1821: Αφίξεις, συναντήσεις, πρόγραμμα εκδηλώσεων, drones και 4.000 αστυνομικοί στο πόδι

Ζάκυνθος

Οι αφίξεις επισήμων και το πρόγραμμά τους για τις εκδηλώσεις και συναντήσεις επί τη επετείω του 1821 ξεκινάμε την συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 11:45, την παραμονή. Μετά από αυτήν θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

Λόγω της άφιξης ξένων επισήμων, θα είναι “στο πόδι” 4.000 αστυνομικοί για 48 ώρες με ένα πλέγμα ασφαλείας που θα απλώνεται από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, θα επικεντρώνεται στο Σύνταγμα και την Εθνική Πινακοθήκη ενώ θα περιλαμβάνει και τα τέσσερα ξενοδοχεία όπου θα μένουν οι ξένες αντιπροσωπείες.

Μέτρα

Προβλέπονται και δυνάμεις εφεδρίας, ελεύθεροι σκοπευτές, 6 drones, δύο ελικόπτερα, jammers (με συστήματα απενεργοποίησης κινητών για το φόβο βομβών με πυροδότηση από κινητό), το σύνολο των δυνάμεων της ΕΚΑΜ και της Αντιτρομοκρατικής αλλά και της ΕΥΠ.

Από τα ξημερώματα, το κέντρο της Αθήνας θα αρχίσει σιγά – σιγά να αποστειρώνεται και να σφραγίζεται ενώ η πρώτη φάση θα κλιμακωθεί αύριο το απόγευμα με τα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης και την ξενάγηση που θα κάνει ο πρωθυπουργός στους ξένους επισήμους. Μόνο για αυτό το σκηνικό θα χρησιμοποιηθούν περισσότεροι από 500 αστυνομικοί, με την απαγόρευση της στάθμευσης των οχημάτων να ξεκινάει από τις 6 τα ξημερώματα.

Σε ό, τι έχει να κάνει με τη μεγάλη παρέλαση το πρωί της Πέμπτης, οι κεντρικοί δρόμοι όπως λεωφόρος Αμαλίας, Πανεπιστημίου, Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας, Σταδίου, θα είναι κλειστοί και τα μέτρα της Αστυνομίας θα περιλαμβάνουν τέσσερις ομόκεντρους κύκλους. Ο πρώτος θα ξεκινά τουλάχιστον πέντε δρόμους πριν το σημείο της παρέλασης και θα περιλαμβάνει προληπτικούς ελέγχους όλων όσων κινούνται στο σημείο και ο τελευταίος θα είναι στους δρόμους που θα γίνεται η παρέλαση, οι έλεγχοι θα είναι αυστηρότατοι και θα απαγορεύεται η παρουσία οποιουδήποτε πολίτη.

Αφίξεις

Στις 14.00 της 24ης Μαρτίου θα αφιχθεί ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Mikhail Mishustin στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Προβλέπεται τιμητικό άγημα και υποδοχή από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Στις 14.30 ο Ρώσος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

Στις 17.35 αναμένεται η άφιξη του Πρίγκιπα της Ουαλίας και της Δούκισσας της Κορνουάλης στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Προβλέπεται τιμητικό άγημα και υποδοχή από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Στις 18.15 ο Έλληνας πρωθυπουργός και η σύζυγός του θα υποδεχθούν τους προσκεκλημένους στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης.

Θα ακολουθήσουν σύντομες ομιλίες και ξενάγηση. Θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός, η υπουργός Πολιτισμού και η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα. Θα παρευρίσκονται η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από τον σύντροφό της κ. Παύλο Κοτσώνη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη, ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης, ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Mikhail Mishustin, ο πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας Patrick Maisonnave, η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Kate Smith, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη με τον σύζυγό της και ο πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου Jean-Luc Martinez.

Στις 19.05 αναμένεται η άφιξη της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Florence Parly. Στις 20.30 θα δειπνήσουν όλοι στο Προεδρικό Μέγαρο. Θα γίνει προσφώνηση από την πρόεδρο της Δημοκρατίας και αντιφωνήσεις των προσκεκλημένων.

Πέμπτη, 25 Μαρτίου

Στις 08.00 το πρωί θα γίνει τελετή έπαρσης της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Τον εθνικό ύμνο θα ψάλλει η διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή. Στις 08.30 θα τελεστεί δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών και στις 09.20 θα κατατεθούν στεφάνια στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με ανάκρουση Εθνικού Ύμνου και επιθεώρηση τιμητικού αγήματος. Στις 10.00 θα αρχίσει η στρατιωτική παρέλαση.

Στις 11.30 θα αναχωρήσει ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Mikhail Mishustin από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη Θεσσαλονίκη. Στις 12.15 θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός με τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο στο Μέγαρο Μαξίμου, ο οποίος θα αναχωρήσει στις 14.45 από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Στις 15.30 θα αναχωρήσει η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Florence Parly.  Την επομένη, στις 26 Μαρτίου, στις 20.30, αναχωρεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι