Ιταλική κρίση

Ιταλική κρίση

Ολοκληρώθηκε, το απόγευμα της Πέμπτης, η συνάντηση της αντιπροσωπείας του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος» με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Ο γραμματέας των «Δημοκρατικών», Νικόλα Τζινγκαρέτι δήλωσε ότι το κόμμα του έλαβε θέση υπέρ της ανάθεσης νέας εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, με προτεραιότητα στην καλύτερη δυνατόν αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, στην αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας και στην προώθηση ενός νέου εκλογικού νόμου, ο οποίος να βασίζεται στην απλή αναλογική.

Το ίδιο αναμένεται να κάνει, αύριο, και η αντιπροσωπεία του “Κινήματος των Πέντε Αστέρων”. Αυτό που θα πρέπει να διαπιστωθεί, όμως, είναι αν οι πολιτικές αυτές δυνάμεις θα θελήσουν να ξαναρχίσουν διάλογο με το κόμμα “Ζωντανή Ιταλία’, του Ματέο Ρέντσι, το οποίο προκάλεσε και την κυβερνητική κρίση. Ο Ρέντσι μέχρι το 2019 ανήκε στον συνασπισμό κομμάτων ο οποίος στήριζε το “Δημοκρατικό Κόμμα” αλλά αποχώρησε και δημιουργησε δικό του, φιλελεύθερο κόμμα.  Τον ακολούθησαν δυο υπουργοί και μια υφυπουργός της κυβέρνησης Κόντε.

Γιατί

Αφορμή στάθηκε ο έλεγχος των μυστικών υπηρεσιών που επεδίωκε ο Κόντε και το Σχέδιο Ανάκαμψης, αλλά ουσιαστικά  είναι έντονη η αντιπάθεια μεταξύ Κόντε και Ρέντζι. Επιπλέον ο Ρέντζι βλέπει στις δημοσκοπήσεις το κόμμα που δημιουργησε πέρσι να βρίσκεται οριακά στο 3% και θέλει να του δώσει “ταυτότητα”.

Μέχρι στιγμής ο Κόντε δεν έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη επαρκώς ευρείας ομάδας γερουσιαστών, κάτι όμως αναγκαίο, διαφορετικά ο πρόεδρος Ματαρέλα, δεν θα έχει νόημα να αναθέσει νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τζουζέπε Κόντε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι