2.200 Γερμανοί φρέναραν τα 650 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης!

Υποχρεωτικός εμβολιασμός και στην Γερμανία

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ανέβαλε σήμερα τη διαδικασία επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, λόγω μιας προσφυγής που κατατέθηκε σήμερα το πρωί εναντίον αυτού του μηχανισμού -προσφυγή που θεωρεί ότι η ΕΕ δεν έχει το νόμιμο δικαίωμα να δανείζεται αλλά και ότι το Σύνταγμα της Γερμανίας δεν επιτρέπει στη χώρα να αναλαμβάνει το χρέος άλλων κρατών.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από τη Βουλή «δεν θα πρέπει να μονογραφεί από τον αρχηγό του κράτους μέχρις ότου κριθεί η προσφυγή εναντίον του». Η απόφαση αυτή ενδέχεται να καθυστερήσει την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκ. ευρώ, τη στιγμή που η πανδημία εξακολουθεί να πλήττει σκληρά ολόκληρους τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο μηχανισμός, τον οποίο διαπραγματεύτηκαν το περασμένο καλοκαίρι οι «27», έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία της Covid-19. Το σχέδιο βασιζόταν για πρώτη φορά στον πανευρωπαϊκό δανεισμό, με κοινό χρέος όλων των κρατών-μελών. Ένα μέρος του συμφωνήθηκε να καταβληθεί με τη μορφή επιδοτήσεων (τα 312,5 δισεκατομμύρια), ιδιαίτερα σε χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Αυτόν τον μηχανισμό κοινού χρέους αμφισβητούν οι προσφεύγοντες στο Συνταγματικό Δικαστήριο, μια ένωση που αποκαλείται “Συμμαχία για τη Λαϊκή Βούληση” και επικεφαλής της ειναι ο Bernd Lucke. Ο Lucke  είχε εκλεγεί βουλευτής το 2014 με το εθνικιστικό Alternative für Deutschland (AfD) αλά το 2019 δεν επανεξελέγη. Υποστηρίζει ότι στον φορέα που ίδρυσε μετέχουν 2.200 Γερμανοί.

«Οι ευρωπαϊκές συνθήκες απαγορεύουν στην ΕΕ να δανείζεται χρήματα, αλλά αυτό δεν εμπόδισε το Συμβούλιο της ΕΕ να αποφασίσει, για πρώτη φορά, να δανειστεί από τις αγορές κεφαλαίων», γράφει η  οργάνωση στον ιστότοπό της. Το κόμμα AfD, είχε ανακοινώσει κι εκείνο επίσημα ότι προτίθεται να προσβάλει το Ταμείο Ανάκαμψης ως αντισυνταγματικό, όμως δεν το έχει κάνει.

Η καθυστέρηση που επέβαλε το Δικαστήριο θεωρείται σκληρό πλήγμα για την κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είχε στηρίξει πέρσι το Ταμείο αυτό, σπάζοντας ένα ταμπού στη χώρα της όσον αφορά στο δανεισμό και στην στήριξη δανείων ασθενεστέρων οικονομικά κρατών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι