160 έως 230 ευρώ δίνουν οι δήμοι στη Γαλλία για να βρουν άτομα για τις εφορευτικές επιτροπές

Μακρόν: "Όχι σε κυβέρνηση συνεργασίας"

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της Γαλλίας, καθώς οι κομματικοί μηχανισμοί έχουν στερέψει εδώ και καιρό, με αποτέλεσμα να μη συμπληρώνεται ο απαραίτητος αριθμός ατόμων για τι εφορευτικές επιτροπές και να μπορεί, κατά συνέπεια, πολύ εύκολα κάποιο κόμμα να κάνει ένσταση επί των αποτελεσμάτων.

Ο βασικός μισθός στη Γαλλία είναι 1.766 ευρώ και το μεροκάματο γύρω στα 70-100 ευρώ, οπότε κάποιοι δήμοι βρήκαν ως λύση να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι τις επιτροπές για να μπορέσουν να διεξαχθούν κανονικά. Η νομοθεσία κανονικά απαιτεί την παρουσία δύο εθελοντών και αμείβεται μόνον ένα άτομο από την επιτροπή, οπότε δεν επιτρέπει την πρόσληψη ή την αμοιβή. Ομως πολλοί δήμαρχοι βρήκαν “παραθυράκι” και αμείβουν άλλοι με 160 ευρώ και άλλοι με 230 όσους “εθελοντές” μετάσχουν στις επιτροπές.

Το πρόβλημα είναι οξύ, γιατί δεν αναζητουνται άτομα μόνον για τον πρώτο γύρο της 30ης Ιουνίου, αλλά και για τον δεύτερο, της 7ης Ιουλίου.

Οι δήμοι βρήκαν τη φόρμουλα ότι αν δεν προσληφθούν άτομα, υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθούν οι ψηφοφορίες σε πολλά εκλογικά τμήματα. Ομως κι αυτή η λύση που βρήκαν μπορεί να αποβεί “πληγή” μετεκλογικά, καθώς ένα κόμμα μπορεί μπορεί να υποστηρίξει ότι η σύνθεση της εφορευτικής επιτροπής στην τάδε περιοχή ήταν παράνομη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι