρθηκε μεν εναντίον των εμβολίων, όμως αποσαφήνισε ότι θεωρεί απαράδεκτη την υποχρεωτικότητα: «Το πρόβλημά μου με τα εμβόλια είναι ότι κάποιος σε υποχρεώνει να βάλεις στον οργανισμό σου κάτι που εσύ δεν θέλεις», είπε συγκεκριμένα. «Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι απαράδεκτο».

Γιατί κατηγορείται πραγματικά ο Τζόκοβιτς

Επίσης του χρεώνουν ότι τον περασμένο Μάιο (όταν νόσησε) επέμεινε να γίνουν αγώνες τένις παρά την έξαρση των κρουσμάτων, ότι στους αγώνες δεν τηρήθηκαν μέτρα προστασίας και ότι τελικά κόλλησαν πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Σέρβος τενίστας. Βρήκαν επιπλέον να του καταλογίσουν και ότι είναι πολύ νευρικός, επειδή σε αγώνα χτύπησε με δύναμη το μπαλάκι και αυτό πέτυχε έναν παριστάμενο.

Τυπικά πάντως, ενώ οι Αυστραλοί είχαν πει από το Νοέμβριο με επιστολή τους με ποια κριτήρια θα γίνονται δεκτοί τον Ιανουάριο οι ανεμβολίαστοι παίκτες, παραμένει ιδιαίτερα ασαφές πόσο ακριβείς ήταν και κατά πόσο το ξεκαθάρισαν εγκαίρως προς πάσα κατεύθυνση. Άλλα έλεγε η ομοσπονδία του τένις, άλλα οι οργανωτές, άλλα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και άλλα η τοπική. Θεωρείται δεν πολύ άκομψο το ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δεν βγήκε στο τηλέφωνο για να συνομιλήσει με τον Σέρβο ομόλογο του, που προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του όταν έμαθε ότι ο Τζόκοβιτς είναι υπό απέλαση και κρατείται σε κέντρο παράτυπων μεταναστών.

Οι επιστολές που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι Αυστραλοί, δείχνουν ότι ο υπουργός Υγείας είχε όντως αναφέρει σε δύο επιστολές του προς την ομοσπονδία του τένις ποιοι θεωρούνται εμβολιασμένοι και ποιοι μπορούν να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό στη χώρα. Αναφέρει ότι αν έχει νοσήσει κάποιος προ εξαμήνου δεν θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος, αλλά δεν λέει ότι θα απελαθεί για παράνομη βίζα.

https://content.api.news/v3/images/bin/c4b0cd9f02f51cba161c27517280fda9https://content.api.news/v3/images/bin/ad18f77ddd7b9482141b9407c366dc01

 

The first page of the letter sent by the federal health department to Tennis Australia.

The letter continues.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι