28χρονος νεκρός από στρεπτόκοκκο στη Λάρισα

Γιατί το Ισραήλ σνομπάρει τα μονοκλωνικά αντισώματα, Όλγα Μαύρου

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Λάρισας από τον ξαφνικό χαμό του 28χρονου Δημήτρη Κομίνη, ο οποίος νοσούσε το τελευταίο διμηνο, οι γιατροί δεν έβρισκαν τι ακριβώς έχει, καθώς υπέφερε και από χρόνια νοσήματα, και τελικά προσβλήθηκε από στρεπτόκοκκο, ο οποίος “τον αποτελείωσε” -πιθανόν και να είχε προσβληθεί από καιρό και να το “πάλευε” αδιάγνωστος, ώσπου όμως το παθογόνο προκάλεσε σηψαιμία και ήταν πλέον αργά για ο,τιδήποτε.

Ο νέος άνδρας, που δούλευε σε εφοδιασμό περιπτέρων, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, όμως όταν εισήχθη εκεί, είχε ήδη σηψαιμία. Συγγενείς του είπαν ότι ο 28χρονος έπασχε από ρευματοειδή αρθρίτιδα και είχε επηρεαστεί αρνητικά και η καρδιακή λειτουργία του, οπότε ο υψηλός πυρετός από το στρεπτόκοκκο ήταν μεγάλη δοκιμασία. Επιπλέον η διάγνωση για το στρεπτόκοκκο έγινε αργά και μάλλον ο άτυχος άνδρας δεν είχε πάρει αντιβίωση εγκαίρως.

Για τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση, μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Στα φαρμακεία υπάρχει πλέον διαθέσιμο strep test και για το σπίτι, και είναι αποδοτικό όταν το παθογόνο εντοπίζεται στο λαιμό και όχι σε άλλα όργανα.

Με βάση τα στοιχεία που καταγράφηκαν, από την αρχή του 2023 και μέχρι τις 11 Ιανουαρίου του 2024 δηλώθηκαν 89 περιστατικά, εκ των οποίων τα 40 σε ενήλικες και τα 49 σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών. Από αυτά τα κρούσματα, τα 22 ήταν θανατηφόρα -δέκα παιδιά ηλικίας δώδεκα μηνών ως οκτώ ετών και δώδεκα ενήλικες, οι περισσότεροι με υποκείμενα νοσήματα. Με την 9χρονη, τα θανατηφόρα κρούσματα έγιναν 23 και με τον 28χρονο, 24. Ο στρεπτόκοκκος αν διαγνωσθεί εγκαίρως αντιμετωπίζεται με αντιβίωση και δε έχει μοιραία κατάληξη, πλην σπανίων εξαιρέσεων.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι