19 νεκροί στο προσκύνημα στη Μέκκα όπου σημειώθηκαν 46°C – Αγνοούνται άλλοι 17

19 νεκροί στο προσκύνημα στη Μέκκα όπου σημειώθηκαν 46°C – Αγνοούνται άλλοι 17

Τουλάχιστον 14 Iορδανοί και πέντε Iρανοί προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους στη Σαουδική Αραβία στη διάρκεια του μεγάλου ετήσιου προσκυνήματος, που πραγματοποιείται μέσα σε αφόρητη ζέστη, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές των χωρών τους, χωρίς να διευκρινίσουν τις αιτίες θανάτου. Οι Ιορδανοί ανακοίνωσαν ότι πέραν των 14 νεκρών, αγνοείται η τύχη άλλων 17 συμπατριωτών τους που πήγαν για προσκύνημα στη Μέκκα.

Οι ηλικίες των θανόντων δεν έγιναν γνωστές, και δεν ξέρουμε αν επρόκειτο για υπερήλικες που μετέβησαν για προσκύνημα σε μία ούτως ή άλλως κρίσιμη ηλικία. Δεν έχουμε δηλαδή στη διάθεσή μας επιδημιολογικά στοιχεία, καθώς 20 θάνατοι σε πληθυσμό δύο εκατομμυρίων (όσοι είναι περίπου οι προσκυνητές) πιθανόν και να είναι παθολογικοί χωρίς να έπαιξε απαραιτήτως ρόλο η ζέστη. Και στην Ελλάδα π.χ. πεθαίνουν 270-290 άτομα την ημέρα ή αναλογικά προς τον πληθυσμό περίπου 30 άτομα ανά εκατομμύριο. Οι ανακοινώσεις για τους 19 ίσως έγιναν επειδή αυτοί οι θάνατοι αποδόθηκαν στην ζέστη ή στο συνωστισμό -κάτι που πάντως δεν ειπώθηκε από επίσημα χείλη- ή για καθαρά λόγους ενημέρωσης, επειδή επρόκειτο για την ειδική ομάδα των προσκυνητών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα, στη δυτική Σαουδική Αραβία, συμμετείχαν φέτος περίπου 1,8 εκατομμυρίου μουσουλμάνοι, οι περισσότεροι από τους οποίους πήγαν εκεί από το εξωτερικό.

Το θερμόμετρο έφθασε χθες, Σάββατο, τους 46 βαθμούς Κελσίου. Οι Σαουδαραβικές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει τον αριθμό των κρουσμάτων που συνδέονται με τον ήλιο και τη ζέστη, όμως πέρυσι είχαν ανακοινώσει χίλιες θερμοπληξίες και 9.000 περιστατικά λιγότερο σοβαρά, με αφυδάτωση, ηλίαση και άλλα συμπτώματα.

«Δεκατέσσερις Ιορδανοί προσκυνητές πέθαναν και αγνοείται η τύχη 17 άλλων στη διάρκεια των τελετουργιών του χατζ. Το υπουργείο παρακολουθεί μαζί με τις αρμόδιες σαουδαραβικές αρχές τις διαδικασίες ταφής των προσκυνητών ή της μεταφοράς των σορών εκείνων που οι οικογένειες επιθυμούν τη μεταφορά τους στην πατρίδα», ανακοίνωσε σήμερα το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι έρευνες για την ανεύρεση των 17 αγνοουμένων.

Ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου (του Ερυθρού Σταυρού των μουσουλμάνων) ανακοίνωσε αντίστοιχα ότι «πέντε Ιρανοί προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους στη Μέκκα και στη Μεδίνα στη διάρκεια του φετινού χατζ». Το προσκύνημα αυτό έχει διάρκεια τεσσάρων ημερών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι