Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Δικηγόρων για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς
23/05/2018Μία ημέρα μετά και την απόρριψη και του τρίτου αιτήματος αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνεχίζουν να κρατούνται εδώ και περίπου τρεις μήνες, στις φυλακές της Αδριανούπολης, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, παρενέβη στην υπόθεση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Δικηγόρων (CCBE), Antonín Mokrý.
Σε επιστολή του προς τους δύο Τούρκους συνηγόρους ο Antonín Mokrý ζητά από τους Τούρκους δικηγόρους να τον πληροφορήσουν «σχετικά με την τρέχουσα νομική τους κατάσταση, και ιδίως εάν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και, εάν ναι, ποιες κατηγορίες».
Ο ίδιος αναφέρει ότι ενεργεί έπειτα από το έντονο ενδιαφέρον και τις επίμονες οχλήσεις της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας.
Παραλλήλως τονίζει ότι «τα θεμελιώδη δικαιώματά τους (των δύο στρατιωτικών) πρέπει πράγματι να διασφαλίζονται καθ’ όλη τη διαδικασία, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Ειδικότερα, πρέπει να διασφαλιστεί το δικαίωμά τους για δίκαιη δίκη, όπως προβλέπεται στο άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Αναλυτικά η επιστολή:
«Σας γράφω με την ιδιότητά μου ως Προέδρου του Συμβουλίου Δικηγορικών Συλλόγων και Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE), που αντιπροσωπεύει τους δικηγορικούς συλλόγους και τις νομικές ενώσεις 45 χωρών, και μέσω αυτών περισσότερους από 1 εκατομμύριο ευρωπαίους δικηγόρους.
Η υπεράσπιση του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών αποτελεί μέρος των κύριων αποστολών του CCBE.
Σας απευθύνομαι σχετικά με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτών που συνελήφθησαν από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στη συνοριακή γραμμή του Έβρου τον Μάρτιο, καθώς καταλαβαίνω ότι τους εκπροσωπείτε ενώπιον των τουρκικών δικαιοδοσιών.
Ο ελληνικός Δικηγορικός Σύλλογος ήρθε σε επαφή με το CCBE και εξέφρασε τις μεγάλες ανησυχίες του σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση.
Πριν από την ανάληψη πιθανών πρωτοβουλιών υποστήριξης υπέρ των δύο στρατιωτών, το CCBE θα εκτιμούσε να λάβει πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα νομική τους κατάσταση, και ιδίως εάν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και, εάν ναι, με ποιες κατηγορίες.
Τα θεμελιώδη δικαιώματά τους πρέπει πράγματι να διασφαλίζονται καθ’ όλη τη διαδικασία, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Ειδικότερα, πρέπει να διασφαλιστεί το δικαίωμά τους για δίκαιη δίκη, όπως προβλέπεται στο άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».