155.000 έχουν ψηφίσει μέχρι στιγμής με επιστολική – Οι 39.300 είναι απόδημοι

Επιστολική ψήφος: Στα "κάγκελα" η αντιπολίτευση με την τροπολογία Κεραμέως – Τί λέει το υπουργείο

Περισσότεροι από 155.000 ήταν μέχρι σήμερα το μεσημέρι οι φάκελοι με την επιστολική ψήφο που έφθασαν  μέ κούριερ στο κέντρο διαλογής επιστολικής ψήφου στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου.

Από αυτές οι περίπου 39.300 προέρχονται από Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού. Στις εκλογές του 2024 είχαν ψηφίσει 17.474 απόδημοι, εκ των οποίων οι 15.781 από τη Ευρώπη και οι 1.130 από Βόρεια και Κεντρική και Νότιο Αμερική.

Από το Υπουργείο Εσωτερικών εκτιμάται ότι από τους συνολικά 202.000 πολίτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που έχουν εγγραφεί, έχουν ήδη ψηφίσει επιστολικά περίπου οι 180.000. Όσων ο φάκελός τους δεν φθάσει εμπρόθεσμα στο Περιστέρι, (δηλαδή μέχρι τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου) θα λάβουν το βράδυ του Σαββάτου ένα sms στο τηλέφωνό τους από το Υπουργείο Εσωτερικών που θα τους ενημερώνει ότι θα μπορούν να ψηφίσουν στο εκλογικό τους τμήμα μετά τις 11:00 το πρωί της Κυριακής.

Στις εκλογές του 2023 είχαν ψηφίσει κανονικά με το παραβάν σε εκλογικό κέντρο 5.273.699 πολίτες. Όσοι ψήφισαν επιστολικά συνιστούν το 3% των πολιτών που προσήλθαν τότε στις κάλπες και οιο οποίοι ήταν 5.273.699

Η πρώτη εικόνα

Σύμφωνα με τον Ηλία Γιαννίτσιο, διευθυντή έργου εκλογών της Singular Logic, γύρω στις 21:00 θα υπάρχει η πρώτη ασφαλής εικόνα τόσο για την πρωτιά όσο και για το ποια κόμματα θα έχουν καταφέρει να περάσουν το όριο του 3% και να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Περί τις 23:00 εκτιμάται ότι θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για την σταυροδοσία των συνολικά 1.168 υποψηφίων ευρωβουλευτών που είναι κατανεμημένοι σε 31 κόμματα και διεκδικούν τις 21 έδρες που αναλογούν στη χώρα μας.

Η γρήγορη έκδοση του πρώτου αποτελέσματος οφείλεται στο σύστημα ασφαλούς μετάδοσης SRT, μέσω του οποίου οι 18.617 δικαστικοί αντιπρόσωποι των ισάριθμων εκλογικών τμημάτων της χώρας θα μεταδώσουν το τελικό αποτέλεσμα του τμήματος τους άμεσα μέσω συσκευής τάμπλετ που θα παραλάβουν το Σάββατο. Παράλληλα θα στείλουν το αποτέλεσμα και μέσω του ειδικού εντύπου (τηλεγράφημα), όπως συμβαίνει ανελλιπώς από τις εκλογές του 1981.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι