12% των ασθενών στα νοσοκομεία, έχουν κολλήσει ανθεκτικό μικρόβιο μέσα σε αυτά

12% των ασθενών στα νοσοκομεία, έχουν κολλήσει ανθεκτικό μικρόβιο μέσα σε αυτά

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό του οργανισμού, αλλά λοιμωξιολόγοι αναφέρθηκαν και σε συγκεκριμένες λοιμώξεις που απασχολούν τους Έλληνες. Μια από αυτές είναι οι λοιμώξεις από ενδονοσοκομειακά μικρόβια που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις υπάρχουσες αντιβιώσεις και φαίνεται πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει πιο οξύ πρόβλημα από άλλες χώρες.

Αν και δόθηκε ως μέσος όρος πανευρωπαϊκά το ποσοστό 12%, ότι δηλαδή οι 12 στους 100 ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο για μικροβιακή λοίμωξη, προσβλήθηκαν από το μικρόβιο μέσα στο θεραπευτικό ίδρυμα όπου πήγαν για να χειρουργηθούν ή για άλλο πρόβλημα υγείας, δεν δόθηκε εντούτοις ποσοστό για τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία ή τις ιδιωτικές κλινικές. Ούτε ποσοστό των ιδιαίτερα ανθεκτικών μικροβίων δόθηκε για τη χώρα μας, ούτε αριθμός θανάτων εξαιτίας των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Αυτές οφείλονται σε παθογόνα που μεταδίδονται πιο εύκολα σε χειρουργημένους ή σε ασθενείς που χρειάζονται καθετήρα ή έχουν κάποια ανοιχτή πληγή, οπότε το μικρόβιο μπαίνει κατ΄ ευθείαν στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μπορεί να γίνει από βρόμικα χέρια, από μολυσμένα γάντια ή γενικά από επαφή με μολυσμένες επιφάνειες.

Υπάρχουν μικρόβια που το ποσοστό της αντοχής φτάνει και το 90% των στελεχών που απομονώνονται στην Ελλάδα όπως ειπώθηκε. «Αυτό μας απασχολεί σε μεγάλο βαθμό» είπε ο λοιμωξιολόγος Δημήτρης Χατζηγεωργίου μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΔΥ και σημείωσε πως, «στην περιοχή της Μεσογείου οι χώρες οι δικές μας, έχουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον γιατί παρουσιάζονται πολύ- ανθεκτικά μικρόβια, τα οποία δύσκολα θεραπεύονται με τα αντιβιοτικά που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας. Η κατάχρηση που έχει κάνει το ανθρώπινο είδος, έφτασε σε σημείο τέτοιο, που τα μικρόβια ανέπτυξαν πλέον αντοχή. Στη χώρα μας έχουμε υψηλό ποσοστό. Υπάρχουν και μικρόβια που το ποσοστό της αντοχής φτάνει και το 90% των στελεχών που απομονώνονται. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπισθεί. Υπάρχουν καινούργια αντιβιοτικά, τα οποία όμως όλο και λιγοστεύουν και θα λιγοστεύουν ακόμη περισσότερο. Επομένως πρέπει να κάνουμε κάτι να δράσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα για να σταματήσει η κατάχρηση», είπε  ο κ. Χατζηγεωργίου.

Η Μαρία Τσερώνη, επίκουρη καθηγήτρια νοσηλευτικής λοιμώξεων, του τμήματος νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, επιστημονικός σύμβουλος το προέδρου του ΕΟΔΥ είπε σχετικά: «Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την μικροβιακή αντοχή και πλέον μιλάμε για λοιμώξεις που συνδέονται με τη φροντίδα υγείας και αποτελούν ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Με τον τελευταίο υπολογισμό που έγινε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν 12%, που σημαίνει ότι 12 από τους 100 ασθενείς που νοσηλεύονταν τη συγκεκριμένη μέρα που έγινε η καταγραφή, έπασχε από κάποια λοίμωξη που συνδεόταν με την φροντίδα υγείας. Όμως υπάρχουν και ποσοστά που μπορεί να είναι υψηλότερα και αυτό βέβαια το ποσοστό αποτυπώνει μια στιγμή στο χρόνο. Ο ΕΟΔΥ το αντιμετωπίζει με ένα σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς άξονες: επιτήρηση, καταγραφή για να ξέρουμε που ακριβώς βρισκόμαστε και πού θέλουμε να πάμε, εκπόνηση οδηγιών για όλα τα είδη πρόληψης και μέτρα πρόληψης των λοιμώξεων, εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των φροντιστών υγείας και παρακολούθηση και μέτρηση της συμμόρφωσης, σε σχέση με τις οδηγίες αυτές», είπε η κα Τσερώνη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx