150 αμερικανικές εταιρείες “πάνε Τουρκία” το Μάιο για επενδύσεις – “Θα πάμε και στον Άρη” γράφει η Hurriyet

150 αμερικανικές εταιρείες “πάνε Τουρκία” το Μάιο για επενδύσεις – “Θα πάμε και στον Άρη” γράφει η Hurriyet
epa10960145 Turkish Foreign Minister Hakan Fidan (R) shakes hands with US Secretary of State Antony Blinken (L) during their meeting in Ankara, Turkey, 06 November 2023. Blinken visits Turkey during his Middle East tour amid ongoing Israel-Hamas conflict. EPA/NECATI SAVAS

Με τίτλο «έρχονται 150 αμερικανικοί κολοσσοί να επενδύσουν στην Τουρκία», άρθρο στην εφημερίδα Hurriyet προαναγγέλλει σειρά επενδύσεων «τώρα που αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη στην τουρκική αγορά» αλλά και βελτιώθηκαν παράλληλα οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Σύμφωνα με το άρθρο θα γίνουν επενδύσεις σε όλους τους τομείς, από την πράσινη ενέργεια και τη διαστημική “αγορά” μέχρι το λιανικό εμπόριο

H οικονομική συντάκτης Γκοντζά Σενάι γράφει ότι σε συνέντευξή της προς την Hurriyet η διπλωμάτης που ειδικεύεται στο εμπόριο στην Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα, η Heather Byrnes, αλλά και το στέλεχος της ίδιας υπηρεσίας της πρεσβείας Etienne LeBailly, ανέφεραν ότι η εμπιστοσύνη στην Τουρκία έχει αυξηθεί και θα γίνουν γρήγορα συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. «Θα γίνουν επενδύσεις σε πολλούς τομείς. Αυτός είναι και ο στόχος των 150 μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών που θα έρθουν τον Μάιο», είπαν και οι δύο.

Η απόφαση να διευρυνθούν οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ελήφθη μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Απαντώντας σε ερωτήσεις της Hürriyet, η Heather Brynes και ο Etienne Le Bailly δήλωσαν ότι μετά από αυτή τη συνάντηση δόθηκαν νέες ευκαιρίες για τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Το πρώτο σημαντικό συγκεκριμένο βήμα που γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση κατά την αμέσως επόμενη περίοδο είναι η διοργάνωση του Trade Winds, της μεγαλύτερης παγκόσμιας εμπορικής και επιχειρηματικής εκδήλωσης των ΗΠΑ, στην Κωνσταντινούπολη. Για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο, θα έρθουν στην Κωνσταντινούπολη οι 150 μεγαλύτερες εταιρείες στις ΗΠΑ, που βρίσκονται στη λίστα του Fortune με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου.

Το «Trade Winds», που το πρώτο που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 2008 είχε ανοίξει πολλές δουλειές, θα συγκεντρώσει τουρκικές και αμερικανικές εταιρείες που θέλουν να κάνουν αμοιβαίες επενδύσεις καθώς και να αναλάβουν κοινά έργα στην Τουρκία αλλά και σε τρίτες χώρες, γράφει η Hurriyet.

Στο στόχαστρο το υπογάστριο της Ρωσίας

«Η Τουρκία βρίσκεται σε γεωπολιτικό σταυροδρόμι και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τις αμερικανικές εταιρείες που θέλουν να εισέλθουν στην αγορά της Κεντρικής Ασίας, συνεργαζόμενες με τουρκικές», είπαν οι δύο διπλωμάτες στην τουρκική εφημερίδα.

«Οι εταιρείες δίνουν μεγάλη σημασία στο ποια χώρα επιλέγεται και γιατί, για την διοργάνωση αυτή. Η συγκεκριμένη επιλογή του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ σημαίνει ότι αυτή η αγορά είναι πολύ σημαντική, υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες σε αυτή τη χώρα», είπαν. « Οι Αμερικανοί επενδυτές βλέπουν την Τουρκία ως μια πολύ ελκυστική αγορά καθώς είναι ιδιαίτερα δυναμική».

Ο ενεργειακός τομέας ξεχωρίζει σε επενδυτικές ευκαιρίες. Στη συνάντηση για την πράσινη ενέργεια, όπου συναντήθηκαν αντιπροσωπείες των δύο χωρών πρόσφατα, οι επιχειρηματίες που συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ αποχώρησαν εντυπωσιασμένοι και έλεγαν ότι είχαν πολύ καιρό να νιώσουν τέτοιο ενθουσιασμό, γράφει η τουρκική εφημερίδα.

Αναμένεται κατά συνέπεια να αυξηθούν οι αμερικανικές επενδύσεις στον τομέα της αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Στο ραντάρ των ΗΠΑ βρίσκονται και οι πρόσφατες επενδύσεις στον τομέα της υγείας στην Τουρκία. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες σε αυτόν τον τομέα. Επιπλέον, οι εταιρείες τεχνολογίας, οι ψηφιακές επενδύσεις και η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι μεταξύ των τομέων στους οποίους οι ΗΠΑ θέλουν να βελτιώσουν τη συνεργασία με την Τουρκία τόσο στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο όσο και εν συνεχεία.

Ο εμπορικός στόχος που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο χωρών είναι 100 δισεκατομμύρια δολάρια. «Ήδη 60 αμερικανικές εταιρείες που επενδύουν στην Τουρκία χρησιμοποιούν την χώρα μας ως έδρα τους. Η γεωγραφική θέση, η εγγύτητα σε ελκυστικές αγορές και η εξαιρετικά ισχυρή υποδομή όπως αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια και λιμάνια καθιστούν επίσης την Τουρκία πλεονεκτική σε σύγκριση με τις γειτονικές», γράφει η τουρκική εφημερίδα χωρίς να είναι σαφές αν αυτό, το τελευταίο, είναι άποψη της δημοσιογράφου ή των δύο διπλωματών.

Οι αμερικανικές εταιρείες έχουν επενδύσει μέχρι σήμερα 50 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία και σε αυτές τις επενδύσεις απασχολούνται 100.000 άτομα. Αύξηση παρατηρείται και στις επενδύσεις τουρκικών εταιρειών στις ΗΠΑ, όπου έχουν επενδυθεί συνολικά 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ένας από τους τομείς όπου οι ΗΠΑ βλέπουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με την Τουρκία είναι το διάστημα. «Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών για τη δημιουργία βιώσιμης παρουσίας στη Σελήνη και έχουν υπογραφεί ορισμένες συμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Οι ΗΠΑ θέλουν να συνεργαστούν με τηνΤουρκία για να αναλάβουν μαζί μια μόνιμη αποστολή στη Σελήνη. Αυτό θα ανοίξει τις πόρτες σε άλλες ευκαιρίες στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης στον Άρη», καταλήγει η Hurriyet.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι