«100 χρόνια Καραγκιόζης. Από τις μάντρες στο Μουσείο» – Μια έκθεση για μικρούς και μεγάλους!
11/03/2026
Το Σάββατο 7 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «100 χρόνια Καραγκιόζης. Από τις μάντρες στο Μουσείο», μία έκθεση που πραγματεύεται το θέατρο σκιών, την ιστορική του διαδρομή και παρουσία στον ελληνικό χώρο από τις απαρχές της εμφάνισής του τον 19ο αιώνα, έως σήμερα, σε μια διαλεκτικότητα με την πορεία και το έργο του Πανελληνίου Σωματείου Θεάτρου Σκιών που γιορτάζει έναν αιώνα ζωής.
Το Κτήριο των Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού πλημμύρισε με κόσμο που θαύμασε τις φιγούρες, τα σκηνικά, τις ρεκλάμες, τα ηχητικά εξαρτήματα, τα εργαλεία κατασκευής των φιγούρων, τους δίσκους, τις εκδόσεις, το διαφημιστικό υλικό των παραστάσεων, και το σπάνιο αρχειακό υλικό, καθώς και τις ψηφιακές παραγωγές της έκθεσης, υλικό που καταδεικνύει τον πλούτο της παραστατικής τέχνης του θεάτρου σκιών, το εύρος της καλλιτεχνικής δημιουργίας των καραγκιοζοπαιχτών και εν γένει το κοινωνικοπολιτισμικό αποτύπωμα του Καραγκιόζη στην Ελλάδα.
Και μουσικοί!
Παράλληλα, στην όμορφη περίκλειστη αυλή του κτηρίου, οι μουσικοί Κώστας Κοπανιτσάνος, Κλέαρχος Κορκόβελος, Στέλλα Καταραχιά, Στέφανος Γανωτής και Αλέξανδρος Λάσκαρης ζωντάνεψαν τα μουσικά μοτίβα του Καραγκιόζη!
Διάρκεια: έκθεσης 7 Μαρτίου – 8 Ιουνίου 2026
Τοποθεσία: Κτήριο Περιοδικών Εκθέσεων Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, Κλάδου 9, Μοναστηράκι. Τηλ. 210323 9382. mnep.gr
Ώρες λειτουργίας: 9:30 – 16:30, καθημερινά εκτός Τρίτης.





