14 δισ. από Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της “τυραννίας της Χαμάς”

14 δισ. από Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της «τυραννίας της Χαμάς»

Την ώρα που το Ισραήλ είναι έτοιμο για χερσαία επιχείρηση στη Γάζα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό – μέσα από το Οβάλ γραφείο – υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «Χαμάς και Πούτιν θέλουν να εκμηδενίσουν πλήρως μια γειτονική δημοκρατία». Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει, ήδη από σήμερα, το Κογκρέσο να εγκρίνει «με κατεπείγουσα διαδικασία» χρηματοδότηση για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στο Ισραήλ και στην Ουκρανία, «σημαντικών εταίρων μας».

Ακόμη υποστήριξε ότι «η μεγαλύτερη προτεραιότητα είναι να φέρουμε τους ομήρους (που κρατάει η Χαμάς) πίσω στο σπίτι» και πρόσθεσε ότι οι «ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στο δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αξιοπρέπεια και στην αυτοδιάθεση», συμπληρώνοντας ότι «οι πράξεις της Χαμάς δεν το αφαιρούν αυτό». Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν μίλησε με αριθμούς αμερικανικά ΜΜΕ και η Haaretz αποκάλυψαν πως η στρατιωτική βοήθεια που θέλει να δώσει ο Μπάιντεν στο Ισραήλ θα είναι ύψους 14 δισ. δολαρίων. Από το διάγγελμά του δεν έλειψαν και οι αναφορές για την επίθεση στο νοσοκομείο στη Γάζα εκτιμώντας ότι το Ισραήλ δεν φέρει την ευθύνη.

Σημειώνεται ότι λίγη ώρα πριν το διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν, στον επίσημο λογαριασμό του στο X – πρώην Twitter – αναρτήθηκε το ακόλουθο μήνυμα: «Ο τρόμος και η τυραννία της Χαμάς και του Πούτιν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές, αλλά και οι δύο θέλουν να εκμηδενίσουν πλήρως μια γειτονική δημοκρατία. Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας γιατί αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια της Αμερικής».

Πλήγμα των Χούθι

Στο μεταξύ επίθεση με πολλαπλούς πυραύλους αναχαίτισε κοντά στις ακτές της Υεμένης ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το οποίο επιχειρεί στη Μέση Ανατολή, αποκάλυψαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN. Ένας από τους αξιωματούχους του στρατού των ΗΠΑ είπε ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από μαχητές των ανταρτών Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν, οι οποίοι εμπλέκονται σε μια συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Υεμένη.

Περίπου 2-3 ​​πύραυλοι αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με τον δεύτερο αξιωματούχο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές τι στόχευαν οι πύραυλοι. Είναι πιθανό οι πύραυλοι να εκτοξεύτηκαν στο USS Carney ή να εκτοξεύτηκαν προς άλλον στόχο. Το USS Carney πέρασε μέσω της διώρυγας του Σουέζ στην Ερυθρά Θάλασσα την Τετάρτη. Η Διοίκηση των Δυνάμεων του Στόλου του US Navy ανέφερε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «θα βοηθήσει στη διασφάλιση της θαλάσσιας ασφάλειας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή».

Επιπλέον όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Πέμπτης το Πεντάγωνο σχεδιάζει να στείλει στο Ισραήλ τα δύο αντιπυραυλικά αμυντικά συστήματα Iron Dome («Σιδηρούς Θόλος») που έχουν αγοράσει οι ΗΠΑ, προκειμένου να βοηθήσουν το Τελ Αβίβ να αμυνθεί απέναντι στις εκτοξεύσεις πυραύλων, ανέφεραν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι. Εκπρόσωποι του υπουργείου Άμυνας είπαν την Τετάρτη σε μέλη του Κογκρέσου ότι η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να “νοικιάσει” τα συστήματα αυτά στο Ισραήλ, διατηρώντας την κυριότητά τους.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ παρέλαβε ένα μεταγωγικό αεροπλάνο από τις ΗΠΑ που μετέφερε την πρώτη αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων που προορίζονται για χρήση από τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις. Τα οχήματα, όπως ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, μεταφέρονται στον στρατό για να αντικαταστήσουν αυτά που υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Παγκόσμια ταξιδιωτική οδηγία από ΗΠΑ

Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλώντας τους Αμερικανούς που βρίσκονται στο εξωτερικό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί «σε όλον τον κόσμο», λόγω των εντάσεων και των κινδύνων που μπορεί να αντιμετωπίσουν με αφορμή τον πολέμο στο Ισραήλ. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ συνιστά σε όλους τους Αμερικανούς να είναι προσεκτικοί με κάθε συμβάν έντασης και βίας που μπορεί να τους αφορά.

Άγνωστο το πότε θα ανοίξει η Ράφα

Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου η μεθοριακή διάβαση της Ράφα, που είναι η μόνη που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, μάλλον δεν ανοίγει σήμερα, Παρασκευή, προκειμένου να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στον Γάζα που έχει αποκλειστεί από ρεύμα, νερό, τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα την ώρα που παράλληλα σφυροκοπείται αδιάλειπτα από τον ισραηλινό στρατό εδώ και 13 ημέρες.

https://twitter.com/AJEnglish/status/1715224601607778387

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής αιγυπτιακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η Ράφα θα ανοίξει ωστόσο άλλες πηγές που επικαλείται το CNN δεν αναμένουν σήμερα το άνοιγμα καθώς μεταξύ άλλων χρειάζονται κι άλλες επισκευές στο οδικό δίκτυο που έχει πληγεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες ίσως ανοίξει το πέρασμα το Σάββατο, καθώς η κατάσταση στην περιοχή της Γάζας είναι στο όριο της εξαθλίωσης. Επίσης δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες για το πόση και τι είδους βοήθεια θα επιτραπεί να περάσει στην περιοχή. «Δεν θα στοιχημάτιζα ότι αυτά τα φορτηγά θα περάσουν», δήλωσε στο CNN μια πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις, εξηγώντας ότι η κατάσταση είναι ασταθής και ρευστή.

Πάντως χθες Πέμπτη μετά από συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα σε Μπάιντεν – Σίσι – Νετανιάχου δόθηκε το «πράσινο φως» προκειμένου να αφήσουν οι αιγυπτιακές αρχές να περάσουν προς την πολιορκημένη Γάζα «για αρχή 20 φορτηγά» με ανθρωπιστική βοήθεια, ποσότητα που κρίθηκε «εντελώς ανεπαρκής» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα 20 φορτηγά «είναι σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών αυτή τη στιγμή στη Γάζα. Δεν θα έπρεπε να είναι 20 φορτηγά. Θα έπρεπε να είναι 2.000 φορτηγά» δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δρ Μάικλ Ράιαν.

Τέλος το Τελ Αβίβ υποστήριξε ότι στην περίπτωση που το ανθρωπιστικό υλικό κατασχεθεί από τη Χαμάς η συμφωνία τινάζεται στον αέρα. Τα ελεγχόμενα από το Ισραήλ περάσματα Κερέμ Σαλόμ και Ερέζ είναι κλειστά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι